11ο Technology Forum: Στα 30 δισ. ευρώ η αγορά των επιχειρηματικών αγγέλων παγκοσμίως

Οι επιχειρηματικοί άγγελοι αποτελούν μια τεράστια βιομηχανία που αναπτύσσεται ραγδαία.

Ήταν την περίοδο 2008-2009 που διαδόθηκε ευρέως ότι μπορεί κάποιος να ανοίξει τη δική του επιχείρηση από την άνεση του σπιτιού του και από την οθόνη του υπολογιστή του. Αυτοί που το τόλμησαν -δυνάμει επιχειρηματίες, είναι άνθρωποι που δαπανούν τον χρόνο τους, τις δεξιότητες τους και όσα χρήματα έχουν και μπορούν να εξασφαλίσουν από τον στενό οικογενειακό τους κύκλο, προκειμένου να δημιουργήσουν τις λύσεις εκείνες που θα κάνουν την καθημερινότητα όλων πιο εύκολη και θα συμβάλουν σημαντικά σε ένα πιο φωτεινό

μέλλον.

Είναι το δικό τους κίνητρο και όραμα που δημιούργησε την αγορά των επενδυτικών/επιχειρηματικών αγγέλων, η οποία σήμερα εκτιμάται στα 30 δισ. ευρώ παγκοσμίως και αφορά σε «μια τεράστια βιομηχανία που αναπτύσσεται ραγδαία», όπως επισήμανε η ιδρύτρια της Million Startups, Austria, Σέλμα Προντάνοβιτς, αντιπρόεδρος του European Business Angels Network (EBAN), του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, η λειτουργία του οποίου είναι να εκπροσωπεί την πανευρωπαϊκή κοινότητα επενδυτών πρώιμου σταδίου, συγκεντρώνοντας οργανώσεις - μέλη και άτομα από την Ευρώπη και όχι μόνο.

Στην αρχή της τοποθέτησής της από το βήμα των εργασιών του 11ου Technology Forum, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της «Beyond» της ΔΕΘ-Helexpo, η κ. Προντάνοβιτς δήλωσε ότι όχι μόνο αγαπάει αυτό που κάνει, να παρουσιάζει δηλαδή νέους τρόπους για να ενδυναμώσει τους επιχειρηματίες και τους «αγγέλους επενδυτές», αλλά θα το έκανε ακόμη κι αν χρειαζόταν να πληρώσει γι' αυτό, καθώς όπως ανέφερε «δεν υπάρχει τίποτα που να της δίνει την ικανοποίηση που λαμβάνει στηρίζοντας όλους αυτούς που είναι πρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά για το κοινό καλό, της ανθρωπότητας, του πλανήτη- και όχι μόνο».

Μιλώντας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η ίδια τόνισε ότι είναι εντελώς διαφορετικές από τις …συμβατικές, αφού εκτός της καινοτομίας που προάγουν, διακρίνονται και για την επεκτατική τους ανάπτυξη. «Σε αυτό το σημείο είναι που "επεμβαίνουν" οι επιχειρηματικοί άγγελοι, οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν τα κεφάλαια και ρισκάρουν να τα επενδύσουν σε ιδέες, λύσεις και οράματα που και οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενη στις γυναίκες του ακροατηρίου στο συνέδριο, τις προέτρεψε να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και να ξεκινήσουν να επενδύουν επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να το τολμήσουν. Εξήγησε δε ότι «αυτό που γίνεται σήμερα είναι το 1/4 του επενδυτικού κεφαλαίου να πηγαίνει σε γυναίκες που ξεκινούν τη δική τους start up, με το υπόλοιπο να πηγαίνει στους άντρες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει».

Επιχειρηματολογώντας επί της θέσης της για τη σημασία που έχει να τολμούν οι γυναίκες περισσότερο και να χρηματοδοτούνται με υψηλότερα κεφάλαια, τόνισε ότι «οι γυναίκες αποδίδουν καλύτερα και καταφέρνουν υψηλότερα αποτελέσματα, όπως άλλωστε δείχνουν και σχετικοί δείκτες».

Παράλληλα, η κ. Προντάνοβιτς υπογράμμισε την ανάγκη το γυναικείο φύλο να αναλάβει ενεργότερο ρόλο ως επενδυτές. Αφού δε επισήμανε ότι ανέρχεται στο ισχνό 10% τα τελευταία 30 χρόνια το ποσοστό των γυναικών που έχουν τολμήσει αυτόν τον ρόλο στην Ευρώπη, ανέφερε ότι «ο στόχος που έχουμε θέσει είναι το προαναφερόμενο ποσοστό να τριπλασιαστεί, στο 30% ως το 2030, όπως και να επενδύεται σε γυναίκες το ένα τρίτο του χαρτοφυλακίου των επενδυτών».

Η κ. Προντάνοβιτς ανέφερε ακόμη ότι απαιτείται υψηλότερη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. «Η ποικιλομορφία στο διοικητικό συμβούλιο οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα» είπε και πρόσθεσε: «είναι απλό, όσο περισσότερο επενδύουμε στη γυναίκα ως επιχειρηματία και επενδυτή, τόσα περισσότερα χρήματα "πέφτουν" στην αγορά και σε όλους. Γιατί λοιπόν να μην προχωρήσουμε;».

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης της κοινωνίας σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας και διερωτώμενη εάν σήμερα η ανθρωπότητα μπορεί να «αγκαλιάσει» και να αξιοποιήσεις προς όφελός της την ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, σημείωσε: «οφείλουμε να προετοιμάσουμε, αλλά και να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία να ζήσει με όλη αυτή την καινοτομία που της προσφέρεται για το δικό της καλό».

Αλλάξτε το αφήγημα της πόλης, για επενδύσεις, καινοτομία και τεχνολογία

Για τις ενέργειες που προωθήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχετικοί δείκτες και να ανέβει στην κατάταξη σε ό,τι αφορά το πόσο φιλική είναι για επενδύσεις, καινοτομία και τεχνολογία, μίλησε η διευθύντρια προγραμμάτων στο Sofia Development Association, Σεβνταλίνα Βόινοβα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την τελευταία 10ετία κατορθώσαμε να είμαστε η πρώτη δύναμη στα Βαλκάνια σε φιλικότητα προς τους startuppers».

Όπως είπε, «αυτά που μάθαμε από το πολυετές ταξίδι μας είναι: μην ταυτίζετε την καινοτομία με την τεχνολογία και την ψηφιακή πρόοδο και σε αντίθεση με αυτό που έχει επικρατήσει, λειτουργώντας μέσα στο σύστημα είναι πιο παραγωγικό από το να το να θέλετε να το ανατινάξετε!».

Λέγοντας δε ότι οι πόλεις είναι σημεία συγκέντρωσης διαφορετικών ανθρώπων, θεσμών, πολιτισμών, τεχνολογιών, ιστορικών παρελθόντων και φυσικά παγκόσμιων συνδέσεων, η ίδια τόνισε ότι «είναι όλα αυτά που δημιουργούν τη δυνατότητα δημιουργικότητας και καινοτομίας. Τίποτα από αυτά δεν είναι εγγυημένο».

Εξήρε, τέλος, τη σημασία του να εστιάσει κάποιος στο να βρει τον τρόπο που θα κινητοποιήσει την κοινωνία ώστε να τολμήσει και να αναλάβει ενεργό ρόλο στο να αλλάξουν όλα όσα κρίνονται μη ικανοποιητικά. Μάλιστα, όπως είπε, το χιούμορ αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ενώ «η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η εξεύρεση λύσεων προς όφελος του κόσμου πρέπει να αφορά σε μια διαδικασία που γίνεται με κέφι και με χαρά».

Keywords
Αναζητήσεις
11o-technology-forum-sta-30-dis-evro-i-agora-ton-epicheirimatikon-angelon-pagkosmios.htm
Τυχαία Θέματα