Τα Χανιά τιμούν σήμερα την Πολιούχο τους, Θεοτόκο – Η Μητρόπολη Χανίων
Μεγάλη γιορτή σήμερα για τα Χανιά που γιορτάζουν τα εισόδια της Θεοτόκου, πολιούχου της πόλης των Χανίων.
Οι πιστοί με ευλάβεια συρρέουν στο μητροπολιτικό ναό και στις εκκλησίες για να γιορτάσουν και να προσκυνήσουν τη χάρη της.
Στο δήμο Χανίων ισχύει γενική αργία σήμερα και τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Χανίων καθώς και όλες οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες στο σύνολο του δήμου.
Η ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού
Την εποχή της Ενετοκρατίας στην
Ο ναός αποτυπώνεται ανατολικά της γυναικείας μονής της Αγίας Κλάρας των Δυτικών, η οποία εκτεινόταν από τη μέση της πλατείας μέχρι την σημερινή οδό Χάληδων, και από τη μέση της πλατείας νότια, μέχρι και το πρώην καμπανοχυτήριο.
Τα πιο αξιόπιστα στοιχεία για να συνθέσουμε την ιστορία του ναού, υπάρχουν στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το «Βιβλίον εράνων δια την ανακαίνισιν του εν Χανίοις Ιερού Ναού των Εισοδίων 1856 και 1857» και στο Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, σε τρεις εκθέσεις του προξένου της Ελλάδος στα Χανιά Νικολάου Θεοδωρίδη τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 1856 και το Φεβρουάριο του 1857.
Όπως είναι γνωστό, μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, όλες οι εκκλησίες κατασχέθηκαν και οι περισσότερες μετατράπηκαν σε τζαμιά.
Στους χριστιανούς των Χανίων παραχωρήθηκε για τις λατρευτικές τους ανάγκες η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.
Η Τριμάρτυρη μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο το οποίο περιήλθε αργότερα στο Μουσταφά Ναϊλή πασά, που διετέλεσε Διοικητής Κρήτης από το 1822 μέχρι το 1850.
Από την ενετοκρατία μέχρι το 1856 δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην Τριμάρτυρη.
Σχετικά με τη χρήση του χώρου πριν από το 1856 υποθέτουμε ότι, χωρίς καμιά διαρρύθμιση, μεταβλήθηκε μετά το 1645 σε σαπωνοποιείο.
Η ελαιαποθήκη με δεξαμενές μέσα στη γη (ντίνες) ήταν σ’ όλο το πλάτος του ιερού. Από το νάρθηκα ως το ιερό βρισκόταν ο κυρίως χώρος του σαπωνοποιείου, όπου υπήρχαν το φρεάτιο του νερού, οι δεξαμενές καυστικοποιήσεως, οι σωροί των υλικών, ο ασβέστης και τα ξύλα.
Ο λέβητας ήταν μάλλον στη θέση του καμπαναριού ή στη νοτιοδυτική πλευρά του ναού κοντά στο φρεάτιο. Από το καμπαναριό και σε όλη τη βόρεια πλευρά του κτίσματος ήταν ο θόλος για το αλάτι.
Στον επάνω εξωτερικό χώρο που ήταν στεγασμένος με ξύλινη κατασκευή (κιόσκι), οδηγούσε μια πέτρινη σκάλα και εκεί απλώνονταν για στέγνωμα το σαπούνι.
Σε κόγχη αυτής της σκάλας ή σε τραπέζι στον επάνω όροφο (στο σημερινό γυναικωνίτη) ήταν εκτεθειμένη η εικόνα των Εισοδίων και προ αυτής κανδήλα κατά διαταγή ή ανοχή του Μουσταφά πασά.
Τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας της η επιχείρηση είχε αποτυχίες και ο ιδιοκτήτης της προχώρησε σε αλλαγές των σαπωνοποιών.
Στα Χανιά υπήρχαν άλλα επτά σαπωνοποιεία και η επιχείρηση φαίνεται ότι ήταν επιζήμια για τον ιδιοκτήτη της.
Κατά μια μεταγενέστερη πληροφορία τα τελευταία χρόνια πριν να παραδοθεί στους χριστιανούς, χρησίμευε ως ελαιαποθήκη, για τη συγκέντρωση του λαδιού από τους φορολογούμενους χριστιανούς.
Από το 1856 με τη δημοσίευση του Χάττι Χουμαγιούν που έδινε θρησκευτική ανεξαρτησία στους υπηκόους της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι χριστιανοί σε όλη την Κρήτη άρχισαν να κτίζουν και να επισκευάζουν εκκλησίες.
Το Μάρτιο μόλις έφτασε στην Κρήτη ως Γενικός Διοικητής ο Βελή πασάς, οι χριστιανοί της πόλης των Χανίων ξεκίνησαν ενέργειες και συνεννοήσεις για την ανέγερση μιας εκκλησίας, αφού ο ναός των Αγίων Αναργύρων δεν επαρκούσε για τις ανάγκες των πιστών, οι οποίοι είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Ο χριστιανικός πληθυσμός της Κρήτης σε 25 χρόνια, μεταξύ 1830-1855, υπερδιπλασιάσθηκε.
Όπως γράφει σε έκθεσή του στις 12/24 Απριλίου ο πρόξενος Ν. Θεοδωρίδης, οι κάτοικοι με αναφορά τους ζητούσαν τη βοήθεια του Σουλτάνου για την ανέγερση εκκλησίας.
Στις αρχές Ιουλίου του 1856 «ἀνεγνώσθη εἰς τό κατάστημα τῆς Διοικήσεως παρόντων τοῦ τε Ἀρχιερέως Κυδωνίας καί Κισάμου καί διαφόρων κατοίκων τῆς Νήσου ταύτης, φιρμάνιον δι’ οὐ ἡ Α. Μ. ὁ Σουλτάνος παραδεχθείς τήν περί κατασκευῆς μίας Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας ἐν τῆ πόλει τῶν Χανίων, αἴτησιν τῶν κατοίκων … συνεισέφερεν ἐξ ἰδίων του διά τό κτήριον τοῦτο γρόσια ἑκατόν χιλιάδας τά ὁποία ὁ Βελῆ Πασσᾶς παρέδωκεν ἀμέσως εἰς χείρας τοῦ Ἀρχιερέως εἰπών ὅτι ἡ ἐπιθυμία τοῦ Κυρίου του καί αὐτοῦ τοῦ ἰδίου, εἶναι καί θέλει εἶσθαι ἡ εὐημερία τῶν κατοίκων, συγχρόνως δέ ἔδωκε τήν ἄδειαν εἰς τήν Ἐπιτροπήν τῆς Ἐκκλησίας ἴνα τῷ προσδιορίση τήν τοποθεσίαν ὅπου πρέπει ν’ ἀνεγερθῆ ἡ νέα αὕτη ἐκκλησία»[12].
Αμέσως έγινε συνέλευση στην επισκοπή και αποφασίσθηκε η χριστιανική κοινότητα των Χανίων να εκφράσει εγγράφως την ευγνωμοσύνη της προς το Σουλτάνο και το Βελή Πασά και να ζητηθεί η παλιά εκκλησία «τῶν τριῶν μαρτύρων ἐντός τῶν Χανίων μεταβληθεῖσα κατά τήν παρά τῶν ὀθωμανῶν κατάκτησιν τῆς Νήσου εἰς σαπουνοποιεῖον καί ἀνήκουσα εἰς τόν Μουσταφά Πασσά».
Ο Μουσταφά που είχε διατελέσει επί 29 χρόνια διοικητής Κρήτης ήδη ήταν Μέγας Βεζύρης της Πύλης και γι’ αυτό η χριστιανική κοινότητα των Χανίων ζήτησε το σαπωνοποιείο για την ανέγερση εκκλησίας.
Συγχρόνως προτάθηκε να παραχωρηθεί ένα παρακείμενο σπίτι που ανήκε σε Οθωμανό, για να ενωθούν τα οικήματα και να αποτελέσουν το ναό.
Η απόφαση γνωστοποιήθηκε στο Βελή, ο οποίος ήταν γιος του Μουσταφά πασά. Ο Βελή υποσχέθηκε να παραχωρήσει δωρεάν το σαπωνοποιείο και να αγοράσει και να παραδώσει στην Επιτροπή της εκκλησίας το παρακείμενο σπίτι.
Ο Μουσταφά δέχτηκε την πρόταση και ο Βελή πασάς συνεισέφερε 30.000 γρόσια, πιθανώς για την αγορά του σπιτιού που ήταν ενωμένο με το σαπωνοποιείο.
Στις 15/27 Αυγούστου 1856 σε άλλη συνέλευση οι χριστιανοί των Χανίων αποφάσισαν: «Οι υποφαινόμενοι αισθανόμενοι την ανάγκην δευτέρου εν τη πόλει μας Ιερού Ναού και εγκρίνοντες την ανακαίνισιν του αρχαίου του επ’ ονόματι των Εισοδίων της Θεομήτορος τιμωμένου και Διμαρτύρου επιλεγομένου υποσχόμεθα και δυνάμει των κατωτέρω υπογραφών μας να δώσωμεν υπέρ του Θεοφιλούς τούτου έργου όσα έκαστος ημών ιδιοχείρως σημειώση και των οποίων τα μεν ημίσυ θέλομεν μετρήση δια την εφορείαν δια την έναρξιν του έργου, τα δε λοιπά ημίσυ ευθύς ότε λάβη ανάγκην».
Σημειώνω τις σημαντικότερες προσφορές: Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος 4.452 γρόσια, του Γουβερνέτου 3.100, της Κυρίας Γωνιάς 3.000, της Ζωοδόχου Πηγής 2.000, ο Κυδωνίας και Κισάμου Κάλλιστος 5000, ο παπά Νικόλαος (δυσανάγνωστο επώνυμο) 2.000, ο Αρχιδιάκονος Σεραφείμ 200, ο Σεραφείμ Ιερομόναχος 404, και ο Σεραφείμ Αρχιδιάκονος πάλι 200[16]. Ο Έλληνας έμπορος Μπλούμ μετέφερε δωρεάν το χώμα με πλοίο από τη Σαντορίνη και ο Ιωάννης Συμιακός προσέφερε δυο μεγάλα μανουάλια αξίας 7.000 γροσίων.
Όμως μετά από δεκατέσσερις μήνες φαίνεται ότι το έργο κινδύνευε να σταματήσει.
Γι’ αυτό σε νέα συνέλευση οι χριστιανοί αποφάσισαν να συνεισφέρουν και πάλι για την ολοκλήρωσή του: «Οι υποφαινόμενοι λαβόντες υπ’ όψιν την χρηματικήν ανάγκην του κοινού δια την οποίαν κινδυνεύει παρεμπόδισις εις την εξακολούθησιν της οικοδομής του ναού της Θεομήτορος, αυτοπροαιρέτως συνεισφέρομεν εκ νέου και υπογραφόμεθα ιδιοχείρως γράφοντες και το ποσόν της νέας ταύτης συνδρομής μας. Χανία τη 1 Νοεμβρίου 1857».
Πρώτος ο Κυδωνίας Κάλλιστος προσέφερε πάλι 1.000 γρόσια. Από τον υπολογισμό των δωρεών που καταγράφονται στο Βιβλίο εράνων προκύπτει ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε ανέρχεται σε 98.000 γρόσια περίπου.
Η παραχώρηση του κτηρίου, η χρηματική δωρεά του Σουλτάνου και η προθυμία του Βελή για την ανοικοδόμηση του ναού, δυσαρέστησαν τους φανατικούς Οθωμανούς, οι οποίοι έμμεσα εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους και θεωρούσαν ότι όλα αυτά είναι ενάντια στο Κοράνιο.
Οι Τούρκοι αντιδρούσαν και παρεμπόδιζαν με διάφορους τρόπους, ιδίως οι γείτονες, την πρόοδο των εργασιών. Ένας Οθωμανός γείτονας αξίωνε να μην ανοιχθεί πόρτα από το ιερό βήμα βόρεια, να είναι ψηλός ο βόρειος τοίχος του ναού για να μην είναι ορατό το σπίτι του και να παραμείνει χαμηλό το καμπαναριό.
Έφτασε με αναφορά του μέχρι την Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το έργο. Τελικά, όσοι μουσουλμάνοι ζούσαν κοντά πούλησαν τα σπίτια τους και σταδιακά εγκατέλειψαν την περιοχή.
Αντίθετα η Χριστιανική κοινότητα των Χανίων, ευχαριστημένη από τις πολυσχιδείς ευεργεσίες του Βελή στις 18 Φεβρουαρίου 1857, στην επέτειο της έκδοσης του Χάττι Χουμαγιούν, ετέλεσε «δοξολογίαν ὑπέρ τῆς Α. Μ. τοῦ Σουλτάνου, τῶν αὐτοκρατορικῶν Πριγκήπων, τῶν ὑπουργῶν του, τοῦ Διοικητοῦ Βελῆ πασσᾶ»[19] στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με την παρουσία του Βελή και των τουρκικών αρχών. Εκφωνήθηκε λόγος που εξυμνούσε την Πύλη, το Σουλτάνο, τους Υπουργούς και ιδίως το Βελή και κατέληγε σε πολλά επιφωνήματα «ζήτω».
Αξιοσημείωτη είναι η πληροφορία ότι οι Τούρκοι δεν απομάκρυναν όλα αυτά τα χρόνια, την εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν σε εμφανές σημείο. Όταν άρχισαν οι εργασίες, μεταφέρθηκε στους Αγίους Αναργύρους και επέστρεψε στο ναό μετά την ανοικοδόμηση με πανηγυρική πομπή και με επικεφαλής τον επίσκοπο Κάλλιστο.
imka.gr – Μιχαήλ Βλαβογιλάκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα «μαργαριτάρια» του Γκλέτσου στο debate του ΣΥΡΙΖΑ
- Συντάξεις: Τι θα πάρουν όσοι υποβάλουν αίτηση μέσα στο 2024 - Τι εφάπαξ δίνουν Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ [πίνακες]
- Ετοιμάζονται για πόλεμο οι σκανδιναβικές χώρες – Tα φυλλάδια και οι οδηγίες για τους πολίτες
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Βανδαλισμοί πριν καν εγκαινιαστεί!
- Κύπρος: Μπήκαν 7 άτομα στο όχημα για να γλιτώσουν τη βροχή και η Ειρήνη σκοτώθηκε - Συγκλονίζει η θεία της
- Τηλεθέαση: Σάρωσε η πρεμιέρα του Αλ τσαντίρι στο MEGA
- Το σχόλιο Καραμανλή για τη διαγραφή Σαμαρά, τα μηνύματα Μητσοτάκη από την Κύπρο, οι αιχμές Άδωνι σε Δένδια, η προσπάθεια Τζάκρη να μη γίνει "Συμπιλίδης" και ο βουλευτής που τρώει "πόρτα" στο Μαξίμου
- Στο “τιμόνι” του ΠΑΟΚ ο Κώστας Κωνσταντινίδης
- Παπαδοπούλου σε Λιάγκα: «Στο χρωστούσε η ζωή, σε σένα και στη Μαρία»
- Λάκης Λαζόπουλος: Ενημερώθηκε on air για τον θάνατο του, του Μανούσου Μανουσάκη [βίντεο]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις FlashNews
- Τα Χανιά τιμούν σήμερα την Πολιούχο τους, Θεοτόκο – Η Μητρόπολη Χανίων
- Εκλογές Επιμελητηρίου Χανίων: Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων συμβούλων
- Κινηματογραφική διάρρηξη σε κατάστημα με έπιπλα στη Μεταμόρφωση
- Θριαμβευτική νίκη Αντώνη Ροκάκη στις εκλογές του ΕΒΕΧ με ποσοστό 75%
- Ο καιρός στην Κρήτη την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
- Sotheby’s: Έδωσαν $6,2 εκατ. για μια… μπανάνα σε τοίχο – Δείτε βίντεο
- Τραγωδία στη Νέα Υόρκη: Άστεγος επιτέθηκε με μαχαίρι και έσφαξε τρεις πολίτες
- Τελευταία Νέα FlashNews
- Τα Χανιά τιμούν σήμερα την Πολιούχο τους, Θεοτόκο – Η Μητρόπολη Χανίων
- Εκλογές Επιμελητηρίου Χανίων: Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων συμβούλων
- Sotheby’s: Έδωσαν $6,2 εκατ. για μια… μπανάνα σε τοίχο – Δείτε βίντεο
- Κινηματογραφική διάρρηξη σε κατάστημα με έπιπλα στη Μεταμόρφωση
- Τραγωδία στη Νέα Υόρκη: Άστεγος επιτέθηκε με μαχαίρι και έσφαξε τρεις πολίτες
- Θριαμβευτική νίκη Αντώνη Ροκάκη στις εκλογές του ΕΒΕΧ με ποσοστό 75%
- Ο καιρός στην Κρήτη την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
- Πέθανε ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών, Μανούσος Μανουσάκης
- Μάιλι Σάιρους για τη διαφορά ηλικίας με τον σύντροφό της: Βλέπει τη ζωή πολύ διαφορετικά από εμένα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πάτρας - Αχαΐας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
- Το Bitcoin έσπασε για 1η φορά το φράγμα των 95.000 δολαρίων
- Αν γίνει «ομάδα Κασσελάκη», πρόεδρος ο ναύαρχος ή η Τζάκρη
- Ξεκινά σήμερα η δίκη για τη δολοφονία 32χρονου αστυνομικού μέσα σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη, με κατηγορούμενο 45χρονο Νορβηγό
- Θεοδώρα Τζάκρη: Θα ανεξαρτητοποιηθώ από τον ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο με την ίδρυση του νέου κόμματος Κασσελάκη
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Οπλοστάσιο "απενεργοποιημένης" τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρούν πως εντόπισαν οι Αρχές - Ο υπολογιστής που θα δώσει τις απαντήσεις
- Ισλανδία: Ηφαίστειο εξερράγη για έβδομη φορά φέτος - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεπέρασε το ρεκόρ του Σκότι Πίπεν και οι Μπακς διέλυσαν τους Μπουλς (122-106)
- Βρετανία: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