Τζαμιλέ Αλαμολόντα, χήρα του Εμπραχίμ Ραϊσί: Συγγραφέας και ακαδημαϊκός, φοράει τσαντόρ και έστειλε επιστολή στην Μπριζίτ Μακρόν

Η συγγραφέας και ακαδημαϊκός χήρα του προέδρου του Ιράν Ραϊσί, που έχασε τη ζωή του στο μοιραίο ελικόπτερο, θεωρείται μία αμφιλεγόμενη «Πρώτη Κυρία», καθώς εκφέρει δημόσια τις σκέψεις της ενώ είχε στείλει επιστολή στη σύζυγο του Μακρόν για τον πόλεμο στη Γάζα.

Γεννημένη στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του Ιράν, το Μασχάντ, το 1965, η Τζαμιλέ Αλαμολόντα (Jamileh Alamolhoda), κόρη του σκληροπυρηνικού ιμάμη, Ιχμάντ Αλαμολόντα, είναι καθηγήτρια εκπαιδευτικής φιλοσοφίας και έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Shahid Beheshti. Επίσης

διευθύνει το ερευνητικό ινστιτούτο επιστήμης και τεχνολογίας του πανεπιστημίου από το 2001.

Το 1983, παντρεύτηκε τον Εμπραχίμ Ραϊσί, σκληροπυρηνικό μέλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που τον αποκαλούσαν «Χασάπη της Τεχεράνης» σε ηλικία 18 ετών και απέκτησαν δύο κόρες.

Είναι πολύ ασυνήθιστο για τη σύζυγο ενός Ιρανού ηγέτη να προωθεί τις δικές της απόψεις αλλά η 59χρονη – πλέον χήρα του Ραϊσι – έχει ήδη αλλάξει την παραδοσιακή εικόνα μιας γυναίκας με το ρόλο της.

Θεωρείται μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σε όλο τον κόσμο για τις ειλικρινείς απόψεις της για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.

«Είμαι δάσκαλα και επικεντρώνομαι σε φιλοσοφικές θεωρίες», είχε πει πριν από λίγο καιρό στους Financial Times από το γραφείο της στο κρατικό Πανεπιστήμιο Shahid Beheshti της Τεχεράνης. «Το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα νιώθω σαν να έχω μια πλατφόρμα και ότι οι δραστηριότητές μου είναι ορατές»

Προωθεί τις απόψεις της για τον ρόλο της γυναίκας και τη σημασία της εκπαίδευσης, δίνοντας συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης όταν συνόδευε τον σύζυγό της σε επίσημα ταξίδια, όπως στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ενώ έγραψε επιστολές σε συζύγους ευρωπαίων ηγετών ζητώντας τους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

«Παρακαλώ ζητήστε από τον σύζυγό σας να καταδικάσει τις δολοφονίες ανυπεράσπιστων παλαιστίνιων παιδιών και γυναικών και να ενεργήσει αμέσως για την εδραίωση της ειρήνης», έγραφε πριν από λίγο καιρό στη σύζυγο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ.

Σε μια συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας τον Ιούνιο του 2023, η Τζαμιλέ Αλαμολόντα ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις κακοποιούν τις γυναίκες σεξουαλικά ή στο χώρο εργασίας στο όνομα της ελευθερίας.

Μιλώντας μαζί με τον σύζυγό της σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας, είπε τότε ότι οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών έδωσαν υπερβολική έμφαση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η οργανωμένη βία έξω από την οικογένεια είναι πολύ πιο σημαντική».

Ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί το Ιράν είναι ο νόμος για το χιτζάμπ που επιβάλλει ότι οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά και το σώμα τους δημόσια.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο με τον θάνατο της 22χρονης Mαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της για φερόμενη αποτυχία τήρησης του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα. Αυτό πυροδότησε τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους υπό την Ισλαμική Δημοκρατία, με πολλές γυναίκες, και ιδιαίτερα νέες, να προχωρούν ένα βήμα και να βγαίνουν έξω χωρίς να καλύπτουν τα μαλλιά τους.

Εκείνη φοράει το μαύρο τσαντόρ της, που δεν είναι απλώς μια μαντίλα αλλά ένας μανδύας που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και αφήνει ελεύθερο το πρόσωπο, αλλά όχι τα χέρια.

Είναι ένα ορατό σημάδι της απόρριψής της για το δυτικό στυλ που αγκάλιασαν πολλές Ιρανές γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Ερωτηθείσα εάν το Ιράν πρέπει να διατηρήσει τον νόμο για το χιτζάμπ, η Αλαμαλόντα είχε πει ότι το πρόβλημα είναι η λατρεία της μόδας και του καταναλωτισμού, όχι ο ισλαμικός κώδικας ενδυμασίας. Το χιτζάμπ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως «όπλο για όσους θέλουν να δείξουν την εχθρότητά τους προς την Ισλαμική Δημοκρατία», είπε.

«Πρέπει να σας πω ότι το χιτζάμπ ήταν μια παράδοση, ήταν μια θρησκευτικά επιβεβλημένη παράδοση, ευρέως αποδεκτή. Και τώρα, εδώ και χρόνια, έχει μετατραπεί σε νόμο. Και η παραβίαση του νόμου, η καταπάτηση οποιουδήποτε νόμου, όπως ακριβώς σε κάθε χώρα, συνοδεύεται από τις δικές της τιμωρίες», είπε.

Η επιστολή στην Μπριζίτ Μακρόν για τον πόλεμο στη Γάζα

Τον Νοέμβριο του 2023, προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις όταν έστειλε επιστολή προς τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, στην οποία την προέτρεπε να επιδιώξει την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Έγραψε: «Αγαπητή κυρία Μακρόν! Παρακαλώ, ως ευγενική και αυτοθυσία γυναίκα που εκπροσωπεί τις γυναίκες, τις μητέρες και τις κόρες της Γαλλίας, ζητήστε από τον σύζυγό σας να μην είναι συνένοχος στη δολοφονία ανήμπορων παλαιστινιακών παιδιών και γυναικών. Σας εύχομαι ανταμοιβή από τον Θεό για τις ανθρωπιστικές σας προσπάθειες». 

newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα