Citi: Στα $1,2 τρισ. αναμένεται να εκτιναχθεί το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη το 2022

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν φέτος τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας στην ιστορία καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχίζουν να καταγράφουν ράλι εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με βάση τις προθεσμιακές τιμές ο συνολικός λογαριασμός ενέργειας για την Ευρώπη αναμένεται να προσεγγίσει τα $1,2 τρισ. φέτος, σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, μεταδίδει το Bloomberg.

Αυτό αντανακλά

την παγιωμένη εξάρτηση της Ευρώπης στις εισαγωγές για να καλύψει την ζήτηση, με την ταχεία επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας να έχει μικρό αντίκτυπο για να περιορίσει την εξάρτηση αυτή.

Η ήπειρος αντιμετωπίζει "μεγάλες δυσκολίες λόγω του ενεργειακού κόστους", αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας. Η τελευταία πρόβλεψη της Citi είναι αυξημένη κατά σχεδόν $200 δισ. από την εκτίμηση που είχε κάνει τον Ιανουάριο, ενώ ξεπερνά και το προηγούμενο υψηλό του 2008, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσει νέα ρεκόρ.

Με την Ευρώπη να εξαρτάται στις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου για να καλύψει πάνω από το μισό των ενεργειακών της αναγκών, η περιορισμένη προσφορά τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα πάντα, από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα. Αυτό οδήγησε τις κυβερνήσεις να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια για να αμβλύνουν το χτύπημα στον καταναλωτή. "Ωστόσο, στο τέλος, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές θα περάσουν [στους καταναλωτές]", αναφέρουν οι αναλυτές.

Το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη το 2021 έφτασε τα 300 δις δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα