DeepSeek: Γιατί οι χώρες παγκοσμίως λαμβάνουν μέτρα για την κινέζικη AI εφαρμογή;
Η παρουσίαση του chatbot R1 της κινεζικής start-up DeepSeek κατέπληξε την βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας με την ικανότητά του να αναμετριέται με τις επιδόσεις των αμερικανών ανταγωνιστών του με πολύ χαμηλότερο κόστος, ανατρέποντας τα δεδομένα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Αλλά, δεν πρόλαβε να βγει στην αγορά και πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στην χρήση του επικαλούμενες απειλές εθνικής ασφαλείας ή των κίνδυνο
Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε έρευνα για την DeepSeek, στην οποία απαγόρευσε να διαχειρίζεται τα δεδομένα των ιταλών χρηστών.
Το 2023, ο ιταλικός οργανισμός εποπτείας είχε προσωρινά μπλοκάρει το ChatGPT, το chatbot της OpenAI, για λόγους εμπιστευτικότητας.
Μετά την Ιταλία, οι αρχές της Ταϊβάν απαγόρευσαν στους δημόσιους λειτουργούς και σε σημαντικές υποδομές να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της κινεζικής start-up επικαλούμενες κινδύνους «για την εθνική ασφάλεια της πληροφορίας».
Λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησε η Αυστραλία.
Στην Νότια Κορέα, πολλά υπουργεία, ανάμεσά τους και το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με την Βόρεια Κορέα, μπλόκαραν την πρόσβαση της DeepSeek στους υπολογιστές του. Τα μέτρα αυτά αφορούν και τα «στρατιωτικά PC».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατατέθηκε από μέλη του Κονγκρέσου πρόταση νόμου για την παρεμπόδιση της χρήσης της DeepSeek, που χαρακτηρίζεται «εταιρεία που ανήκει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» από το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Darin LaHood, στις συσκευές της κυβέρνησης για λόγους κυβερνοασφάλειας.
Οι όροι της DeepSeek περιλαμβάνουν κεφάλαιο για την μετάδοση προσωπικών δεδομένων σε τρίτους, σχεδόν όμοιο με το αντίστοιχο του ChatGPT της OpenAI.
Αλλά «στην Κίνα, όταν η κυβέρνηση ζητά την πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών, οι εταιρείες έχουν την νομική υποχρέωση να την δώσουν», λέει ο Youm Heung-youl, καθηγητής και ειδικός ασφαλείας δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Soonchunhyang της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με την πολιτική εμπιστευτικότητας της DeepSeek, η εταιρεία συγκεντρώνει επίσης πληροφορίες από την πληκτρολόγηση, δηλαδή από κάθε διαδραστική ενέργεια που ένας χρήστης κάνει με ένα πλήκτρο του πληκτρολογίου του.
Το Πεκίνο δηλώνει από την πλευρά του ότι η κινεζική κυβέρνηση «δεν θα απαιτήσει ποτέ από εταιρείες ή ιδιώτες να συγκεντρώσουν ή να αποθηκεύσουν παρανόμως δεδομένα».
Η Κίνα έχει καταγγείλει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις χώρες βλέποντας σε αυτούς «πολιτικοποίηση οικονομικών, εμπορικών και τεχνολογικών θεμάτων».
Η απόφαση της Νότιας Κορέας να επιβάλει περιορισμούς στην χρήση του chatbot της DeepSeek ανταποκρίνεται σε «πραγματικές ανησυχίες», αλλά απηχεί επίσης το αντανακλαστικό της Σεούλ να ακολουθήσει την γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζει ο Vladimir Tikhonov, καθηγητής Κορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Οσλο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος κλειδί της Νότιας Κορέας, όπου σταθμεύουν δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες για την προστασία της από την Βόρεια Κορέα.
Η Σεούλ δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη σε μία πολεμική κατάσταση μεγάλης κλίμακας, λέει ο Tikhonov. Αρα, «είναι λίγο πολύ αναμενόμενο να ακολουθεί τις οδηγίες του αμερικανικού στρατού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας».
«Καμία μεγάλη τεχνολογική εταιρεία δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Η Google αποθηκεύει δεδομένα σχετικά με το ιστορικό πλοήγησης και είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι δεν τα μοιράζεται με κυβερνητικές υπηρεσίες όταν της ζητείται», σημειώνει ο καθηγητής Κορεατικών Σπουδών, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η συνεργασία των μεγάλων εταιρειών του τεχνολογικού τομέα με τις κινεζικές αρχές είναι πιθανότατα «περισσότερο προχωρημένη».
«Η DeepSeek εμφανίστηκε το 2023 και ένα τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να εμφανισθεί από την μία στην άλλη μέρα», δηλώνει ο Park Seung-chan, καθηγητής Κινεζικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Yongin της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η DeepSeek δημιουργήθηκε χάρη στις μαζικές επενδύσεις της Κίνας κατά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νότιας Κορέας, η Κίνα βρίσκεται παγκοσμίως στην δεύτερη θέση στις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θεωρώ ότι η εμφάνιση του chatbot R1 είναι μία προσχεδιασμένη κίνηση που προετοιμάστηκε πριν από την εποχή Τραμπ και θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της DeepSeek», προειδοποιεί ο Park.
Η DeepSeek ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε μικροτσίπ H800, μικρότερων επιδόσεων σε σχέση με άλλα μοντέλα, η εξαγωγή των οποίων προς την Κίνα επιτρεπόταν μέχρι το τέλος του 2023.
«Εάν η DeepSeek χρησιμοποίησε πραγματικά H800, αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και χωρίς ημιαγωγούς τελευταίας τεχνολογίας, μπορούν να επιτευχθούν αντίστοιχα αποτελέσματα και με τους στάνταρ ημιαγωγούς, αν το λογισμικό είναι καλό», εξηγεί ο Park Ki-soon, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan της Νότιας Κορέας.
Το γεγονός μπορεί να δημιουργήσει ανατροπές στην βιομηχανία των ημιαγωγών, όπου η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν είναι πρωτοπόροι.
«Χώρες σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα επενδύουν πόρους και ταλέντα στην ανάπτυξη λογισμικών», τονίζει ο Park Ki-soon. Κατά την γνώμη του, η DeepSeek είναι η απόδειξη ότι όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να υποστηρίξουν περισσότερο τον τομέα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πρωτοσέλιδο του "Politico" εκθέτει την Ελλάδα στην Ευρώπη
- Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου
- Βασίλης Δημάκης: Νεκρός στις φυλακές Κορυδαλλού
- Μαζικά συλλαλητήρια για την τραγωδία των Τεμπών: «Δεν έχω οξυγόνο» ακούστηκε σε όλη τη χώρα
- Επανεξελέγη πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών η Μελίνα Τραυλού
- Καλύπτεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με το Λαύριο και τη Βόρεια Ελλάδα
- Γιώργος Τζαβάρας, General Manager Unilever Greece, Cyprus, Balkans & Baltics: H Unilever Ελλάδας αναβαθμίζεται
- Πώς κάνετε έτσι για ένα πλημμέλημα...
- Η Komatsu επιλέγει την Ελλάδα για την εξέλιξη του νέου φορτωτή WA600 Stone Handler
- Αγγιξαν τα €50 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές το 2024, ποια προϊόντα «τρέχουν»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Γιώργος Τζαβάρας, General Manager Unilever Greece, Cyprus, Balkans & Baltics: H Unilever Ελλάδας αναβαθμίζεται
- Χρηματιστήριο: Στις 1.551,38 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,45%
- DeepSeek: Γιατί οι χώρες παγκοσμίως λαμβάνουν μέτρα για την κινέζικη AI εφαρμογή;
- ΣτΕ: Η τιμολόγηση του νερού συζητήθηκε στη μείζονα Ολομέλεια
- Τελευταία Νέα Businessnews
- DeepSeek: Γιατί οι χώρες παγκοσμίως λαμβάνουν μέτρα για την κινέζικη AI εφαρμογή;
- ΣτΕ: Η τιμολόγηση του νερού συζητήθηκε στη μείζονα Ολομέλεια
- Χρηματιστήριο: Στις 1.551,38 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,45%
- Γιώργος Τζαβάρας, General Manager Unilever Greece, Cyprus, Balkans & Baltics: H Unilever Ελλάδας αναβαθμίζεται
- Nexi Ελλάδος: Αναβαθμίζει την πλατφόρμα online πληρωμών Nexi XPay
- Χρηματιστήριο: Mε άνοδο 0,14% η έναρξη, στις 1,546,58 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών
- Ευρωαγορές: Συγκρατημένες κινήσεις στην έναρξη των συναλλαγών
- Skroutz και Avis: Δημιούργησαν marketplace για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
- Το Ισραήλ ετοιμάζει σχέδιο για την «εθελούσια» φυγή των Παλαιστινίων από τη Γάζα
- Μαθητική συγκέντρωση για τα Τέμπη - Κλείνουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο στις 11:00
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο “λίφτινγκ” που γίνεται στο πρόγραμμα
- Hyundai Kona: Το ολοκληρώμενο SUV της νέας εποχής
- Το σχέδιο των τραπεζών για τα έσοδα που θα χαθούν από προμήθειες
- Συνεχίζει στο τιμόνι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών η Μελίνα Τραυλού
- Στο «πηδάλιο» της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για δεύτερη φορά η Μ. Τραυλού
- UBS: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Πειραιώς – Τι σημαίνει η συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική
- Όμιλος EPSILON NET: Εμπιστοσύνη του τουριστικού κλάδου για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
- Βασίλης Δημάκης: Νεκρός στις φυλακές Κορυδαλλού
- Νέα εποχή στο λιανεμπόριο: Πώς κατάφερε η Amazon να ξεπεράσει για πρώτη φορά τη Walmart