Coca-Cola HBC: Σχεδόν διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη (+88%) στα 233,1 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνο του 2021

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 14,7% στα 3,247 δισ. ευρώ.

H εταιρεία Coca-Cola Hellenic Bottling Company ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και κατ΄επέκταση για πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά που σημαίνει ότι η εταιρεία

ανέκτησε το χαμένο έδαφος λόγω της πανδημίας και επέστρεψε στις προ της πανδημίας επιδόσεις.

Οι πωλήσεις κατά το α΄εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 3,247 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 14,7% έναντι 2,831 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε με ρυθμό 13,8% και ανήλθε σε 1.126,7 εκατ. κιβώτια.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 82,6% στα 235,6 εκατ. ευρώ έναντι των 129 εκατ. ευρώ το 2020.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 233,1 εκατ. ευρώ έναντι των 124 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας άνοδο 88%.

Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) αυξήθηκαν 72,5% στα 350,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 14,7% στα 3,247 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος Zoran Bogdanovic, τόνισε πως "είμαστε ενθαρρυμένοι από την ισχύ της απόδοσης, και ενώ γνωρίζουμε τους κινδύνους καθώς η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τις αγορές μας, συνεχίζουμε να περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων μας από ουδέτερο συνάλλαγμα”.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ανακοινώσεις της εταιρείας:

Ισχυρή δυναμική σε όλες τις αγορές

H Coca-Cola HBC AG, Όμιλος παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων προσανατολισμένος στην ανάπτυξη και στρατηγικός εταίρος εμφιάλωσης της The Coca-Cola Company, παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το εξάμηνο που έληξε στις 2 Ιουλίου 2021.

Βασικά οικονομικά μεγέθη εξαμήνου

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη και η αποτελεσματική εκτέλεση της στρατηγικής μας οδήγησαν σε επιτάχυνση της δυναμικής και ενίσχυση των μεριδίων αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο, με αύξηση των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση το πρώτο εξάμηνο κατά 23,1%, σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης. Τα καθαρά έσοδα σε δημοσιευμένη βάση αυξήθηκαν κατά 14,7%. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση σημείωσαν αύξηση 4% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 (σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης). Η ενίσχυση των μεριδίων αγοράς σε αξία κατέγραψε αύξηση 50 μονάδων βάσης στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών. Σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 15,9% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης. Οι επιδόσεις στο κανάλι της εντός σπιτιού κατανάλωσης διατηρήθηκαν σε συνδυασμό με ανάκαμψη στο κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σημειώθηκε βελτίωση στα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, χάρη στις αυξήσεις τιμών που εφαρμόστηκαν σε περισσότερες από το 90% των αγορών μας και στο θετικό μείγμα κατηγορίας προϊόντων, συσκευασίας και καναλιών διανομής. Η προτεραιοποίηση των διαθέσιμων ευκαιριών και η καινοτομία στο πλαίσιο του 24/7 χαρτοφυλακίου προϊόντων ενισχύουν τη δυναμική. Ο όγκος πωλήσεων των ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκε κατά 16,2%, με τα ανθρακούχα αναψυκτικά για ενήλικες να καταγράφουν αύξηση 37,0% και τα προϊόντα με χαμηλή ή μηδενική ζάχαρη να αυξάνονται κατά 40,3%. Ο όγκος πωλήσεων των ποτών ενέργειας κατέγραψε αύξηση 66,1%, κυρίως λόγω των καλών επιδόσεων των Monster, Burn και Predator. Η επέκταση της διάθεσης του Costa Coffee συνεχίζει να εξελίσσεται με καλούς ρυθμούς. Η στρατηγική στον τομέα του καφέ ενισχύεται με το premium ιταλικό σήμα Caffè Vergnano, η διανομή του οποίου θα ξεκινήσει έως το 2022. Η λειτουργική μόχλευση και οι εξοικονομήσεις κόστους είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του περιθωρίου συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά 340 μονάδες βάσης, στο 10,8%. Εξοικονομήσαμε κόστη ύψους €120 εκατ. λόγω του COVID-19 το 2020. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι από αυτές τις εξοικονομήσεις κόστους θα διατηρήσουμε περίπου €20 εκατ. το 2021 και επομένως τα υπόλοιπα €100 εκατ. θα επιστρέψουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Βασικά στοιχεία ανά αγορά

Η ανάκαμψη στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές ενισχύει τα συνεχιζόμενα ισχυρά αποτελέσματα στις αναδυόμενες αγορές.

