8o Export Summit: Σε συνεχή άνοδο ο κλάδος του Factoring στην Ελλάδα

Τη θέση τους ότι διαγράφεται ευοίωνο το μέλλον του factoring (πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων) στην Ελλάδα, που πλέον δεν αποτελεί ένα "ακριβό σπορ", αλλά έναν "επιταχυντή ανάγκης" για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εξασφαλίσουν την αιτούμενη ρευστότητα, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους, διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στο υβριδικό συνέδριο του "8ου Export
Summit", που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Το Factoring είναι μια ευέλικτη πηγή χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης, που συμπληρώνει τον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό, με τη ρευστοποίηση υπολοίπων των πελατών σε ανοικτό λογαριασμό άμεσα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και χωρίς την παροχή εμπραγμάτων εξασφαλίσεων.

Στην διαδικτυακή του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Factoring, Γιώργος Καραγιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Eurobank Factors, επισήμανε ότι από το 2015, που απετέλεσε χρονιά ορόσημο για τον κλάδο, λόγω της επιβολής των capital control, καταγράφεται συνεχής ανοδική πορεία του Factoring. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το σύνολο των τιμολογιών που διαχειρίστηκε ο κλάδος ήταν 12,9 δισ. ευρώ το 2015 και έφθασαν τα 15 δισ. ευρώ το 2019, για να υποχωρήσουν κατά 4% το 2020, στα 14,4 δισ. ευρώ "λόγω φυσικά της πανδημίας του κορονοϊού", όπως υπογράμμισε και πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "η πτώση αυτή πέρυσι ήταν ήπια έναντι της μείωσης του ΑΕΠ της χώρας, που βάσει των στοιχείων κυμάνθηκε στο 8,2%".

Πάντως, όπως πρόσθεσε, η μείωση που κατέγραψε ο κλάδος του Factoring το 2020 οφείλεται κατά τον ίδιο και στην έκτακτη ρευστότητα που "έπεσε" στην αγορά, μέσω ενίσχυσης από τα προγράμματα υποστήριξης τα αναπτυξιακής τράπεζας, τα οποία διοχετεύθηκαν μέσω τραπεζικού συστήματος. Διευκρίνισε, ότι "αυτό το γεγονός οδήγησε σε μια έξτρα έκτακτη ρευστότητα στην αγορά με στόχο να ισορροπήσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού και έτσι στέρησε τζίρο από το χώρο του Factoring". Όμως, όπως έσπευσε να προσθέσει, "αυτή η πτώση είναι προσωρινή, αφού ήδη βλέπουμε από τα πρώτα στοιχεία του 2021, ότι το χαμένο έδαφος ανακτάται".

Μιλώντας για τη διείσδυση του Factoring στην οικονομία, ο κ. Καραγιαννόπουλος, επισήμανε, ότι ο χαρακτηριστικός δείκτης είναι παραδοσιακά ο ετήσιος τζίρος του κλάδου, ως προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας. Τόνισε, ότι για την Ελλάδα ο συγκεκριμένος δείκτης φτάνει στο 8,5% επί του ΑΕΠ, με στοιχεία του 2020, ενώ ο αντίστοιχος για την ΕΕ είναι στο 11%. "Αυτή η διαφορά μας δείχνει ότι ο κλάδος του Factoring στην Ελλάδα έχει σημαντική προοπτική ανόδου", τόνισε και σημείωσε ότι "η σταδιακή κατάργηση των μεταχρονολογημένων επιταγών στη χώρα μας θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση στον κλάδο, έτσι ώστε να φτάσει ταχύτερα στον μέσο όρο της ΕΕ".

Αναφερόμενος στην ενίσχυση εξαγωγών μέσω του factoring, υπογράμμισε, ότι οι αρμόδιες εταιρείες στην Ελλάδα επενδύουν κατά μέσο όρο 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο "με μικρές αυξομειώσεις από χρονιά σε χρονιά". Αυτό το ποσό, όπως εξήγησε, αντιστοιχεί στο 8% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας, χωρίς τα πετρελαιοειδή, αφού όπως διευκρίνισε το factoring αφορά σε πωλήσεις επί πιστώσει.

Μάλιστα, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμησή του ότι "αν αφαιρεθούν από την εξίσωση και κάποιοι κλάδοι που πληρώνουν είτε με εμβάσματα ή της μετρητοίς, τότε η συμμετοχή του Factoring στις εξαγωγές στην Ελλάδα φτάνει στο 10%" και πρόσθεσε "είναι ικανοποιητικό ποσοστό μεν, αλλά προσδοκούμε σε μεγαλύτερη αύξησή του".

"Το Factoring αποτελεί τον σταθερό πυλώνα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις", επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Factoring AE, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, με την διευθύνουσα σύμβουλο ABC FACTORS, Μαρία Ραϊκού, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Factoring, να σημειώνει ότι "παγκοσμίως η αξία των συναλλαγών μέσω Factoring ανέρχεται σε 2,8 τρισ. ευρώ, εξυπηρετεί περίπου 259.000 επιχειρήσεις και η αξία των χρηματοδοτήσεων φτάνει στα 254 δις. ευρώ, με μια μείωση της τάξης του 11% το 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ετήσια ανάπτυξη του κλάδου την τελευταία 10ετία διαμορφώνεται στο 7%".

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Factors ΑΕ, Αλέξανδρος Κοντόπουλος, επισήμανε κατά την διαδικτυακή του τοποθέτηση, ότι η ασφάλιση πιστώσεων κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και σημείωσε ότι "με την πανδημία του κορονοϊού δημιουργήθηκε μια νέα τάση, λόγω της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων". Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε την θέση του ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα σχεδιαστούν εκ νέου και τόνισε ότι μια από τις προκλήσεις για τον κλάδο του Factoring είναι η ένταξή του στον τομέα των υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα