Delivery Hero: Φέρνει τα Dmarts στην Ελλάδα

Δυναμικά επενδύει στο q-commerce και στην χώρα μας ο γερμανικός κολοσσός μέσω της θυγατρικής του στην Ελλάδα efood, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά του λιανεμπορίου, ειδικά όσον αφορά το last mile . Ποιο είναι το νέο concept που φέρνει στην Ελλάδα

Tου Δημήτρη Τσουκαλά

Σε μια δυναμική κίνηση στην ελληνική αγορά

προχωρά η Delivery Hero, στην οποία ανήκει και το efood. Aναλυτικότερα, όπως όλα δείχνουν ο γερμανικός κολοσσός του food delivery ετοιμάζεται να φέρει στην χώρα μας το concept των Dmarts σε μια κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην λιανεμπορική αγορά της Ελλάδας και εδικά στο κομμάτι του last mile, αναπτύσσοντας ιδιαίτερα την πρακτική του Q-commerce (quick commerce)

Τι είναι τα Dmarts

Το Q-commerce αποτελεί την νέα γενιά του e-commerce και βασίζεται στην παράδοση διάφορων προϊόντων (ειδή παντοπωλείου (groceries), φαρμακευτικά είδη, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη οικιακής φροντίδας ακόμη και άνθη-φυτά) σε μικρές ποσότητες και διάστημα μικρότερο της μιας ώρας κατά κύριο λόγο με δίκυκλα οχήματα. Η Delivery Hero μπορεί να ξεκίνησε από τον χώρο του food delivery αλλά αποτελεί πλέον πρωτοπόρο και στον χώρο του quick commerce, έχοντας επεκτείνει τις σχετικές δραστηριότητες της σε 41 αγορές διεθνώς. Στα τέλη Οκτωβρίου συνεργαζόταν για αυτό τον λόγο με περισσότερα από 30.000 καταστήματα και προμηθευτές.

Παράλληλα έχει επενδύσει στην δημιουργία των Dmarts (γνωστών και ως dark stores), που αποτελούν βασικό πυλώνα για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Πρόκειται για τοπικές μικρές αποθήκες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Πρόκειται για μικρά καταστήματα βελτιστοποιημένα για την αποθήκευση προϊόντων (κατά κύριο λόγο της κατηγορίας groceries) και την «συναρμολόγηση» (picking) παραγγελιών, τα οποία μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερα μικρούς χρόνους παράδοσης χάρη στην κεντρική τοποθεσία τους αλλά και την συμβιωτική/συμπληρωματική τους σχέση -όσον αφορά τους διανομείς- με το δίκτυο εστιατορίων, που συνεργάζονται με brands της Delivery Hero όπως το efood στην χώρα μας. Δεν πρόκειται για καταστήματα ανοιχτά στο κοινό αλλά για «dark stores», με μεγάλο αριθμό προϊόντων διαθέσιμο και κωδικολόγιο, που αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τις καταναλωτικές ανάγκες και απαιτήσεις, όπως εκφράζονται μέσα από τις παραγγελίες και το feedback των πελατών.

Το πρώτο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2019 και μέχρι τον Ιούνιο του 2020 η Delivery Hero ήδη λειτουργούσε περίπου 150 Dmarts. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στα 254 καταστήματα σε 19 διαφορετικές χώρες καθώς στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η Delivery Hero άνοιξε 106 νέα Dmarts, μεταξύ των οποίων και το πρώτο της στην Ευρώπη. Μέσα στο 2020, Dmarts έχουν εγκαινιαστεί, μεταξύ άλλων, σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη, Σαουδική Αραβία και Χονγκ Κόνγκ. Στόχος της Delivery Hero όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι να κλείσει το 2020 με 400 συνολικά Dmarts σε λειτουργιά και να θέσει νέα δεδομένα για το delivery groceries και άλλων προϊόντων κατορθώνοντας σε αρκετές αγορές να κάνει παραδόσεις ακόμη και μέσα σε 15 λεπτά.

Η εταιρεία στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της συνεχούς επέκτασης του concept των Dmarts και του Q-commerce, η Delivery Hero, όπως όλα δείχνουν, προχώρησε στην σύσταση της «Delivery Hero Dmart Greece» στην χώρα μας. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ, το οποίος έχει καλυφθεί από την μοναδική ιδρύτρια -μέτοχο εταιρεία με την επωνυμία «DELIVERY HERO STORES HOLDING GmbΗ»

Ο σκοπός της «Delivery Hero Dmart Greece» είναι:

