Τι κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο μυαλό μας και πώς επηρεάζουν τις αγορές μας
Έχετε βρεθεί να περιπλανιέστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αγοράζετε κατά λάθος κάτι για το οποίο στη συνέχεια μετανιώσατε; Δεν είστε οι μόνοι. Μια από τις τελευταίες έρευνες για τα social media αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο αυτά «υπερφορτώνουν» τον εγκέφαλό μας και τελικά μας οδηγούν σε βεβιασμένες αποφάσεις και επιπόλαιες αγορές προϊόντων που δεν χρειαζόμαστε ή δεν θέλουμε.
Ο Μάθιου Πίτμαν, καθηγητής marketing στο Πανεπιστήμιο του Τένεσι στις ΗΠΑ, και ο συνάδελφός
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταπονούν ψυχικά και νοητικά τους χρήστες και, όταν κάποιος είναι κουρασμένους, είναι πιο ευάλωτος να επηρεαστεί από έναν μεγάλο αριθμό likes σε μια ανάρτηση – ακόμα και σε σημείο να κάνει κλικ σε μια διαφήμιση ενός προϊόντος το οποίο στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται και δεν θέλει.
Οι ερευνητές αποκαλούν αυτήν την κατάσταση εξουθένωσης ως «γνωστική υπερφόρτωση». Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση, επειδή καλούμαστε να αξιολογούμε συνεχώς ένα μεγάλο πλήθος από διαφορετικούς τύπους αναρτήσεων κειμένου, φωτογραφιών και βίντεο.
Στην ψηφιακή εποχή, πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το TikTok και το Twitter έχουν γίνει αναπόσπαστα μέρη της καθημερινότητάς μας. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, στην οθόνη σας μπορεί να εμφανίζεται ένα κείμενο της συζύγου σας, μια φωτογραφία από έναν συνάδελφό σας, μια είδηση, ένα βίντεο από μια διασημότητα ή ένα meme από κάποιον χρήστη. Όλη αυτή η κύλιση και η αξιολόγηση μας αποσπά την προσοχή και μας εξαντλεί. Μια ατέλειωτη, εθιστική κύλιση, εν μέσω likes, followers και ειδοποιήσεων.
Σε άρθρο του στο Conversation, o Μάθιου Πίτμαν δίνει ένα παράδειγμα: «Φανταστείτε να ρωτάτε τον συγκάτοικό σας αν επιθυμεί να πάρετε πίτσα για το βράδυ. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτός θα λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως το κόστος, την πείνα του και το πρόγραμμά του.
Τώρα φανταστείτε να κάνετε την ίδια ερώτηση στον συγκάτοικό σας, ενώ μιλάει στο τηλέφωνο με έναν άρρωστο συγγενή του, ενώ πάτησε τα περιττώματα ενός σκύλου και ταυτόχρονα λάμβανε ένα μήνυμα από την πρώην του και διαπίστωνε πως έχει αργήσει στη δουλειά του. Δεν έχει πλέον την ψυχική ενέργεια και το καθαρό μυαλό για να σκεφτεί λογικά αν η πίτσα για δείπνο είναι πραγματικά μια καλή ιδέα. Μπορεί απλώς να απαντήσει: “Ναι, σίγουρα!” ενώ έτρεχε να καθαρίσει τα παπούτσια του.
Ο μοναδικός τρόπος να αποφύγει κάποιος την “παγίδα” είναι εάν έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση για το συγκεκριμένο προϊόν ή για μια ιδέα. Μια κατασταλαγμένη άποψη με γνώση λεπτομερειών. Όταν συμβαίνει αυτό, το άτομο είναι σε θέση να σκεφτεί εάν θα ωφεληθεί πραγματικά από την αγορά του προϊόντος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην έρευνά μας», τονίζει.
«Στη μελέτη, για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες επιχειρήθηκε να “παραπλανηθούν” με μια διαφήμιση για αγορά χύμα καφέ. Όσοι ήταν λάτρεις του καφέ εξέτασαν προσεκτικά πολλούς παράγοντες, το είδος των κόκκων, το επίπεδο του καβουρδίσματος, τη χώρα προέλευσης και πολλά άλλα. Έτσι ακόμη και όταν αυτοί βρίσκονταν σε μια κατάσταση “ψυχικής ομίχλης“ δεν πείστηκαν από διαφημίσεις με υψηλές μετρήσεις.
Κατανοώντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να επηρεαστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν ασυνείδητο τρόπο, οι καταναλωτές μπορούν να είναι πιο προσεκτικοί και σκόπιμοι στη χρήση τους», αναφέρει ο Μάθιου Πίτμαν και προσθέτει:
«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι ποιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο εξουθενωτικές για τους χρήστες. Περιβάλλοντα πλούσια σε πολυμέσα, όπως το TikTok, το Instagram και το Youtube, είναι πιθανώς πιο επιβαρυντικά επειδή έχουν κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, σχέδια και ήχο. Συχνά μάλιστα όλα αυτά τα έχουν ταυτόχρονα και αλληλοεπικαλυπτόμενα. Αυτές εξάλλου είναι και οι πλατφόρμες όπου οι διαφημιστές ξοδεύουν πολλά χρήματα, καθώς προσφέρουν υψηλή απόδοση».
