Τα εμπόδια των Κρητικών στο επιχειρείν – Έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ για την επιχειρηματικότητα στην Κρήτη
Η δυσκολία ίδρυσης επιχειρήσεων λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας που εντοπίζεται σε βασικά προϊόντα, οι πηγές χρηματοδότησης και η εκπαίδευση-ενημέρωση σε θέματα επιχειρηματικότητας, συνεχίζουν να απασχολούν τους Κρητικούς.
Αυτό δείχνει μια νέα παγκρήτια δημοσκόπηση για την επιχειρηματικότητα που διενήργησε από τις 20 – 27 Απριλίου 2024 το Εργαστήριο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διοίκησης (LAFIM) του Τμήματος Λογιστικής και
Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ακρίβεια (30,2%) είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κρητικοί σήμερα, ενώ ακολουθούν η ανεργία (14,4%,) τα έργα υποδομών (11,7%), οι κοινωνικές υποδομές σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ και νοσοκομεία (10,4%), ο χώρος της υγείας (8,6%), η παιδεία (7,4%) και η εγκληματικότητα (6,4%). Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Κρήτη πιστεύει πως η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών στα βασικά προϊόντα έχει επηρεάσει αρκετά τις καταναλωτικές ανάγκες τους (42,4%).
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα δεν θα συμβούλευαν κοντινά τους πρόσωπα να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση σήμερα (50,8%) καθώς δεν βρίσκουν καλή ιδέα την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω της ακρίβειας. Παρόλα αυτα αρκετοί είναι θετικοί στη δημιουργία επιχείρησης (45,5%), αφού φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον των επιχειρήσεων στην περιοχή τους. Σε αυτό, αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί προτιμούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι (52,1%), αφού δηλώνουν ότι επιθυμούν να είναι ανεξάρτητοι.
Περαιτέρω, η έρευνα αποδεικνύει τις αιτίες που εμποδίζουν τους Κρητικούς να εργαστούν ως επιχειρηματίες οι οποίες αφορούν κυρίως την έλλειψη δεξιοτήτων, γνώσεων και εκπαίδευσης, την απουσία επιχειρηματικής ιδέας, το φόβο νομικών και κοινωνικών συνεπειών σε περίπτωση αποτυχίας αλλά και τη γραφειοκρατία. Τόσο ο ανταγωνισμός (30,3%) όσο και η έλλειψη ρευστότητας (27,4%), καταγράφονται ως τα μεγαλύτερα προβλήματα για μια επιχείρηση σήμερα. Ακολουθούν η γραφειοκρατία (12,5%), οι ασφαλιστικές εισφορές (10,1%), οι δυσκολίες δανεισμού (9,2%) και το παραεμπόριο (6,4%). Εστιάζοντας στους νέους ηλικίας 18-30 ετών, η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη κεφαλαίων (25,1%) αποτελεί τη βασική αιτία που οι νέοι αποτρέπονται από το επιχειρείν. Επίσης, εμπόδιο αποτελούν οι πιθανοί χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι (15,9%) και η έλλειψη γνώσεων, εκπαίδευσης και δεξιοτήτων για το πώς μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να διευθύνει μια επιχείρηση (15,1%).
Επιπλέον, η έρευνα εστιάζει στη γνώμη των πολιτών για τους επιχειρηματίες και δείχνει ότι οι Κρητικοί θεωρούν ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες σκέφτονται το κέρδος (19,1%), αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό τους αναγνωρίζει ότι είναι δημιουργοί θέσεων εργασίας στο νησί (17,7%). Επιπροσθέτως, αρκετοί βρίσκουν τους επιχειρηματίες φιλόδοξους (13,6%), καθώς δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες που μας ωφελούν (12,1%).
Περαιτέρω, οι Κρητικοί προκρίνουν τον τουρισμό (33,4%) για τα επόμενα χρόνια ως τον τομέα που πρέπει να δραστηριοποιηθούν, ενώ ακολουθεί ο κατασκευαστικός κλάδος και τα ακίνητα (13,7%), το ηλεκτρονικό εμπόριο και η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (10,1%), η γεωργία (10%), και το εμπόριο (7,5%).
Αναφορικά με την άποψη των πολιτών για το ρόλο της εκπαίδευσης στη χώρα μας στο επιχειρείν, οι πολίτες απάντησαν ότι η παρεχόμενη εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας (43%), αν και ένα μεγάλο ποσοστό (51%) των Κρητικών εξέφρασε αντίθετη γνώμη.
Η έρευνα επεκτάθηκε και στις απόψεις-προτάσεις των πολιτών για το τι είδους υποστήριξη θα ήταν η πιο χρήσιμη στη δημιουργία μιας επιχείρησης στις μέρες μας. Ένα μεγάλο ποσοστό (26,1%) απαντά η οικονομική στήριξη μέσω επιχορηγήσεων, ενώ επιθυμούν καθοδήγηση από έμπειρους επιχειρηματίες (17,4%). Επιπλέον, ζητούν υποστήριξη με φορολογικές ελαφρύνσεις (12,3%), εκπαίδευση και κατάρτιση (9,8%) και ευκολίες σε δανεισμό (7,8%). Τέλος, δηλώνουν ότι οι κυριότερες πηγές χρηματοδότησης για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση είναι οι αποταμιεύσεις τους (38,1%), οι τράπεζες (27,1%), η οικογένεια και οι φίλοι (10,6%) αλλά και οι δημόσιοι φορείς (7,9%).
