Citi: Aνω του 10% η ελληνική ανάκαμψη στη διετία

Η Citigroup βλέπει ότι παρότι ο εγχώριος τουρισμός χτυπήθηκε, η οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα. Παρά την αξιοσημείωτη εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της ανθεκτικότητας στην εγχώρια ζήτηση.

Η επιστροφή των τουριστών θα πρέπει να υποστηρίξει το ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο φέτος, ενώ οι άφθονοι πόροι του NextGenEU θα πρέπει

να υποστηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη του 2021 υπολογίζεται σε 4,1% φέτος και 6,5% το 2022 με τη ζήτηση να προβλέπεται να διαμορφωθεί στο +3,9% και 4,2% το 2022.

Οι εξαγωγές αναμένεται να εκτοξευθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, με ρυθμούς ανάπτυξης +17% και +17% τη διετία, με τις εισαγωγές να αυξάνονται οριακά φέτος και +9,3% το 2022. Η ανεργία θα αυξηθεί φέτος στο 16,9% από 16,6% πέρυσι και στο 14,2% το 2022. Η Citi αποφεύγει να δώσει εκτιμήσεις για το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ενώ τα ισοζύγια θα παραμείνουν αρνητικά και τα δύο έτη.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό. του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% σε επιχορηγήσεις). Οι επιχορηγήσεις θα προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων - κυρίως την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που πλήττονται από την πανδημία Covid.

Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε συνθήκες αγοράς, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανόν όχι στο καθαρό χρέος. Ο σαφής κύριος στόχος του RRP είναι να ξεκινήσει η επένδυση (τόσο εγχώρια όσο και ξένη), μετά από μια δεκαετία χαμηλής απόδοσης, και να βελτιώσει το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αδειοδότηση, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της ευκολίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του, κατά την άποψή μας», εξηγεί η Citi. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική. H Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη υποεπένδυση και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες.

H Citi, σε έτερο report της, εξηγεί ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα για το 2021 μπορεί να φτάσουν το 40%-45% του επιπέδου 2019, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Οι προσδοκίες έχουν μειωθεί από μια αρχική εκτίμηση 50%-60%, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, λόγω μιας πιο αργής εκστρατείας εμβολιασμού. Αυτό θα εξακολουθούσε να είναι βελτίωση στα επίπεδα του 2020 - όταν οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν 72% χαμηλότερες από ό, τι το 2019 και εξακολουθούσαν να υπολείπονται αρκετά από το να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Η ταχύτερη εισαγωγή του «πράσινου πιστοποιητικού» της ΕΕ ενδέχεται να βελτιώσει τις προοπτικές.

Τέλος η Citi σχολιάζει ότι η ανάκαμψη στον τουρισμό θα είναι σημαντική το καλοκαίρι του 2021, το επίπεδο των τουριστικών ροών και των εσόδων πιθανότατα θα παραμείνει σημαντικά κάτω από τα επίπεδα του 2019. Αυτό θα συμβάλει περαιτέρω στην αύξηση των συσσωρευμένων ζημιών στον τομέα και στην αύξηση των προεπιλογών μόλις εξασθενίσει η υποστήριξη πολιτικής.

Πηγή: euro2day.gr

CITI
Keywords
Τυχαία Θέματα