Τζανάκης για μεταπνευμονοϊό: “Επιτακτική ανάγκη να μελετηθεί γονιδιακά αν έχει γίνει πιο επικίνδυνος”

Ωστόσο, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, θα πρέπει να διευκρινιστεί και να αποδειχθεί εργαστηριακά αν μιλάμε για τον ίδιο “κοινό” -εδώ και σχεδόν 25 χρόνια- ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό HMPV ή για κάποιον νέο που έχει προκύψει μετά από μεταλλάξεις και ο οποίος ενδέχεται να εμφανίζει πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά.

“Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια διαδικασία είτε μέσω

του ευρωπαϊκού CDC είτε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να δούμε αν τα στελέχη της Κίνας ή και τα δικά μας μοιάζουν με παλιά ή με καινούργια και κυρίως να συνδυάσουμε αν αυτά τα στελέχη κάνουν σοβαρότερη νόσο από αυτή που είχαμε συνηθίσει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό τώρα να δούμε, γιατί είναι ένας ιός που μεταδίδεται εύκολα. Όπως και η γρίπη και ο κορονοϊός και ο RSV μεταδίδεται με σταγονίδια, με αναπνοές, με μολυσμένες επιφάνειες, με την ομιλία, με τον φταρμό, με τον βήχα με όλα αυτά”, αναφέρει συγκεκριμένα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε σήμερα, ότι ήδη γίνεται συστηματική εργαστηριακή ανάλυση σε δείγματα του ηλικιωμένου από την Θεσσαλονίκη, για να εξακριβωθεί εάν ο ιός που φέρει είναι μεταλλαγμένος.

«Αυτό είναι κάτι που παγκοσμίως δεν το ξέρουμε ακόμα, εάν δηλαδή υπάρχει μετάλλαξη του ιού. Είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται σχετικά γρήγορα», είπε. «Περιμένουμε τα αποτελέσματα», τόνισε. Ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα ή την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Τα φλέγοντα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, στην περίπτωση που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο στέλεχος του HMPV, είναι τα εξής:

Τι κλινική εικόνα κάνει και τι έκβαση έχει; Στέλνει πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο ή στις Μονάδες Εντατικής; Πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι, αφού ο παλιός ιός έχει χαμηλή θνησιμότητα;

“Το παλιό στέλεχος δεν μας προκαλούσε πρόβλημα”, απαντά ο Καθηγητής και προσθέτει:

“Η πρόβλεψή μου είναι ότι ακόμη κι αν έχει μεταλλαχθεί δεν θα μας βάλει “στην πρίζα” με τον τρόπο που μας έβαλε ο κορονοϊός τουλάχιστον. Αν το γονιδίωμά του HMPV δεν έχει αλλάξει τρομακτικά και δεν συνδυαστεί αυτός ο ιός γονιδιακά με βαρύτερη κλινική εικόνα -γιατί δεν μιλάνε οι Κινέζοι να πουν ακριβώς τι συμβαίνει, υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας- τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά φαντάζομαι”, επισημαίνει.

Νίκος Τζανάκης: “2 – 3 περιστατικά μεταπνευμονοϊού τα τελευταία 5 χρόνια στην κλινική μας”

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανιχνεύεται σε σποραδικά κρούσματα εδώ και χρόνια στα ελληνικά νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος “ρουτίνας” για την ταυτοποίησή του, παρά μόνο σε κάποιες πολύ σοβαρά περιστατικά που καταλήγουν σε ΜΕΘ.

Μέσα σε λίγα χρόνια, όπως λέει, μόνο στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, την οποία διευθύνει έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 2 με 3 περιστατικά HMPV.

“Είχαμε 2 με 3 περιστατικά με βαριές λοιμώξεις μόνο στη δική μου κλινική. Οι Αμερικανοί λένε ότι αυτός ο ιός εντοπίζεται στην κοινότητα, περίπου στο 5 με 10% των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Δεν ξέρω πόσο δίκιο έχουν. Δεν αποκλείεται, όμως, να είναι συχνός ή εφάμιλλος των άλλων ιών, του RSV για παράδειγμα. Δεν επιτηρείται γιατί δεν στέλνουμε για ελέγχους ρουτίνας. Για να γίνει μια τέτοια μελέτη πρέπει να αναλύσουμε 1.000 2.000 περιστατικά που έχουν πάει στα νοσοκομεία, ή βρίσκονται με νόσο στην κοινότητα, για να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα. Θέλουμε πλήρη έλεγχο για να καταλάβουμε αυτό που λέμε “επιπολασμό” ή “επίπτωση” της νόσου”, εξηγεί ο ειδικός.

Ποιοι κινδυνεύουν

Για την αντιμετώπιση του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού, δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε αντιιικά φάρμακα. Ως εκ τούτου η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, δηλαδή με αγωγή που αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα.

“Κινδυνεύουν παιδιά πολύ μικρής ηλικίας και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι με ανεπάρκειες με συνοδά νοσήματα. Αυτός ο ιός οξύνει τα συνοδά νοσήματα, δηλαδή και δεν δημιουργεί προβλήματα αυτός καθαυτός ο ιός. Δηλαδή κάποιος που έχει καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να κάνει πνευμονικό οίδημα, κάποιος που έχει αναπνευστική ανεπάρκεια μπορεί να κάνει επιδείνωση και να μπει στη Μονάδα, κάποιος που έχει νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, όλοι αυτοί είναι επιρρεπείς να κάνουν βαρύτερη νόσο”, καταλήγει ο Καθηγητής.

iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα