Τους νέους φοιτητές στο ΕΛΜΕΠΑ καλωσόρισε ο δήμος Σητείας

Μέσα σε ένα πολύ ζεστό κλίμα, παρουσία σπουδαστών, Διδακτικού & Διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωσης υποδοχής – ενημέρωσης πρωτοετών φοιτητών & φοιτητριών του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας – ΕΛΜΕΠΑ, ακαδημαϊκού έτους σπουδών 2024-2025

Καλωσόρισμα προς τους νέους φοιτητές απεύθυνε ο Δήμαρχος Σητείας, κ. Γεώργιος Ζερβάκης όπως και η Πρόεδρος ΤΕΔΔ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Αναστασία Μαρκάκη.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Ακαδημαϊκού έργου καθώς και αναφορά στις υποδομές και την έρευνα από το Μέλος

ΔΕΠ ΤΕΔΔ, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Βασίλειο Ράϊκο.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νεολαίας & Παιδείας κ Κωστής Λυμπερίου.

Ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους νέους σπουδαστές στη Σητεία και αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο αυτόν τόπο και στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του.

«Σας καλωσορίζω στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας στη Σητεία.

Αγαπητοί νέοι σπουδαστές ένα καινούριο ταξίδι γνώσης σήμερα ξεκινά για εσάς το οποίο θα σας οδηγήσει στην κορύφωση των πολυετών προσπαθειών σας με ανταμοιβή ένα διαβατήριο ζωής και επαγγελματικής καταξίωσης.

Ένα ταξίδι γνώσης και εμπειριών που σε αυτόν τον τόπο γίνετε ακόμα πιο ενδιαφέρον και γοητευτικό.

Βρίσκεστε στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, στον τόπο των Ετεοκρητών, των γνήσιων Κρητικών. σε έναν τόπο με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, ξεχωριστή κουλτούρα και μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Η ιστορία της Σητείας ξεκινά από την μινωική εποχή. Η Σητεία ταυτίζεται με την μινωική πόλη Ητεία ή Ητιδα που ήταν η πατρίδα του Μύσωνα, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας αλλά και του μεγάλου ποιητή της αναγέννησης Βιτσέντζου Κορνάρου.

Ο πυρήνας της σημερινής πόλης είναι χτισμένος στα ερείπια της Βυζαντινής και Ενετικής Σητείας. Η Σητεία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Κρήτη ως διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο ιδίως κατά τους Ενετικούς και τους Νεώτερους χρόνους.

Η ευρύτερη περιοχή είναι ένα ζωντανό φυσικό και ιστορικό μνημείο αποτελούμενο από περισσότερους από 100 αρχαιολογικούς χώρους, περισσότερους από 50 παραδοσιακούς οικισμούς, μοναστήρια, φαράγγια, δεκάδες γνωστές αλλά και ανεξερεύνητες παραλίες και φυσικά χιλιάδες ελαιώνες.

Θα ήταν παράλειψη για εσάς αν κατά την παραμονή σας εδώ δεν αδράξετε την ευκαιρία για να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας, το Μινωικό Ανάκτορο της Zάκρου το οποίο σε λίγο θα αποτελεί ένα από τα μνημεία της παγκόσμια κληρονομιάς της UNESCO. Την Eτεοκρητική Πραισό, τη Δωρική Ίτανο, τους Ελληνιστικούς οικισμούς Τρυπητού και Ξερόκαμπου, τη Ρωμαϊκή Λεύκη (Kουφονήσι), το Mεσαιωνικό οικισμό της Bόϊλας, την Ενετική Έπαυλη της Ετιάς, το Λιόπετρο, το

Μόντε Φόρτε, το Φρούρια της Kαζάρμας μέσα στην πόλη της Σητείας και τόσα άλλα.

Όπως επίσης τις μονές Tοπλού, Kαψά και Φανερωμένης, τις δεκάδες Βυζαντινές Εκκλησίες με τις μοναδικές τοιχογραφίες και εικόνες, τις παραδοσιακές κρήνες, τους νερόμυλοι και τα αγροτικά κτίσματα με την εξαιρετικη λαϊκή αρχιτεκτονική που αποτελούν μνημεία της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και όλα αυτά να αποτελούν το Γεωπάρκο της Σητείας, ένα από τα 8 παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.

Όμως εκτός από το να δείτε και να θαυμάσετε θα έχετε την ευκαιρία κυρίως να γευτείτε και να μελετήσετε.

Η γαστρονομία της Σητείας διαχρονικά ήταν το πιο ισχυρό συγκριτικό μας πλεονέκτημα με πρωταγωνιστή στο εξαιρετικό παρθένο Σητειακό ελαιόλαδο.

Τα μοναδικά προϊόντα τα οποία “γεννά” η Σητειακή γη, λάδι, μέλι, κρασί, βότανα, ρακή, χόρτα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ευεργετικά στοιχεία τους, καθώς και ο ξεχωριστός τρόπος επεξεργασίας και κατανάλωσης τους, μια παράδοση χιλιετιών, είναι αυτό που διαμορφώνει την Σητειακή Γαστρονομική Κουλτούρα την οποία και σας προκαλούμε να ανακαλύψετε.

Εν κατακλείδι, σας προτείνω να βιώσετε την σύγχρονη Σητεία με όλες σας τις αισθήσεις στο μέγιστο και σε αυτό επιτρέψτε μας να συμβάλουμε και εμείς.

Ως Δήμος Σητείας έχουμε διαμορφώσει ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσεων για εσάς σε εκπαιδευτικό και βιωματικό επίπεδο το οποίο μπορούν τα νέα μέλη του πανεπιστημίου αλλά και τα παλαιότερα να παρακολουθήσουν με στόχο την γνωριμία με τον τόπο μας σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα έχετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε σε:

-Βραδιές γευσιγνωσίας

-Σε ενημερωτικές συναντήσεις για το Σητειακό ελαιόλαδο

-Σε επισκέψεις σε ελαιουργεία του Δήμου

-Σε βραδιές γαστρονομίας

-Σε μαθήματα παρασκευής Σητειακών συνταγών

-Σε επισκέψεις σε αποστακτήρια (ρακοκάζανα) του Δήμου αλλά και σε πολλές άλλες δράσεις προσαρμοσμένες στο εκπαιδευτικό tους αντικείμενο αλλά και στα κοινωνικά ενδιαφέροντα τους.

Ως έναρξη αυτών των πρωτοβουλιών σας προσκαλούμε σε προγραμματισμένη επίσκεψη σε αποστακτήριο ρακής στο χωριό του Χανδρά, στο οροπέδιο της Σητείας, την Κυριακή το πρωί 20 Οκτωβρίου.

Με την καθοδήγηση των “Συνοδών Βουνού” της ομάδας του Γεωπάρκου που έχει αναλάβει το σημαντικό κομμάτι της ξενάγησης στον τόπο μας, ναυλωμένο λεωφορείο θα σας μεταφέρει με ασφάλεια στο χωριό του Χανδρά, όπου και θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του τόπου μας, την απόσταξη της ρακής, τα παραδοσιακά «καζανέματα» τα οποία γίνονται μόνο κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας .

Ένα γεγονός που πέρα από τον εθιμικό του χαρακτήρα θα αποτελέσει και αντικείμενο μελέτης για εσάς.

Σας προτρέπουμε λοιπον να βιώσετε με τον καλύτερο τρόπο την παραμονή σας στον τόπο μας και παράλληλα με τις εκπαιδευτικές σας υποχρεώσεις να εγγράψετε αναμνήσεις από έναν τόπο για τον οποίο έχουμε να λέμε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι της ευγένειας του πολιτισμού της παράδοσης και της φιλοξενίας.

Σας καλωσορίζουμε από καρδιάς και σας ευχόμαστε καλές σπουδές και καλή παραμονή στον τόπο μας».

Ακολούθησε μπουφές καλωσορίσματος από τον Δήμο Σητείας και τη Δημοτική Κοινότητα καθώς και ένα συμβολικό δώρο για τους σπουδαστές, μια μινιατούρα συσκευασίας εξαιρετικού Σητειακού Ελαιόλαδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα