DW: «Ελληνικό οικονομικό θαύμα αλλά όχι για όλους»

Για μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων κάνει λόγο η Deutsche Welle.

Ο Γκερντ Χέλερ σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα γράφει στην Augsburger Allgemeine για το πρόσφατο άρθρο του Economist που αναφέρεται στην Ελλάδα ως «την καλύτερη οικονομία της

χρονιάς» για το 2023. Ο αρθρογράφος παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει πράγματι να παρουσιάσει πολύ εντυπωσιακούς αριθμούς όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα: «Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 16,4% τα τελευταία τρία χρόνια. Ο μέσος όρος για την Ευρωζώνη ήταν μόνο 9,9%... Φέτος η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,9%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την άλλη πλευρά, εκτιμά αύξηση για την Ευρωζώνη μόνο 0,8%».

Λίγο παρακάτω όμως το δημοσίευμα θέτει ένα ερώτημα και απαντά ταυτόχρονα: «Όλα καλά λοιπόν στην Ελλάδα; Όχι ακριβώς. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές ενός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα, πριν από την κρίση το 2009 ήταν 1.379 ευρώ. Το 2023 ήταν μόλις 1.251 ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός, τότε οι Έλληνες εργαζόμενοι διαθέτουν μικρότερα εισοδήματα κατά ένα τρίτο από ό,τι πριν από την κρίση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από την κρίση είναι επίσης αποτέλεσμα των προγραμμάτων διάσωσης.

Οι εταίροι στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχαν δάνεια ύψους 289 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα μεταξύ 2010 και 2018. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στη διεθνή οικονομική ιστορία. Τα χρήματα διέσωσαν το ελληνικό κράτος από τη χρεοκοπία, όμως οδήγησαν πολλούς ανθρώπους στη δυστυχία».

Στην είσοδο στο Χρηματιστήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και την πώληση του 30% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο σημειώνει: «Το αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, τα πήγε καλά τον τελευταίο καιρό κυρίως χάρη στην άνθηση του τουρισμού. Η ύφεση των ετών της πανδημίας έχει ξεπεραστεί μιας και περισσότεροι από 28 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο πέρυσι. Ένα ιστορικό υψηλό, περίπου ένα τέταρτο υψηλότερο από το προηγούμενο έτος και 10% περισσότερο από τη χρονιά ρεκόρ του 2019. Με εξαίρεση το 2020 και το 2021, το αεροδρόμιο έχει απόδοση πάνω από 60% σε σχέση με το 2018. Το 2022, το τελευταίο δημοσιευμένο οικονομικό έτος, το αεροδρόμιο με τζίρο περίπου 477 εκ. ευρώ πέτυχε κέρδη προ φόρων 213 εκ. ευρώ».

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Αναζητήσεις
dw-elliniko-oikonomiko-thavma-alla-ochi-gia-olous.htm
Τυχαία Θέματα