Enterprise Greece: Το καταρτισμένο δυναμικό της Ελλάδας εγγύηση για την ελληνική επιχειρηματικότητα
Η Enterprise Greece διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα:
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κα Μάιρα Μυρογιάννη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η κα Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, EY Ελλάδος. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, ο κος Μιχάλης Κασιμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise και ο κος Nico Gariboldi, Pfizer, Thessaloniki Site Lead και Center for Digital Innovation-CDI Lead. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, εστιάζοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της ως βασικό μοχλό επιχειρηματικής επιτυχίας και καινοτομίας.
Η Γενική Γραμματέας ΔΟΣ και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κα Μάιρα Μυρογιάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, η οποία έχοντας εξέλθει από την κρίση, παρουσιάζει πλέον το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προσέλκυση ΑΞΕ, ειδικά για εταιρείες που αναζητούν εξειδικευμένο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εξωτερικών διερευνά την ανάληψη κοινών δράσεων με την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο την ενίσχυση του συγκριτικού πλεονεκτήματος του εξειδικευμένου προσωπικού.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, η κα Κασελάκη, σημείωσε ότι η όρεξη για επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνεται, με το 40% των ερωτηθέντων στην έρευνα της ΕΥ για την ελκυστικότητα στην Ελλάδα το 2023 να σχεδιάζει να δημιουργήσει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα κατά το επόμενο έτος. Επιπλέον, τόνισε ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 32 % των ερωτηθέντων ανέφερε τη διαθεσιμότητα μιας δεξαμενής ταλέντων υψηλής ειδίκευσης ως βασικό παράγοντα που συμβάλλει στην αυξημένη ελκυστικότητα της Ελλάδας. Η κα Κασελάκη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος και της κατάρτισης δεξιοτήτων, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας ως ελκυστικού προορισμού για ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, παρέχοντας στις επιχειρήσεις ανθρώπινο δυναμικό με σύγχρονες και ιδιαίτερα περιζήτητες δεξιότητες.
Ο κος Γιαννόπουλος τόνισε ότι το ανθρώπινο ταλέντο της χώρας μας αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τους ξένους επενδυτές, λόγω της έμφασης που αποδίδουν οι Έλληνες στην εκπαίδευση και μάλιστα σε πεδία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και την πολυγλωσσική επάρκειά του. Οι υψηλές κατατάξεις της χώρας στους παγκόσμιους δείκτες ανταγωνιστικότητας ταλέντων και καινοτομίας, αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή της για την προώθηση ενός περιβάλλοντος συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτό το πνευματικό κεφάλαιο, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της χώρας στην έρευνα και την ανάπτυξη, τοποθετεί την Ελλάδα ως προορισμό για επενδυτές που αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να προσαρμοστεί στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και να αντιμετωπίσει τις πολύπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις.
Ο κος Κασιμιώτης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη λειτουργία του Global Center of Excellence in AI and Machine Learning το οποίο δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από ένα χρόνο. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Κασιμιώτης, είναι το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η στρατηγική θέση της χώρας και η στήριξη που υπάρχει από την κυβέρνηση. Όλα αυτά καταδεικνύουν γιατί η χώρα έχει υψηλή θέση στον αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνολογίας. Ο κ. Κασιμιώτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στους ερευνητές της Elite AI, την ελκυστικότητά της για τους νέους ταλαντούχους ανθρώπους και την ισορροπία που έχει δημιουργήσει στο οικοσύστημα καινοτομίας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος ως κόμβος τεχνολογίας, καθώς αξιοποιεί τους τεχνολογικούς τομείς που κυμαίνονται από τον τομέα του τουρισμού έως τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το fintech, μια προσπάθεια που μπορεί να ωφεληθεί από τον επερχόμενο Εθνικό Υπερυπολογιστή — Daedalus. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής ΤΠΕ για το AmCham Greece, σημείωσε τέλος πως θέλει να βοηθήσει στη σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και να προωθήσει την αποτελεσματική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα του κλάδου για την προώθηση της ψηφιακής και οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας.
Ο κος Gariboldi επεσήμανε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ελκυστικό διεθνή προορισμό έχοντας την προοπτική να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο καινοτομίας. Το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, τα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το δυναμικά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, αναδεικνύουν την επιχειρηματική ευκαιρία που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι λόγοι συντέλεσαν ώστε και η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε το 2020 με τη λειτουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, να έχει φτάσει σήμερα να αποτελείται από 4 παγκόσμιους Οργανισμούς και περισσότερα από 1.000 άτομα.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια ξεχωριστή παρουσίαση με θέμα «Στρατηγικές HR για την ανάπτυξη και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων στην Ελλάδα» από τον κο Κωνσταντίνο Μυλωνά, CEO, VP Adecco & Head of Greece & Bulgaria Public Affairs, EE &MENA. Ο κος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία παρατηρείται αυτή τη στιγμή τάση συγκράτησης του φαινομένου του brain drain και μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες στρατηγικές για την ανάπτυξη και τη διακράτηση ταλέντων στην Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση, η κουλτούρα και η διαφορετικότητα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική η προώθηση επενδυτικών ευκαιριών για την περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έρχεται εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο
- Ξενοκώστας: Αντί τα πλοία να πάνε στην Τουρκία έρχονται στη Σύρο και στην Ελευσίνα
- Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
- Πόνος στη μέση και διαβήτης: Τρόποι αντιμετώπισης και ανακούφισης
- Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλοίο "Typhoon"*
- Άλμα 9,7% για τον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων
- Για ισραηλινό πλήγμα με drone σε όχημα στην Ain Baal κάνουν λόγο τα ΜΜΕ του Λιβάνου
- Chicago Council of Global Affairs: Eκτός από τη Ελλάδα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Τουρκία
- Κυρώσεις κατά της Τεχεράνης ετοιμάζουν ΗΠΑ και ΕΕ
- Προσγειώνει την ελληνική ανάπτυξη στο 2% το ΔΝΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Enterprise Greece: Το καταρτισμένο δυναμικό της Ελλάδας εγγύηση για την ελληνική επιχειρηματικότητα
- Johnson & Johnson: Καθαρά κέρδη 5,35 δισ. δολαρίων στο α' τρίμηνο του 2024
- Όχι άλλο κάρβουνο...
- Under Armour: Νέο ανακαινισμένο κατάστημα στη Γλυφάδα
- Check Point: Google και Microsoft στην κορυφή των επιθέσεων phishing το α' τρίμηνο του 2024
- Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει για τρίτη μέρα
- Συμμετοχή 28 κορυφαίων ειδικών στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
- Προϊόν της Χρονιάς 2024: H καινοτομία ξανά στο προσκήνιο - Η τελετή απονομής των βραβείων
- Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το «πράσινο» πλοίο Typhoon
- EFRAG: Διαβούλευση για τα ευρωπαϊκά πρότυπα βιωσιμότητας των ΜμΕ μαζί με το CSR HELLAS
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Enterprise Greece: Το καταρτισμένο δυναμικό της Ελλάδας εγγύηση για την ελληνική επιχειρηματικότητα
- Συμμετοχή 28 κορυφαίων ειδικών στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
- EFRAG: Διαβούλευση για τα ευρωπαϊκά πρότυπα βιωσιμότητας των ΜμΕ μαζί με το CSR HELLAS
- Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το «πράσινο» πλοίο Typhoon
- Η Όλ. Κεφαλογιάννη στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
- ΜΕΓΑ: Διπλή βράβευση στο θεσμό «Προϊόν της Χρονιάς»
- Π. Τζωρτζάκης (ΕΑΤ): Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί πλαίσιο νέων ευκαιριών για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
- Specisoft: Συμμετοχή στο Workshop του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
- Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί επενδύσεις ύψους 1,2 δις ευρώ έως το 2026
- Επιστολή ΕΣΑ προς την υπουργό Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Προϊόν της Χρονιάς 2024: H καινοτομία ξανά στο προσκήνιο - Η τελετή απονομής των βραβείων
- Κορυφαίες λύσεις μηχανογράφησης, cloud services, κυβερνοασφάλειας και data centers θα παρουσιαστούν στην BEYOND 2024
- Η Motorola παρουσιάζει τη νέα γενιά συσκευών edge
- DW: Η επίθεση του Ιράν δεν επηρέασε σημαντικά τις τιμές πετρελαίου γιατί η αγορά είχε ήδη προνοήσει
- Coca-Cola στην Ελλάδα: Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας
- Ταχύτητες έως και 10 Gbps στο δίκτυο Cosmote Fiber
- Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα
- Διπλή βράβευση για τα πρωτοποριακά προϊόντα της ΜΕΓΑ
- Ακόμα μία διάκριση για το #PameNaXasoume της Novo Nordisk Hellas
- Morgan Stanley: Αύξηση κερδοφορίας στο τρίμηνο – Δυναμικό ξεκίνημα το 2024