Τέσσερις τρόποι με τους οποίους τα social media επηρεάζουν τον εγκέφαλο
Η Λίανταν Γκάντερ, επιστήμονας συμπεριφοράς και ιδρυτής του The Rewiring Lens, σε άρθρο της στην πλατφόρμα ψυχικής υγείας και ευεξίας Nivati, παρουσιάζει τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας.
Διάσπαση προσοχής
Η έρευνα έχει βρει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποσπά την προσοχή μας. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται μεγάλο θέμα, αλλά συχνά επιβαρύνει την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας σε εργασίες, προκαλώντας ακόμα και υπερένταση και άγχος.
Μια συμβουλή, εάν κάποιος δυσκολεύεται να «αποσπαστεί» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε τελικά να τα ελέγχετε μόνο όταν εσείς το αποφασίσετε. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα είστε στο έλεος των ατελείωτων ειδοποιήσεων και θα ενισχυθεί η συγκέντρωσή σας, κάτι που μεταφράζεται και σε μείωση των συναισθημάτων υπερέντασης.
Η εξάρτηση της ανταμοιβής
Έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε like ή θετικό σχόλιο οδηγεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία σχετίζεται κυρίως με την ευχαρίστηση στον εγκέφαλό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χρήστες αναζητούν διαρκώς τη διαδικτυακή ανταμοιβή. Τα likes είναι ανταμοιβές οι οποίες έρχονται χωρίς καθυστέρηση και κόπο και για αυτό είναι απίστευτα εθιστικά. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν μάλιστα ότι η ντοπαμίνη που απελευθερώνεται είναι αντίστοιχη με αυτή κατά τη λήψη ναρκωτικών, όπως της κοκαΐνης.
Έτσι, γινόμαστε εξαρτημένοι και χρειαζόμαστε το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο, για να συνεχίσουμε να βιώνουμε την ίδια ευχάριστη εμπειρία. Είναι σαν έναν λάκκο χωρίς πάτο όπου καταλήγουμε να αυξάνουμε διαρκώς τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία αλλάζει επίσης το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας, επειδή απαιτεί όλο και περισσότερα likes, για να επιτυγχάνουμε την ίδια ποσότητα ντοπαμίνης. H απουσία likes και σχολίων τείνει να οδηγεί σε μια ποικιλία αρνητικών συναισθημάτων, όπως αίσθημα λύπης και κενού, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.
Αλλαγές στη μνήμη
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως επηρεάζουν και τη μνήμη μας και την ικανότητά μας να ανακαλούμε πληροφορίες και εμπειρίες. Μελέτες έχουν βρει ότι, επειδή οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων τείνουν να βομβαρδίζουν τους χρήστες με συνεχείς πληροφορίες, μπορεί να υπερφορτώνουν τους γνωστικούς πόρους, γεγονός που εμποδίζει την ικανότητα του εγκεφάλου τους να κωδικοποιεί αποτελεσματικά τις αναμνήσεις.
Η ψυχική υγεία
Με διαφορά, μία από τις πιο σημαντικές πτυχές που πρέπει να προσέξουμε είναι η επίδραση που μπορούν να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία. Έχει διαπιστωθεί ότι τα social media μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση κάποιου και να αυξήσουν τα συναισθήματα του FOMO (φόβος της απώλειας), της ανεπάρκειας, της δυσαρέσκειας και μπορεί ακόμη και να ενισχύσουν το αίσθημα της απομόνωσης. Αυτά, το καθένα ξεχωριστά ή σε συνδυασμό, μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.
«Εντέλει σκεφτείτε τα social media σαν καραμέλες. Δεν χρειάζεται να τα εξαλείψουμε τελείως, αλλά πρέπει να τα μετριάζουμε. Συνιστώ επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα χρονικό όριο για το χρονικό διάστημα που επιτρέπετε στον εαυτό σας να βρίσκεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τονίζει η Λίανταν Γκάντερ και προσθέτει: «Εάν δυσκολεύεστε με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Κανείς από εμάς δεν έχει ανοσία στο εθιστικό δέλεάρ τους. Θυμηθείτε ότι σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη χημεία του εγκεφάλου μας για να γίνουν εθιστικά. Όπως σε οτιδήποτε άλλο στη ζωή, είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια».
newsbeast.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά σήμερα και αύριο Κυριακή, τα καταστήματα - Οι ώρες λειτουργίας τους
- Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν τα μαγαζιά το Σαββατοκύριακο – Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ
- Πώς να μην κολλήσετε Covid, γρίπη και πνευμονιόκοκκο τις γιορτές
- Καλύβια: Του είχε στήσει καρτέρι – Πώς ο 16χρονος σκότωσε τον πατέρα του
- «Μας κακοποιούσε, δεν άντεξα» ισχυρίστηκε ο 16χρονος που σκότωσε με μαχαιριές τον πατέρα του στα Καλύβια
- Πώς είναι σήμερα το κοριτσάκι που συγκίνησε όλη την Ελλάδα σβήνοντας την φλόγα στους Ολυμπιακούς του 2004
- Δεξαμενόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων επλήγη από drone στα ανοιχτά των δυτικών ινδικών ακτών
- Απειλεί η Τεχεράνη να κλείσει τη Μεσόγειο για τη Γάζα, χωρίς να εξηγεί τον τρόπο
- Νομική Σχολή Αθηνών: Εκφράζει «τον έντονο προβληματισμό της» για τους νέους Ποινικούς Κώδικες
- Κοροναϊός: Προκαλεί σοβαρότερη νόσηση η νέα παραλλαγή; Γιατί αυξάνονται οι νοσηλείες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις FlashNews
- Καλύβια: Του είχε στήσει καρτέρι – Πώς ο 16χρονος σκότωσε τον πατέρα του
- Έφυγε από τη ζωή ο Ηλίας Τσιραντωνάκης – Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΔΕΔΙΣΑ
- Τι κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο μυαλό μας και πώς επηρεάζουν τις αγορές μας
- Εκδικήθηκε τον πρώην της σκοτώνοντας τον πατέρα και την γιαγιά του – Βίντεο λίγο πριν τους δηλητηριάσει
- Οι ευχές του περιφερειάρχη Κρήτης για τα Χριστούγεννα
- Χανιά: Κάθε γωνιά και happening στην «Ημέρα των Ευχών» που διοργάνωσαν Εμπορικός Σύλλογος και ΕΒΕΧ (φωτο-βίντεο)
- «Παράθυρο με Θέα 2023»: Ξεκινούν απόψε 23/12 οι προβολές της δράσης – Αναλυτικό πρόγραμμα
- Γήπεδα: Με το wallet του Gov.gr η είσοδος των φιλάθλων – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή
- Η Κούβα νομιμοποιεί την ευθανασία: «Δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο»
- Αεροδρόμιο Σητείας: Αύξηση επιβατικής κίνησης κατά 70% τον φετινό Νοέμβριο σε σχέση με τον περσινό
- Τελευταία Νέα FlashNews
- Τι κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο μυαλό μας και πώς επηρεάζουν τις αγορές μας
- «Παράθυρο με Θέα 2023»: Ξεκινούν απόψε 23/12 οι προβολές της δράσης – Αναλυτικό πρόγραμμα
- Εκδικήθηκε τον πρώην της σκοτώνοντας τον πατέρα και την γιαγιά του – Βίντεο λίγο πριν τους δηλητηριάσει
- Αράχωβα: Το πόρισμα για την κακοποίηση του Όλιβερ και οι αντιδράσεις των φιλοζωικών – Κατέθεσαν μήνυση
- Καλύβια: Του είχε στήσει καρτέρι – Πώς ο 16χρονος σκότωσε τον πατέρα του
- Η Κούβα νομιμοποιεί την ευθανασία: «Δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο»
- Γήπεδα: Με το wallet του Gov.gr η είσοδος των φιλάθλων – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή
- Αεροδρόμιο Σητείας: Αύξηση επιβατικής κίνησης κατά 70% τον φετινό Νοέμβριο σε σχέση με τον περσινό
- Χανιά: Κάθε γωνιά και happening στην «Ημέρα των Ευχών» που διοργάνωσαν Εμπορικός Σύλλογος και ΕΒΕΧ (φωτο-βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι να περιμένουμε το 2024, σύμφωνα με τις δηλώσεις των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι
- Καλαμάτα: Εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 81 Αιγύπτιοι στα ανοιχτά της θάλασσας
- Απάνθρωπες εικόνες στη Ρόδο: Μετέφεραν 85χρονη με εγκεφαλικό με επαγγελματική κλούβα
- Οι παίκτες του Ολυμπιακού με σακάκι και σορτσάκι – Οι απολαυστικές ευχές για τα Χριστούγεννα
- Υπόθεση Όλιβερ: Oι φιλοζωικές καταθέτουν μηνύσεις, ύστερα από το πόρισμα για την κακοποίησή του
- Θεσσαλονίκη: Με Άγιους Βασίληδες γέμισε σήμερα ο Θερμαϊκός
- Ιατρικές ανακαλύψεις που μας έδωσαν ελπίδα το 2023
- Απειλεί η Τεχεράνη να κλείσει τη Μεσόγειο για τη Γάζα, χωρίς να εξηγεί τον τρόπο
- Σ. Ζαχαράκη στην ΕΡΤ: Έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024 το σχέδιο δράσης για το δημογραφικό – Σε όλη την Ελλάδα το Panic Button
- Μέμος Μπεγνής: Αστρολογικά, για το 2024, μου έχουν πει θαυματουργά πράγματα για το ζώδιό μου