α) H εισαγωγή, εξαγωγή, προμήθεια, αγορά, χονδρική ή λιανική πώληση, αποθήκευση, διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο, σε φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα ή επί αυτοκινήτου ή οχήματος, παράδοση, διανομή (delivery) συσκευασμένων ή μη τροφίμων, γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδών διατροφής, αρτοποιίας, συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών, ειδών ντελικατέσσεν, προϊόντων παντοπωλείου ή σουπερμάρκετ, βιολογικών τροφίμων και προϊόντων, ετοίμων τροφίμων, γευμάτων, ειδών ζαχαροπλαστικής, παραφαρμακευτικών προϊόντων, φρέσκων ή κατεψυγμένων τροφίμων και συναφών ειδών, αλκοολούχων ή μη ποτών, αναψυκτικών, καφέ, χυμών, ροφημάτων, προϊόντων καπνού ή ατμίσματος, ηλεκτρονικών τσιγάρων και σχετικών αξεσουάρ, προϊόντων περιπτέρου, καρτών κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ψιλικών, ειδών δώρων, εποχιακών ειδών, εφημερίδων, περιοδικών και οποιωνδήποτε εντύπων, προϊόντων προσωπικής περιποίησης, ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, καθώς και συναφών ειδών και γενικά οποιωνδήποτε προϊόντων απευθύνονται στον καταναλωτή

β) Η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, logistics, συσκευασίας, ταχυμεταφορών, συμβουλευτικών, εκπαιδευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών προώθησης πωλήσεων, επικοινωνίας και συναφών υπηρεσιών

γ) H ίδρυση, εκμετάλλευση και διαχείριση κάθε είδους καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ή εμπορικού καταστήματος ή πολυκαταστήματος ή κυλικείου ή αποθηκευτικού χώρου και η παροχή υπηρεσιών σχετικές με αυτά.

Οι άνθρωποι πίσω από το εγχείρημα

Όσον αφορά τους ανθρώπους που θα τρέξουν το εγχείρημα, Πρόεδρος του νέου ΔΣ είναι ο Κωνσταντίνος Ακριβός, Πρόεδρος και Οικονομικός Διευθυντής της Online Delivery (efood) ενώ Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι οι αδερφοί Κωνσταντίνος και Παμίνος Κυρκίνης, συνιδρυτές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι και του efood. Επίσης, μέλη του ΔΣ είναι ο Pieter-Jan Vandepitte, Chief Operational Officer της Delivery Hero από το 2015 και ο Emmanuel Thomassin, Chief Financial Officer της Delivery Hero από το 2014.

efood: To απόλυτο success story

To efood δημιουργήθηκε το 2011 και το 2015 εξαγοράστηκε από την Delivery Hero, που στην συνέχεια απέκτησε και την τουρκική Yemeksepeti και απορρόφησε και τις πλατφόρμες clickdelivery.gr και Deliveras.gr, που ανήκαν σε αυτήν. Σήμερα το efood εξυπηρετεί 90 πόλεις σε όλη τη χώρα, με πάνω από 10.000 συνεργαζόμενα καταστήματα ενώ το 2019 κατέγραψε κύκλο εργασιών της τάξης των 43,17 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία ύψους 16,8 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία με την Σκλαβενίτης την τρέχουσα χρονιά ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα ανάπτυξης για την πλατφόρμα αλλά όπως φαίνεται υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα σχέδια για την συνέχεια. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε πριν από περίπου δύο μήνες ο Παμίνος Κυρκίνης το πλάνο ανάπτυξης στρέφεται προς τρεις κατευθύνσεις: νέες κατηγορίες, καταστήματα που δεν έχουν υποδομή διανομής και προσφορά μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας super market delivery. «Η επόμενη μέρα για το delivery στην Ελλάδα είναι να προσφέρουμε ό,τι χρειάζονται οι χρήστες μας στον ελάχιστο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουμε νέες κατηγορίες, όπως ζαχαροπλαστεία, μανάβικα, ιχθυοπωλεία, κάβες και αρτοποιεία και εμπλουτίζουμε την ποικιλία των προϊόντων που οι χρήστες μπορούν να βρουν στην πλατφόρμα μας πέρα από το φαγητό, βάσει των καθημερινών τους αναγκών. Σύντομα μάλιστα θα δείτε ακόμα περισσότερες νέες κατηγορίες προϊόντων. Στη συνέχεια με τη δυναμική στελέχωση του στόλου μας στοχεύουμε να εξυπηρετούμε όλες τις παραγγελίες -πέραν του φαγητού- με χρόνο παράδοσης κατά μέσο όρο λιγότερο από 30 λεπτά ανάλογα με την τοποθεσία. Μάλιστα, παράλληλα με τα μηχανάκια έχουμε εισαγάγει στο δυναμικό μας ποδήλατα, ενώ στα άμεσα σχέδια υλοποίησης είναι το delivery με ηλεκτρικά μηχανάκια και πατίνια» είχε προσθέσει επίσης ενώ σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως το efodd αναζητά 1.500 επιπλέον διανομείς .

Tέλος, όσον αφορά την Delivery Hero πρόκειται για ένα κολοσσό με παρουσία σε 49 χώρες και περισσότερες από 700 πόλεις σε Ασία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Έχει για έδρα της το Βερολίνο και απασχολεί πάνω από 27.000 εργαζόμενους. O τζίρος της το 2019 άγγιξε το 1,46 δις ευρώ ενώ φέτος αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 2,7 -2,8 δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα