Bloomberg: Τα ενεργειακά projects και οι εταιρείες που θα «πρασινίσουν» την Ελλάδα

Στον τομέα θα κινητοποιηθούν επενδύσεις 18 δισ. ευρώ από ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια. 

Σε ορισμένα ενεργειακά «πράσινα» projects τα οποία έχουν σχεδιάσει μεγάλες ελληνικές εταιρείες και τα οποία μπορεί να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο ανάκαμψης αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το δημοσίευμα έχει δηλώσεις στελέχους της Boston Consulting Group Inc. που υποστηρίζει ότι θα διατεθούν σχεδόν

18 δισ. ευρώ ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων που θα περιλαμβάνουν επενδύσεις από ηλιακά πάνελ μέχρι αποθήκευση ενέργειας. Πολλές από τις επιλογές αφορούν σε περιοχές που εξαρτώνται από τον λιγνίτη και προσφέρουν μια ευκαιρία να μειώσουν την εξάρτηση τους σε τέτοια εργοστάσια, για τις θέσεις εργασίας, επισημαίνει το στέλεχος της Boston Consulting, Β. Αντωνιάδης, που είχε τεθεί επικεφαλής της ομάδας η οποία συμβούλευσε την κυβέρνηση για την έξοδο από τον λιγνίτη.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά έχει εξασφαλίσει 6,2 δισ. ευρώ για "πράσινα προτζεκς". Ένα επιπλέον ποσό 11,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει κάποια από τα projects:

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ελλάδος, θα κατασκευάσει 18 ηλιακά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204MW στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη.

Η ΔΕΗ και η γερμανική RWE έχουν συμφωνήσει να δαπανήσουν 1 δισ. Ευρώ σε ηλιακά πάρκα ισχύς 2 GW μέσω μιας κοινοπραξίας, επίσης στην ίδια περιοχή.

Ένας όμιλος με τους μεγαλύτερους παρόχους και παραγωγούς ενέργειας της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil και η TAP, έχουν καταθέσει πρόταση για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου, κόστους 8 δισ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει έργο αντλησιοταμίευσης στην Αφιλοχία, ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο η εταιρεία εκτιμά ότι θα ενισχύσει την εργασία σε τοπικό επίπεδο.

Ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ έχουν γνωστοποιήσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις για μια εθνική στρατηγική υδρογόνου, τον επόμενο μήνα. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μάλιστα έχει ήδη συνάψει συνεργασία με την Ocean Winds με στόχο τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο Β. Αντωνιάδης δήλωσε επίσης ότι η άνοδος των τιμών άνθρακα είναι πιθανό ν α οδηγήσει περαιτέρω τις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια.

Οι τιμές των 90 ευρώ ανά τόνο ή και υψηλότερα, σε μακροπρόθεσμη βάση, δεν θα πρέπει να εκπλήξουν κανέναν, δήλωσε.

BLOOMBERGΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣΕΝΕΡΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Bloomberg, Ελλάδα,Bloomberg, ellada