Θερινές εκπτώσεις 2024;

Για άλλη  μια φορά όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Από μεγάλη μερίδα των συνάδελφων μας  και με αφορμή την θερινή εκπτωτική περίοδος ,η διαπίστωση είναι μια, ότι κάθε πέρσι και καλύτερα.  

Αυτό όμως που εξοργίζει είναι η προσπάθεια του προεδρείου της διοίκησης του εμπορικού συλλόγου Χανίων (μέσω της προέδρου του ) να εξωραΐσει και να αντιστρέψει αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα θεωρώντας ότι αυτό που βιώνουμε είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Χωρίς να κατονομάζει τις αιτίες και τους φταίχτες.

Μέσα από τις δηλώσεις της, συγκαλύπτει

συνειδητά ότι η κατάσταση που βιώνουμε έχει συγκεκριμένες αιτίες που δεν είναι άλλες από τις κυβερνητικές πολιτικές ( σήμερα αλλά και διαχρονικά ) που ευνοούν τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους σε βάρος πάντα των πολλών που είναι η μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Προκειμένου να ξεπλύνει τις κυβερνητικές ευθύνες δεν έβγαλε κουβέντα για την ακρίβεια που κατατρώει το όποιο εισόδημα μας . Δεν έβγαλε κουβέντα για την άγρια φορολογία που δεχόμαστε με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο . Δεν έβγαλε κουβέντα για τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα . Δεν έβγαλε κουβέντα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση στην υγειά και στην παιδεία που αναγκάζουν τον κόσμο να βάζει ποιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ούτε βέβαια κουβέντα δεν έβγαλε για την πολιτική του δήμου Χανίων που θέλει ένα εμπορικό κέντρο χωρίς μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Ξέχασε ότι φέτος 1 στους 4 δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές γιατί δεν έβγαιναν οικονομικά .Ξέχασε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του «τουριστικού θαύματος» είναι τουρίστες που έχουν περιορισμένο εισόδημα να καταναλώσουν αφού και αυτοί στις χώρες τους βιώνουν αντίστοιχες πολιτικές .Το ποιο σημαντικό όμως που όφειλε σαν πρόεδρος να κάνει και το ξέχασε συνειδητά ήταν μια ανοιχτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να ακούσει τον πραγματικό παλμό των συνάδελφων. Δεν άρθρωσε καμία πρόταση που μπορούσε να ανακουφίσει τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολουμένους σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που περνάμε.

           Η αγωνιστική συνεργασία εμπόρων πραγματοποίησε  τηλεφωνική ερεύνα(και όχι κατά πληροφορίες) σε 50 κύρια μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους σε διαφορετικές εμπορικές κατηγορίες (την  ένδυση, υπόδηση ,παιχνίδια, παιδικά ρούχα, είδη δώρων ,οικιακός εξοπλισμός, αθλητικά, κ.α. ) τόσο σε καταστήματα  στο εμπορικό κέντρο όσο και εκτός εμπορικού κέντρου. Από τους 50 ερωτηθέντες  οι 13 δεν έκαναν φέτος εκπτώσεις, και αυτοί που έκαναν το ποσοστό έκπτωσης ήταν από 20εως 40%.Στο δείγμα των 50 επιχειρήσεων ήταν οι 31   αυτοαπασχολούμενοι και οι υπόλοιποι απασχολούσαν από ένα έως  δύο υπαλλήλους .Το 80% του δείγματος είχαν μία μείωση περίπου 25% από πέρσι στην ίδια  περίοδο του Αυγούστου. Το 15% ήταν περίπου στα περσινά επίπεδα και μόλις ένα 5% είχε μία αύξηση τζίρου περιορισμένη. Έστω και από αυτό το μικρό δείγμα της έρευνας που πραγματοποιήσαμε βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η μικρή και η πολύ μικρή επιχείρηση ήταν και παραμένει στο επίκεντρο του προβλήματος για την επιβίωση της.

Είναι παραπάνω από φαιδρά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, που ασπάζεται και το προεδρείο του εμπορικού συλλόγου, περί αύξησης του «διαθέσιμου εισοδήματος». Η έκθεση όμως του ΟΟΣΑ  που μιλά με  στοιχεία δείχνει ότι  το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε 2% μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Έρχονται και τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων να προειδοποιήσουν για  τον βαρύ χειμώνα που μας περιμένει μετά τον «καύσωνα» του καλοκαιριού.

 Κύριες αιτίες:

 Α) Οι υπέροχες αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης τρόφιμα ,ενέργεια ,καύσιμα που περιορίζουν το υπόλοιπο διαθέσιμη εισόδημα.

Β) Ο αθέμητος ανταγωνισμός με το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και με τα φυσικά καταστήματα των πολυεθνικών.

Γ)Το κυκλοφοριακό, οι χώροι στάθμευσης, η ανύπαρκτη συγκοινωνία είναι παράγοντες που έστειλα είναι μεγάλο μέρος του κόσμου να αναζητά αγορές εκτός εμπορικού κέντρου

Απαιτούμε άμεσα μέτρα

Αφορολόγητο  στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.Κατάργηση του πρόσφατου νόμου για τη φορολογία των επαγγελματιών και κάθε τεκμαρτής φορολόγησηςΆμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις..Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγέςΚατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα..Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
Keywords
Τυχαία Θέματα