Συμπερασματικά, η τελευταία έρευνα του Ερευνητικού Εργαστηρίου στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση (LAFIM) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), αναδεικνύει τα προβλήματα του επιχειρείν σήμερα στη Κρήτη, τα οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να λάβουν υπόψη ώστε να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και τους νέους να δραστηριοποιηθούν σε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η εφορία στέλνει χιλιάδες «ραβασάκια» και ζητάει εξηγήσεις
- «Σύγκρουση» μετεωρολόγων για το τι θα γίνει μετά τον καύσωνα: «Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες αύριο» – «Κάπου να υπάρχει και ένα μέτρο»
- Κάτω Κηφισιά: Ολοκληρωτική η καταστροφή στο εργοστάσιο PAL – Ανησυχία από τις τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα
- Πότε παίρνουμε χάπι για τη χοληστερίνη
- Ύποπτη σιωπή στο Μαξίμου: Δομικές αλλαγές με πρόσωπα από το κόμμα – Τι τζίρο και κέρδη έκανε το εργοστάσιο που κάηκε στην Κηφισιά
- Mπαμπάδες χόρεψαν μπαλέτο με τις κόρες τους – Ο χορός στη Βέροια που έγινε viral
- Ανασχηματισμός: Οι πρώτες σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη – Ποια ονόματα «παίζουν» δυνατά
- Θα γίνουμε ποτέ πλούσιοι; Εξαρτάται από ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας
- Survivor spoiler 13/6: Αυτός ο παίκτης αποχωρεί απόψε – Αυτή είναι η τελική 5αδα του ριάλιτι
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιουνίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις FlashNews
- Η εφορία στέλνει χιλιάδες «ραβασάκια» και ζητάει εξηγήσεις
- Έφη Θώδη: «Οι σύντροφοί μου δεν ήταν καλοί άνθρωποι, μου «έφαγαν» λεφτά»
- Καύσωνας: «Καμπανάκι» για ηλίαση και θερμοπληξία – Τα ύποπτα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης
- Τα εμπόδια των Κρητικών στο επιχειρείν – Έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ για την επιχειρηματικότητα στην Κρήτη
- Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη νότια Γάζα, ο Μπλίνκεν συνεχίζει την προσπάθεια για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Oracle: Ιστορικό ρεκόρ της μετοχής μετά τα deal με Microsoft, OpenAI και Google
- Δευτεραθλητής Ευρώπης ο σπουδαίος Καραλής στη Ρώμη, στην εμφάνιση της ζωής του!
- Ιταλία: Βουλευτής των Πέντε Αστέρων στόχος βίαιης επίθεσης μέσα στη βουλή από συναδέλφους του της Λέγκα
- Η παραβίαση της “ακινησίας” των οχημάτων θα πληρώνεται
- Στα ύψη ο υδράργυρος και σήμερα – Συνεχίζεται ο καύσωνας και στην Κρήτη
- Τελευταία Νέα FlashNews
- Τα εμπόδια των Κρητικών στο επιχειρείν – Έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ για την επιχειρηματικότητα στην Κρήτη
- Πανελλήνιες 2024: Στα μαθήματα ειδικότητας εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
- Η εφορία στέλνει χιλιάδες «ραβασάκια» και ζητάει εξηγήσεις
- Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη νότια Γάζα, ο Μπλίνκεν συνεχίζει την προσπάθεια για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Έφη Θώδη: «Οι σύντροφοί μου δεν ήταν καλοί άνθρωποι, μου «έφαγαν» λεφτά»
- Oracle: Ιστορικό ρεκόρ της μετοχής μετά τα deal με Microsoft, OpenAI και Google
- Καύσωνας: «Καμπανάκι» για ηλίαση και θερμοπληξία – Τα ύποπτα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης
- Δευτεραθλητής Ευρώπης ο σπουδαίος Καραλής στη Ρώμη, στην εμφάνιση της ζωής του!
- Η παραβίαση της “ακινησίας” των οχημάτων θα πληρώνεται
- Στα ύψη ο υδράργυρος και σήμερα – Συνεχίζεται ο καύσωνας και στην Κρήτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το θαύμα της Αναλήψεως του Χριστού
- Ρίγη συγκίνησης στο Λασίθι: Ζωή μέσα από το θάνατο χάρισε 50χρονη που «έφυγε» ξαφνικά
- Πέφτουν οι μάσκες στην Ε.Ε. των δικαιωμάτων με αφορμή τη Γάζα
- Ρώμη 2024: «Ασημένιος» ο Καραλής στο επί κοντώ - Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό
- Πάτρα: Ο «Δον Κιχώτης, ο ονειροπόλος» ανοίγει τον φετινό κύκλο του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον 37χρονο, γιατί δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε – Φταίνε οι δημοσιογράφοι
- Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Εμμανουήλ Καραλή: «Σε ευχαριστούμε»
- Κίνα-AVIC: Επιτυχής η πρώτη πτήση του μη επανδρωμένου εναέριου αεροσκάφους
- Κύπρος: Μέγα ερώτημα εάν ο YouTuber Φειδίας Παναγιώτου που έλαβε 19.4% θα κληθεί στο Εθνικό Συμβούλιο
- Η Ιουλία Καραπατάκη για πρώτη φορά στο θέατρο του Λυκαβηττού