Θέατρο Αγίων Αποστόλων και πρώην κτήριο ΙΚΑ: Ανορθολογικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες την εξέλιξη και τον διάλογο για δύο αποφάσεις της δημοτικής αρχής, εκ των οποίων η μία αφορά την κατεδάφιση του κτηρίου που κάποτε στέγαζε το ΙΚΑ επί της οδού Νεάρχου και η άλλη τη δημιουργία μεγάλου ανοικτού θεάτρου στους Αγίους Αποστόλους.

Για το εάν πρέπει να κατεδαφιστεί το κτήριο πρώην ΙΚΑ έχω τοποθετηθεί αρνητικά σε σχετική συνεδρίαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, διότι πιστεύω ότι είναι ένα από

τα λίγα αρχιτεκτονικά αξιόλογα κτήρια που απέμειναν στην πόλη μας από την εποχή του μοντερνισμού. Δυστυχώς από τα τότε λεχθέντα από τον κ. δήμαρχο, εκφράστηκε με απαξίωση για κάτι που φάνηκε να μην καταλαβαίνει. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη της αρθρογράφου των Χανιώτικων Νέων κ. Μάγιας Σπανουδάκη, που με τίτλο «η κυριαρχία του αρχοντοχωριατισμού», αναφέρει ότι έχουμε στην κεντρική είσοδο της πόλης μας, επί της οδού Νεάρχου, το κτήριο του ΙΚΑ και απέναντί του το «σπίτι του στρατηγού», δύο κτίσματα με την σφραγίδα του ελληνικού μοντερνισμού, που έχουν τις καταβολές τους στο αρχιτεκτονικό κίνημα του Μπάουχαους. Θα προσέθετα επίσης ότι αυτά τα κτήρια εκτός του ότι συνομιλούν μεταξύ τους, συνομιλούν και με το παλαιότερο κτήριο των Ιταλικών στρατώνων, που προορίζεται για το μελλοντικό δημαρχείο. Οι ανάγκες στέγασης της τεχνικής υπηρεσίας που πρόκειται να στεγαστεί εκεί, κάλλιστα μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς να αλλοιωθεί τουλάχιστον εξωτερικά η μορφή του κτηρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση με την σφραγίδα της δημοτικής αρχής, θα προστεθεί άλλη μια καταστροφή πολύτιμου κτηριακού αποθέματος. Όλα αυτά σε μια πόλη που παραλάβαμε με μεγάλο κτηριακό πλούτο τον οποίο συστηματικά καταστρέφουμε, με κατεδαφίσεις και αλλοιώσεις νεοκλασικών, με την κατεδάφιση της ΑΒΕΑ, του λιμενικού περιπτέρου, του Ξενία κλπ….

Σε όλα αυτά δυστυχώς υπάρχουν και ευθύνες της αυτοδιοίκησης που συχνά είτε πρωταγωνίστησε είτε σιώπησε.

Δεν έχει γίνει δυστυχώς ακόμα κατανοητή η αξία διατήρησης και των νεότερων αξιόλογων κτηρίων που διηγούνται την ιστορία των πόλεων. Γι’ αυτό ιδιαίτερη αξία θα έχει η εγρήγορση φορέων όπως τα επιμελητήρια, ο σύλλογος αρχιτεκτόνων κλπ.

Υποχρέωση όλων εμάς των πολιτών και ιδιαίτερα των τοπικών αρχών, είναι να διατηρούμε τον χαρακτήρα και τις μνήμες της πόλης μας και όχι να καταστρέφουμε.

Δυστυχώς όμως όσο δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την τοπική μας κοινωνία και τους φορείς της, αυξάνεται η αυταρέσκεια της δημοτικής αρχής με ότι αυτό προοιωνίζει.

Το δεύτερο θέμα είναι η πρόθεση της δημοτικής αρχής να κατασκευαστεί στον χώρο του πάρκου των Αγίων Αποστόλων ανοικτό θέατρο 1700 θέσεων. Μέχρι τώρα είχαμε μείνει σε ένα θέατρο μικρής κλίμακας 650 θέσεων που είχε προδιαγραφεί στο διαχειριστικό σχέδιο του πάρκου, που είχε ανατεθεί για μελέτη επί της δικής μας θητείας.

Στο ερώτημα για το αν χρειαζόμαστε ένα θέατρο τέτοιου μεγέθους, με δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα παύσει η χρήση της ανατολικής τάφρου, η άποψή μου είναι ότι ναι το χρειαζόμαστε. Η διαφωνία μου είναι στο σημείο χωροθέτησης ενός θεάτρου αυτού του μεγέθους, έξω από την πόλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της κυκλοφορίας στην περιοχή, την επιβάρυνση του πάρκου, την ταλαιπωρία των μετακινουμένων και το κόστος που προκύπτει.

Η δικιά μου πρόταση, όμοια με αυτήν που είχε κατατεθεί στο διαχειριστικό σχέδιο του δήμου που παραδόθηκε στον στρατό το 2018 εν όψει της παραχώρησης, είναι το ανοικτό αυτό θέατρο να γίνει στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη χωροθέτηση, ταιριάζει με τον χαρακτήρα του χώρου, (πρωτίστως χώρος πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής), δεν απαιτεί μετακινήσεις για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και η πόλη μέσα στον αστικό ιστό της θα έχει ένα θέατρο που καλύπτει τις ανάγκες που αποδεδειγμένα έχει.

Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος, ότι η δημοτική αρχή θα λάβει υπ’ όψιν της προβληματισμούς και προτάσεις που εκφράζονται για τα σοβαρά αυτά ζητήματα, αλλά η μέχρι τώρα συμπεριφορά της δεν μου το επιτρέπει.

Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι αγοράσαμε το πανάκριβο οικόπεδο της ΑΒΕΑ (5εκ.ευρώ), προοριζόμενο για πάρκινγκ, με τα νερά να φτάνουν στο επίπεδο του Α΄ υπογείου, ενώ νοικιάσαμε το κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων που προορίζεται για το δημαρχείο της πόλης. Επί τη ευκαιρία, σε πιο στάδιο βρίσκεται άραγε η αξιοποίηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ;

Θα πρέπει όμως η κοινωνία που φαίνεται να μην αντιδρά επαρκώς, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει ανορθολογισμός, να μην επαφίεται σε «φωτισμένους» κι ας είναι αιρετοί, όταν αυτοί κλείνουν τα αυτιά και λοξοδρομούν από τις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων που τάχθηκαν να υπηρετούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θέατρο Αγίων Αποστόλων, ΙΚΑ, Ανορθολογικές,theatro agion apostolon, ika, anorthologikes