Αναπτυγμένες αγορές: τα καθαρά έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση σημείωσαν αύξηση κατά 17,1% μετά το εκ νέου άνοιγμα των αγορών, γεγονός που οδήγησε το περιθώριο των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών σε άνοδο κατά 440 μονάδες βάσης. Αναπτυσσόμενες αγορές: τα καθαρά έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση σημείωσαν αύξηση κατά 17,6%, ενώ ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε σταθερός παρά τον αντίκτυπο που είχε η επιβολή του φόρου ζάχαρης στην Πολωνία. Το περιθώριο των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών σημείωσε άνοδο της τάξης των 180 μονάδων βάσης. Αναδυόμενες αγορές: τα καθαρά έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση σημείωσαν αύξηση κατά 30,3% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης. Οι συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις από τη Ρωσία και τη Νιγηρία και η ανάκαμψη στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές οδήγησαν σε αύξηση του περιθωρίου συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά 340 μονάδες βάσης.

Ο κ. Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το πρώτο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου αυξήσαμε την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς σε αξία, τα έσοδα και την κερδοφορία, ενώ παράλληλα συνεχίσαμε να σημειώνουμε πρόοδο σε σχέση με τις στρατηγικές μας προτεραιότητες.

Πιστεύω ότι αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ισχύ του 24/7 χαρτοφυλακίου προϊόντων μας, των πρωτοβουλιών μας για την αύξηση των εσόδων και της ικανότητας εκτέλεσης της στρατηγικής μας, αλλά και το ταλέντο των ανθρώπων μας, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των οποίων θα εξασφαλίσουν την αξιοποίηση των μελλοντικών ευκαιριών για τον Όμιλο.

Η δυναμική της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας ενισχύθηκε, καθώς το κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης ανέκαμψε και το κανάλι της εντός σπιτιού κατανάλωσης συνέχισε να αναπτύσσεται. Επιπλέον, σημειώσαμε ανάπτυξη στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές μας, παράλληλα με τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών.

Καταγράφουμε εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς που αποτελούν στρατηγικές μας προτεραιότητες και πιο συγκεκριμένα στα ανθρακούχα αναψυκτικά χαμηλής ή μηδενικής ζάχαρης, στα ανθρακούχα αναψυκτικά για ενήλικες και στα ποτά ενέργειας. Ενισχύσαμε τη στρατηγική μας στον τομέα του καφέ με την Caffè Vergnano, που θα αποτελέσει μια premium προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό μας, σε συνδυασμό με την ευρεία απήχηση του Costa Coffee. Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην ατζέντα μας για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα με νέες κυκλοφορίες συσκευασιών από 100% ανακυκλωμένο PET.

Ενθαρρυνόμενοι από τις ισχυρές επιδόσεις, και έχοντας επίγνωση των κινδύνων καθώς η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στις αγορές μας, συνεχίζουμε να αναμένουμε μία ισχυρή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και πλέον πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση του περιθωρίου λειτουργικών κερδών της τάξεως των 20-30 μονάδων βάσης φέτος.»

Α’ Εξάμηνο

Μεταβολή

2021

2020

Όγκος πωλήσεων1 (εκατ. κιβώτια)

1.126,7

990,5

13,8%

Καθαρά έσοδα από πωλήσεις1 (€ εκατ.)

3.247,9

2.831,2

14,7%

Καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο1 (€)

2,88

2,86

0,9%

Καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση1,2 (€ εκατ.)

3.247,9

2.687,7

20,8%

Καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση

ανά κιβώτιο1,2 (€)

2,88

2,71

6,2%

Λειτουργικά έξοδα / Καθαρά έσοδα από πωλήσεις (%)

26,6

30,1

-350bps

Συγκρίσιμα λειτουργικά έξοδα / Καθαρά έσοδα από πωλήσεις (%)

26,2

30,0

-380bps

Λειτουργικά κέρδη1 (€ εκατ.)

350,1

202,9

72,5%

Συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη1,2 (€ εκατ.)

350,3

208,8

67,8%

Λειτουργικό περιθώριο κέρδους (%)

10,8

7,2

360bps

Συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους2 (%)

10,8

7,4

340bps

Καθαρά κέρδη3 (€ εκατ.)

233,1

124,0

88,0%

Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη2,3 (€ εκατ.)

235,6

129,0

82,6%

Βασικά κέρδη ανά μετοχή (€ εκατ.)

0,639

0,341

87,4%

Συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή2 (€ εκατ.)

0,646

0,355

82,0%

Καθαρές ταμειακές ροές2 (€ εκατ.)

277,5

(38,5)

NM

1 Εάν δεν δηλώνεται διαφορετικά, οι επιδόσεις επηρεάζονται αρνητικά από την αλλαγή στην ταξινόμηση της Multon, της επιχείρησής μας πώλησης χυμών στη Ρωσία, από κοινή επιχείρηση σε κοινοπραξία, μετά την αναδιοργάνωσή της τον Μάιο του 2020. Για την ανάπτυξη του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων επιδόσεων της Multon ως κοινής επιχείρησης στην τρέχουσα περίοδο, ανατρέξτε στον σχετικό πίνακα στην ενότητα «Συμπληρωματική πληροφόρηση».

2 Για λεπτομέρειες επί των Εναλλακτικών Δεικτών Μέτρησης Απόδοσης («ΕΔΜΑ») ανατρέξτε στις ενότητες «Εναλλακτικοί δείκτες μέτρησης απόδοσης» και «Ορισμοί και συμφωνίες εναλλακτικών δεικτών μέτρησης απόδοσης («ΕΔΜΑ»)».

3 Τα καθαρά κέρδη και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη αναφέρονται στα καθαρά κέρδη και στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη μετά φόρων αναλογούντα σε ιδιοκτήτες της μητρικής εταιρείας.

Αναπτυγμένες αγορές: Ελλάδα

Ο όγκος πωλήσεων στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η χώρα επωφελήθηκε από τη σταδιακή επαναλειτουργία του κλάδου των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των καφέ (HoReCa) στις αρχές Μαΐου, αλλά η ασθενής έναρξη της τουριστικής περιόδου είχε αντίκτυπο στην ανάκαμψη. Σημειώθηκαν ικανοποιητικά αποτελέσματα στα ανθρακούχα αναψυκτικά και στα ποτά ενέργειας, ενώ και το Costa Coffee ξεκινά να συμβάλλει στις επιδόσεις των πωλήσεων. Στην κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών σημειώθηκε ανάκαμψη σε σχέση με τις μειωμένες πωλήσεις του 2020.

Συμπληρωματική πληροφόρηση

Με ισχύ από τον Μάιο του 2020, μετά την αναδιοργάνωση της Multon, το σχήμα κοινού ελέγχου αναταξινομήθηκε από κοινά ελεγχόμενη επιχείρηση σε κοινοπραξία. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την ανάπτυξη του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων επιδόσεων της Multon ως κοινής επιχείρησης στην τρέχουσα περίοδο:

Όγκος πωλήσεων

Καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε

Α’ Εξάμηνο 2021 με

Α’ Εξάμηνο 2020

ουδέτερη συναλλαγματική βάση

δημοσιευμένη βάση

Μεταβολή (%)

Όμιλος

Όμιλος σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης

Όμιλος

Όμιλος σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης

Όμιλος

Όμιλος σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης

Αναπτυγμένες αγορές

11,8

11,8

4,8

4,8

4,3

4,3

Αναπτυσσόμενες αγορές

0,6

0,6

16,9

16,9

14,9

14,9

Αναδυόμενες αγορές

19,1

22,9

5,2

6,1

-5,2

-4,4

Σύνολο Ομίλου

13,8

15,9

6,2

6,2

0,9

0,8

Καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε

Α’ Εξάμηνο 2021 με

Α’ Εξάμηνο 2020

ουδέτερη συναλλαγματική βάση

δημοσιευμένη βάση

Μεταβολή (%)

Όμιλος

Όμιλος σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης

Όμιλος

Όμιλος σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης

Αναπτυγμένες αγορές

17,1

17,1

16,6

16,6

Αναπτυσσόμενες αγορές

17,6

17,6

15,6

15,6

Αναδυόμενες αγορές

25,3

30,3

12,9

17,5

Σύνολο Ομίλου

20,8

23,1

14,7

16,9

Λειτουργικά κέρδη σε

Α’ Εξάμηνο 2021 με

Α’ Εξάμηνο 2020

ουδέτερη συναλλαγματική βάση

δημοσιευμένη βάση

Μεταβολή (%)

Όμιλος

Όμιλος σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης

Όμιλος

Όμιλος σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης

Αναπτυγμένες αγορές

>100

>100

>100

>100

Αναπτυσσόμενες αγορές

>100

>100

72,3

72,3

Αναδυόμενες αγορές

45,4

45,6

49,1

49,4

Σύνολο Ομίλου

72,5

72,7

67,8

67,9

Επιχειρηματικές προοπτικές

Οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και η ανάκαμψη που παρατηρούμε είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο έχουμε επίγνωση του ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και η ανάκαμψη ασύγχρονη, με πιθανές επιπτώσεις από τις νέες παραλλαγές του ιού.

Συνεχίζουμε να αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση το 2021 λόγω της ανάκαμψης του όγκου πωλήσεων και της βελτίωσης του μείγματος προϊόντων και τιμών.

Τα περιθώρια κέρδους μας επωφελούνται από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε εδώ και χρόνια για να βελτιώσουμε τη βάση κόστους. Πιστεύουμε ότι ένα από τα δυνατά στοιχεία του Ομίλου είναι η ικανότητά μας να βελτιστοποιούμε τα κόστη ταχύτερα από ότι απαιτούν οι συνθήκες της αγοράς και έτσι να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά την κερδοφορία μας. Συνεπώς, όπως είχαμε σχεδιάσει, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις που θα τροφοδοτήσουν την αύξηση των πωλήσεων.

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης κόστους που επετεύχθη το 2020 διατηρήθηκε προσωρινά κατά το πρώτο εξάμηνο, το δεύτερο εξάμηνο του 2021 εξακολουθούμε να αναμένουμε επιπλέον λειτουργικά έξοδα ύψους €100 εκατ. που εξοικονομήθηκαν το 2020.

Αναμένουμε αύξηση του κόστους πρώτων υλών ανά κιβώτιο σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό για το σύνολο του έτους, εξαιρουμένης της επίδρασης από το κόστος των αγορασμένων έτοιμων προϊόντων. Εκτιμούμε ότι ο αρνητικός αντίκτυπος των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα λειτουργικά κέρδη θα είναι μεγαλύτερος το 2021 σε σχέση με το 2020.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, πιστεύουμε πλέον ότι θα επιτύχουμε διεύρυνση του περιθωρίου λειτουργικών κερδών της τάξεως των 20-30 μονάδων βάσης το 2021. Αυτό εξακολουθεί να σημαίνει ότι το περιθώριο των λειτουργικών κερδών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2020.

Όσον αφορά στο απώτερο μέλλον, βλέπουμε πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης εντός του εξελισσόμενου χαρτοφυλακίου σημάτων μας και των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Επομένως, πιστεύουμε ότι μόλις οι συνθήκες της αγοράς ομαλοποιηθούν, ο Όμιλος θα επιτύχει το ρυθμό ανάπτυξης που επικοινωνήσαμε στην Capital Markets Day το 2019, δηλαδή αύξηση των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 5-6%, με ανάπτυξη του περιθωρίου λειτουργικών κερδών κατά 20-40 μονάδες βάσης, ετησίως κατά μέσο όρο.

Ορισμοί και συμφωνίες εναλλακτικών δεικτών μέτρησης απόδοσης («ΕΔΜΑ»)

Συγκρίσιμοι ΕΔΜΑ

Κατά την ανάλυση των αποδόσεων του Ομίλου, χρησιμοποιούνται «συγκρίσιμα» μεγέθη τα οποία υπολογίζονται αφαιρώντας από τα στοιχεία που παρουσιάζονται με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς τα έξοδα αναδιάρθρωσης του Ομίλου, την τρέχουσα αποτίμηση των πράξεων αντιστάθμισης του κινδύνου των πρώτων υλών, τα έξοδα εξαγοράς και ορισμένα άλλα φορολογικά στοιχεία τα οποία, εξαιτίας της φύσης τους, θεωρούνται στοιχεία που επηρεάζουν τη συγκρισιμότητα. Συγκεκριμένα, τα παρακάτω στοιχεία θεωρούνται στοιχεία που επηρεάζουν τη συγκρισιμότητα:

Έξοδα αναδιάρθρωσης

Τα έξοδα αναδιάρθρωσης αποτελούνται από έξοδα που προκύπτουν από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο Όμιλος ασκεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα, όπως σημαντικές αλλαγές στις υποδομές της εφοδιαστικής αλυσίδας, εξωτερική ανάθεση δραστηριοτήτων και κεντρικοποίηση διαδικασιών. Τα εν λόγω έξοδα συμπεριλαμβάνονται στη γραμμή της Κατάστασης αποτελεσμάτων «Λειτουργικά έξοδα». Ωστόσο, τα έξοδα αυτά εξαιρούνται από τα συγκρίσιμα αποτελέσματα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα ο αναγνώστης τα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα που αντλεί ο Όμιλος από την υποκείμενη δραστηριότητα.

Αντιστάθμιση κινδύνου πρώτων υλών

O Όμιλος εισήλθε σε συγκεκριμένες συμφωνίες παραγώγων χρηματοοικονομικών μέσων πρώτων υλών, ώστε να αντισταθμίσει την έκθεσή του σε ενδεχόμενες ανατιμήσεις αυτών. Μολονότι αυτές οι συμφωνίες αποτελούν πράξεις οικονομικής αντιστάθμισης κινδύνου και αναφέρονται κυρίως στην προσπάθεια να περιοριστεί η έκθεση στη μεταβολή της τιμής της ζάχαρης, του αλουμινίου, του πετρελαίου κίνησης και της ρητίνης PET, δεν έχει εφαρμοστεί λογιστική αντιστάθμισης κινδύνου σε όλες τις περιπτώσεις. Επιπλέον, ο Όμιλος αναγνωρίζει ορισμένα παράγωγα που είναι ενσωματωμένα σε συμβάσεις αγοράς πρώτων υλών οι οποίες λογίζονται ως ανεξάρτητα παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα και δεν ικανοποιούν τα κριτήρια, προκειμένου να εφαρμοστεί λογιστική αντιστάθμισης κινδύνου. Η εύλογη αξία των κερδών και των ζημιών από την αποτίμηση αυτών των παραγώγων χρηματοοικονομικών μέσων και των ενσωματωμένων παραγώγων αναγνωρίζεται στην κατάσταση αποτελεσμάτων, στις γραμμές του κόστους πωληθέντων και των λειτουργικών εξόδων. Τα κέρδη ή οι ζημίες από τις τρέχουσες πράξεις αντιστάθμισης του κινδύνου των εν λόγω παραγώγων στα οποία δεν έχει εφαρμοστεί λογιστική αντιστάθμισης κινδύνου (κυρίως σε σχέση με τη ρητίνη PET) και των ενσωματωμένων παραγώγων δεν επηρεάζουν τα συγκρίσιμα αποτελέσματα του Ομίλου. Αυτά τα κέρδη ή οι ζημίες αποτυπώνονται στα συγκρίσιμα αποτελέσματα της περιόδου κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι υποκείμενες συναλλαγές. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσαρμογή παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων διαχείρισης των οικονομικών κινδύνων.

Έξοδα εξαγοράς

Τα έξοδα εξαγοράς συμπεριλαμβάνουν το κόστος υλοποίησης μιας συνένωσης επιχειρήσεων, όπως αμοιβές διαμεσολαβητή, συμβούλου, δικηγόρου, λογιστή, αποτιμητή και λοιπές επαγγελματικές ή συμβουλευτικές αμοιβές. Τα εν λόγω έξοδα συμπεριλαμβάνονται στη γραμμή της Κατάστασης αποτελεσμάτων «Λειτουργικά έξοδα». Ωστόσο, στον βαθμό που αφορούν συνενώσεις επιχειρήσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή αναμένεται να ολοκληρωθούν, εξαιρούνται από τα συγκρίσιμα αποτελέσματα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα ο αναγνώστης τα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου από τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα.

Άλλα φορολογικά στοιχεία

Τα άλλα φορολογικά στοιχεία εκφράζουν τη φορολογική επίδραση (α) των αλλαγών στους συντελεστές φόρου εισοδήματος που επηρεάζουν το αρχικό υπόλοιπο των αναβαλλόμενων φορολογικών στοιχείων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του έτους, και (β) ορισμένων θεμάτων που αφορούν τη φορολογία και έχουν επιλεχθεί με βάση τη φύση τους. Και τα δύο στοιχεία (α) και (β) εξαιρούνται από τα συγκρίσιμα αποτελέσματα μετά φόρων προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα την υποκείμενη χρηματοοικονομική απόδοση του Ομίλου.

Ο Όμιλος παρουσιάζει τους συγκρίσιμους ΕΔΜΑ για να επιτρέψει στους αναγνώστες να επικεντρωθούν στην απόδοση του Ομίλου σε μια βάση που είναι κοινή και για τις δύο περιόδους για τις οποίες παρουσιάζονται τα μεγέθη.

Ορισμοί και συμφωνίες Εναλλακτικών δεικτών μέτρησης απόδοσης («ΕΔΜΑ») (συνέχεια)

ΕΔΜΑ σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση

Ο Όμιλος αξιολογεί επίσης τα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματά του σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση (δηλαδή χωρίς να λαμβάνει υπόψη την επίδραση της διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τη μία περίοδο στην άλλη). Οι εναλλακτικοί δείκτες μέτρησης απόδοσης σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση υπολογίζονται προσαρμόζοντας τα ποσά της προηγούμενης περιόδου σε σχέση με την επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών την τρέχουσα περίοδο. Τα μεγέθη σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση επιτρέπουν στους αναγνώστες να επικεντρωθούν στις επιδόσεις του Ομίλου, χωρίς να επηρεάζονται από τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών που ισχύουν για τις λειτουργικές δραστηριότητες του Ομίλου από περίοδο σε περίοδο. Τα συνηθέστερα μεγέθη σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση που χρησιμοποιεί ο Όμιλος είναι τα εξής:

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ανά κιβώτιο

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ανά κιβώτιο υπολογίζονται προσαρμόζοντας τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις της προηγούμενης περιόδου με την επίδραση των μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες που ισχύουν για την τρέχουσα περίοδο.

Συγκρίσιμο κόστος πρώτων υλών σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ανά κιβώτιο

Το συγκρίσιμο κόστος πρώτων υλών σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ανά κιβώτιο υπολογίζεται προσαρμόζοντας το κόστος των πρώτων υλών της προηγούμενης περιόδου και πιο συγκεκριμένα, της ζάχαρης, της ρητίνης, του αλουμινίου και του κόστος των καυσίμων, εξαιρουμένης της αντιστάθμισης του κινδύνου για πρώτες ύλες, όπως περιγράφεται παραπάνω, και τα λοιπά έξοδα πρώτων υλών με την επίδραση των μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες που ισχύουν για την τρέχουσα περίοδο.

Λοιποί εναλλακτικοί δείκτες μέτρησης απόδοσης

Προσαρμοσμένο EBITDA

Το Προσαρμοσμένο EBITDA υπολογίζεται προσθέτοντας στα λειτουργικά κέρδη τις αποσβέσεις και απομειώσεις ενσώματων παγίων στοιχείων, τις αποσβέσεις και απομειώσεις των άϋλων περιουσιακών στοιχείων, τις παροχές δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών και μετοχών συνδεδεμένων με στόχους αποδοτικότητας και στοιχείων, εάν υπάρχουν, τα οποία αναγνωρίζονται στη γραμμή «Άλλα μη ταμειακά στοιχεία» της ενοποιημένης κατάστασης ταμειακών ροών. Το Προσαρμοσμένο EBITDA παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την ανάλυση της λειτουργικής απόδοσης του Ομίλου εξαιρώντας την επίδραση των λειτουργικών μη ταμειακών στοιχείων όπως προβλέπεται παραπάνω. Επίσης, μετράει το επίπεδο χρηματοοικονομικής μόχλευσης του Ομίλου συγκρίνοντας το Προσαρμοσμένο EBITDA με τον Καθαρό δανεισμό.

Το Προσαρμοσμένο EBITDA δεν αποτελεί δείκτη της κερδοφορίας και της ρευστότητας σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ και υπόκειται σε περιορισμούς, μερικοί από τους οποίους είναι τα εξής: Το Προσαρμοσμένο EBITDA δεν αντικατοπτρίζει τις δαπάνες μας σε μετρητά ή μελλοντικές απαιτήσεις για κεφαλαιουχικές δαπάνες ή συμβατικές δεσμεύσεις. Το Προσαρμοσμένο EBITDA δεν αντικατοπτρίζει τις αλλαγές, ή τις απαιτήσεις σε μετρητά ή τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Αν και οι απομειώσεις και οι αποσβέσεις αποτελούν μη ταμειακές επιβαρύνσεις, τα περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων απομειώνεται και αποσβένεται συχνά αντικαθίστανται σε μεταγενέστερο χρόνο και το Προσαρμοσμένο EBITDA δεν αντικατοπτρίζει τυχόν απαιτήσεις σε μετρητά για τέτοιες αντικαταστάσεις. Εξαιτίας αυτών των περιορισμών, το Προσαρμοσμένο EBITDA δεν πρέπει να θεωρείται δείκτης των διαθέσιμων ταμειακών ροών και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως συμπληρωματικό ΕΔΜΑ.

Ορισμοί και συμφωνίες Εναλλακτικών δεικτών μέτρησης απόδοσης («ΕΔΜΑ») (συνέχεια)

Λοιποί εναλλακτικοί δείκτες μέτρησης απόδοσης (συνέχεια)

Καθαρές ταμειακές ροές

Οι καθαρές ταμειακές ροές είναι ένας εναλλακτικός δείκτης μέτρησης απόδοσης που χρησιμοποιεί ο Όμιλος και ορίζεται ως οι ταμειακές ροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες για αγορές ενσώματων παγίων στοιχείων, μείον τις πληρωμές για αγορές ενσώματων παγίων στοιχείων και συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών κεφαλαίου μισθώσεων. Οι καθαρές ταμειακές ροές μετρούν τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται από τις δραστηριότητες του Ομίλου με βάση τις λειτουργικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής χρήσης του κεφαλαίου κίνησης και λαμβάνοντας υπόψη τις καθαρές πληρωμές για αγορές ενσώματων παγίων στοιχείων. Ο Όμιλος θεωρεί την αγορά και διάθεση ενσώματων παγίων στοιχείων ως εν τέλει υποχρεωτική, καθώς απαιτείται συνεχής επένδυση σε εγκαταστάσεις, τεχνολογία και εξοπλισμό μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένων των ψυγείων, για την υποστήριξη των καθημερινών λειτουργιών και των προοπτικών ανάπτυξης του Ομίλου CCHBC. Ο Όμιλος παρουσιάζει τις καθαρές ταμειακές ροές, επειδή πιστεύει ότι το μέγεθος αυτό επιτρέπει στους αναγνώστες των οικονομικών καταστάσεων να κατανοήσουν την απόδοση των ταμειακών ροών του Ομίλου, καθώς και τη διαθεσιμότητα των ταμειακών ροών για καταβολή τόκων, για διανομή μερίσματος καθώς και για διακράτηση για άλλους σκοπούς. Το μέγεθος των καθαρών ταμειακών ροών χρησιμοποιείται από τη διοίκηση για τον προγραμματισμό και την υποβολή αναφορών, καθώς παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, τις μεταβολές του κεφαλαίου κίνησης και τις καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες που οι τοπικοί διευθυντές είναι πιο άμεσα σε θέση να επηρεάσουν.

Οι καθαρές ταμειακές ροές δεν αποτελούν δείκτη της δημιουργίας ταμειακών ροών σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ και υπόκεινται σε περιορισμούς, μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής: οι καθαρές ταμειακές ροές δεν αντιπροσωπεύουν τις ταμειακές ροές που απομένουν και είναι διαθέσιμες για δαπάνες, καθώς ο Όμιλος έχει υποχρεώσεις πληρωμής που δεν αφαιρούνται από τον δείκτη. Από τις καθαρές ταμειακές ροές δεν αφαιρούνται οι ταμειακές ροές που χρησιμοποιεί ο Όμιλος σε άλλες επενδυτικές και χρηματοδοτικές δραστηριότητες καθώς και συγκεκριμένα άλλα στοιχεία που διακανονίζονται σε μετρητά. Άλλες εταιρείες του κλάδου στον οποίο λειτουργεί ο Όμιλος ενδέχεται να υπολογίζουν διαφορετικά τις καθαρές ταμειακές ροές, περιορίζοντας έτσι τη χρησιμότητά τους ως συγκριτικό μέγεθος.

Κεφαλαιουχικές δαπάνες

Ο Όμιλος χρησιμοποιεί τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ΕΔΜΑ προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι δαπάνες σε μετρητά είναι σε συνέπεια με τη συνολική στρατηγική για τη χρήση των μετρητών. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ορίζονται ως πληρωμές για αγορές ενσώματων παγίων στοιχείων συν τις αποπληρωμές κεφαλαίου μισθώσεων, μείον τις εισπράξεις από πωλήσεις ενσώματων παγίων στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα