Τα Google Maps αλλάζουν -Αυτές είναι οι νέες λειτουργίες που βοηθούν κάθε οδηγό

Τεράστια είναι η δημοφιλία που γνωρίζουν τα Google Maps, δεδομένης της διευκόλυνσης που προσφέρουν στους οδηγούς, ενημερώνοντάς τους -μεταξύ άλλων- για την κίνηση στους δρόμους, αλλά και για το πώς θα φτάσουν σε έναν άγνωστο προορισμό.

Μέρα με τη μέρα, ωστόσο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι Χάρτες της Google γίνονται ολοένα και πιο ικανοί, εμπλουτιζόμενοι με νέες λειτουργίες που καθιστούν ευκολότερη τη ζωή

των οδηγών. Ας δούμε τις σημαντικότερες εξ αυτών.

Χείρα βοηθείας προσφέρει η αναβάθμιση της λειτουργίας που αφορά στην τρισδιάστατη απεικόνιση των κτηρίων. Μέχρι σήμερα, η 3D απεικόνιση εντοπιζόταν στους χάρτες, αλλά όχι κατά τη φάση της πλοήγησης, κάτι το οποίο αλλάζει προκειμένου να διευκολύνονται περαιτέρω οι χρήστες ενόσω λαμβάνουν οδηγίες για το πώς θα φτάσουν σε έναν προορισμό.

Με την αναβάθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας, ο χρήστης θα μπορεί να πάρει μια γεύση του περιβάλλοντος χώρου ενός κτηρίου, να δει τις κυκλοφοριακές συνθήκες, να ελέγξει αν υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης κ.ο.κ.

Παράλληλα, διευκόλυνση προσφέρει η λειτουργία “Lens in Maps”. Με th βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι Χάρτες μπορούν να αναγνωρίσουν μέσω της κάμερας του χρήστη τα κτήρια που αυτός κοιτάζει και στη συνέχεια να του προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες.

Επί παραδείγματι, εφόσον αυτός έχει μόλις εξέλθει από ένα σταθμό του Μετρό και θέλει να γνωρίσει τον περιβάλλοντα χώρο, μπορεί απλά να πατήσει το εικονίδιο Lens και στη συνέχεια να σηκώσει το κινητό του, σκανάροντας με αυτό τα κτήρια, ώστε να ενημερωθεί για καφετέριες, ATMs κ.ο.κ.

Επιπλέον, η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα οδήγησε την Google στην απόφαση να αρχίσει να συμπεριλαμβάνει περιλήψεις στους Χάρτες της, όπου θα περιγράφεται η ακριβής τοποθεσία των σημείων φόρτισης, βάσει χρήσιμων πληροφοριών από κριτικές χρηστών.

Για παράδειγμα, όταν ένας οδηγός ηλεκτρικού ΙΧ κατευθύνεται σε έναν σταθμό φόρτισης, θα μπορεί να δει λεπτομερείς περιγραφές, όπως «Εισέλθετε στο υπόγειο πάρκινγκ και ακολουθήστε τις πινακίδες προς την έξοδο. Ακριβώς πριν την έξοδο, στρίψτε δεξιά». Οι περιλήψεις θα βασίζονται σε κριτικές χρηστών, αλλά θα δημιουργούνται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, η Google, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του AI εργάζεται πάνω στο Green Light project, το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία των πιο αποτελεσματικών μοτίβων λειτουργίας των φαναριών -αφενός για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής και αφετέρου για τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η Google μπορεί να αναλύσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει από τους Χάρτες της (Google Maps) αναφορικά με την κίνηση και τον ρυθμό της κυκλοφορίας στον εκάστοτε δρόμο.

Κατόπιν της ανάλυσης των συλλεχθέντων δεδομένων, ο τεχνολογικός κολοσσός μπορεί να προτείνει στην εκάστοτε αρμόδια αρχή τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο υφιστάμενο μοτίβο λειτουργίας των φαναριών μιας διασταύρωσης, ώστε να μειωθεί η συχνότητα των «σταμάτα-ξεκίνα» των οχημάτων.

Βελτιστοποιώντας, μάλιστα, τα μοτίβα λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, όχι μόνο μίας διασταύρωσης, αλλά πολλών παρακείμενων, είναι εφικτό να δημιουργηθούν «πράσινα κύματα» και επομένως να βελτιωθεί σε θεαματικό βαθμό η κυκλοφοριακή ροή και να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές ρύπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Google Maps, -Αυτές,Google Maps, -aftes