DBRS: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα - Στο 5% η ανάπτυξη το 2021

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, σε συνδυασμό με την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης η οποία και οδηγεί στην άμεση εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα, οδηγούν σε αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεσή της για τα παγκόσμια μακροοικονομικά σενάρια, η DBRS εκτιμά πως στο μέτριο σενάριο η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το 5% και θα "ισοφαρίσει"

τους ρυθμούς του 2022 οι οποίοι τοποθετιούνται στο 5% επίσης,.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της τον περασμένο Μάρτιο, έβλεπε ανάπτυξη 4% φέτος και 5% το επόμενο έτος, με βάση το μέτριο ή βασικό της σενάριο.

Στο δυσμενές του σενάριο ο οίκος επίσης να αναβαθμίζει σημαντικά τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα καθώς τοποθετεί την ανάπτυξη στο 3% φέτος και στο 1,5% το 2022, από 1,5% και 4% αντίστοιχα κατά τις εκτιμήσεις του Μαρτίου.

Ο οίκος σημειώνει ότι υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για το 2022 στο δυσμενές σενάριο για όλα τις χώρες που καλύπτει για να ενσωματώσει τον συνεχιζόμενο κίνδυνο που υπάρχει για νέο κύμα της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη αξιολόγηση της DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, ενώ η τρέχουσα βαθμολογία της είναι BB (low). Όπως έχει αναφέρει, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας είναι π η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού - που θα επιστρέψει την οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - και η τήρηση των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η συνεργασία της με τους δεσμούς σε δημοσιονομικό επίπεδο καθώς και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως έχει τονίσει, η ικανότητα της Ελλάδας να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό των προοπτικών ανάπτυξης.

Αντίθετα, παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγησή της είναι μια παρατεταμένη αρνητική απόδοση της οικονομίας, η αντιστροφή ή η καθυστέρηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μακροπρόθεσμα η έλλειψη δημοσιονομικής προσπάθειας, καθώς και το ενδεχόμενο νέας αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα