Τα Χανιά ο νομός με τα περισσότερα τροχαία αναλογικά με τον πληθυσμό τους – Ηχηρό μήνυμα για την οδική ασφάλεια στον υπερμαραθώνιο της Ε. Γαλεράκη

Θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα αναλογικά με τον πληθυσμό τους, έχουν τα Χανιά, με την πλειοψηφία αυτών να συμβαίνει όχι στον ΒΟΑΚ αλλά στο αστικό και επαρχιακό δίκτυο.

«Στον δρόμο δεν υπάρχει δημοκρατία. Υπάρχει μόνο μια στυγνή μονοκρατορία του αυτοκινήτου. Τα περισσότερα θύματα είναι οι λεγόμενοι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου. Είναι τα παιδιά, οι πεζοί, οι ηλικιωμένοι, οι δρομείς , οι ποδηλατιστές και οι μηχανοκίνητοι δικυκλιστές.

Ένας μηχανοκίνητος δικυκλιστής με το που καβαλά τη μηχανή του, έχει 18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από έναν οδηγό αυτοκινήτου, να σκοτωθεί. Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα τροχαία ακόμα και τα θανατηφόρα, δε γίνονται στον περίφημο ΒΟΑΚ αλλά το 70% γίνεται στους αστικούς και κοινοτικούς δρόμους, δηλαδή έξω από τα σχολεία, στις πόλεις, λίγα χιλιόμετρα από εκεί που δουλεύουμε ή κατοικούμε» ανέφερε ο Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, Αντώνης Κρασουδάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του υπερμαραθωνίου που ολοκλήρωσε η δρομέας Ελένη Γαλεράκη με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Όπως είπε ο κ. Κρασουδάκης, στο 95% των τροχαίων δυστυχημάτων, έχει ευθύνη ο παράγοντας άνθρωπος και στο υπόλοιπο ποσοστό ευθύνονται οι δρόμοι και τα οχήματα, ωστόσο η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες τους λεγόμενους «συγχωρητικούς» δρόμους και τις συνθήκες που θα μειώσουν τις επιπτώσεις του ανθρώπινου λάθους:

«Υπάρχει ο κανόνας των 2 δευτερολέπτων. Στα 2 δευτερόλεπτα ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα πρέπει να αντιληφθεί το εμπόδιο (μπορεί να είναι ένα παιδί που θα πεταχτεί πίσω από ένα λεωφορείο ή μπροστά από μια σχολική πόρτα) και να δώσει εντολή στο σώμα για να δράσει και να πατήσει φρένο. Σε αυτά τα 2 δευτερόλεπτα, ένα αυτοκίνητο που τρέχει με 40 χλμ την ώρα έχει διανύσει ήδη 23 μέτρα. Αυτή είναι απλή φυσική. Αν τρέχει με 60 χλμ την ώρα έχει διανύσει  50 μέτρα. Αντιλαμβάνεστε πόσο εύκολο είναι να γίνει ένα ανθρώπινο λάθος και να εμπλακεί ο καθένας από εμάς σε ένα τροχαίο»

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θανατηφόρο δυστύχημα που είχε στοιχίσει τη ζωή δυο φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, λέγοντας: «Έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε που δολοφονήθηκαν 2 πεζοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης στον δρόμο των Κουνουπιδιανών. Οι μελέτες για τους 3 κυκλικούς κόμβους στα Κουνουπιδιανά έχουν τελειώσει εδώ και 5 χρόνια και δεν έχει αρχίσει ακόμα η διαδικασία της κατασκευής τους.»

Το μήνυμα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης της οδηγικής συμπεριφοράς εστάλη σε μικρούς και μεγάλους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία πίσω από το Γιαλί Τζαμί στο ενετικό λιμάνι Χανών, περιμένοντας την μαραθωνοδρόμο Ελένη Γαλεράκη, να ολοκληρώσει το δύσκολο εγχείρημά της. Στόχος να τρέξει έναν υπερμαραθώνιο, από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη με κεντρικό σύνθημα την οδική ασφάλεια. Η μαραθωνοδρόμος, ξεκίνησε την προσπάθεια, στις 28 Σεπτεμβρίου από την Ιεράπετρα και την ολοκλήρωσε σήμερα το απόγευμα στα Χανιά, περνώντας και από τους 4 νομούς της Κρήτης και διανύοντας περίπου 42χλμ κάθε μέρα.

Αυτό που την ενέπνευσε στο εγχείρημά της, ήταν όπως είπε η ίδια ο βαθύς πόνος για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στο νησί.

Η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και την Τροχαία Χανίων, περιλάμβανε ομιλίες αλλά και πλήθος δράσεων για τους παρευρισκόμενους.

Παιδιά και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν με προσομειωτές, τη δύναμη μιας σύγκρουσης με μικρή ταχύτητα, ή την απώλεια της ισορροπίας και του απόλυτου ελέγχου σε συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτές που βιώνει ένας άνθρωπος που έχει καταναλώσει αλκοόλ.

Παράλληλα, παρασχέθηκε εκπαίδευση πρώτων βοηθειών από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ενώ προσφέρθηκαν ως δώρο, μπλουζάκια και αντανακλαστικά βραχιόλια/κορδέλες, σημαντικά για όσους περπατούν, τρέχουν ή κάνουν ποδηλασία.

Τ.Λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, – Ηχηρό, Γαλεράκη,chania, – ichiro, galeraki