Eστίαση ώρα μηδέν: Πανελλαδικό κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 16 Νοεμβρίου

Μιλάει στο BusinessNews.gr ο Βασίλης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καφεστιατόρων Αρκαδίας μετά από την απόφαση που πάρθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης στην Τρίπολη. 

Tην απόφαση για Πανελλαδικό κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης για ένα 24ωρο την ερχόμενη Τρίτη 16 Νοεμβρίου έλαβαν Σωματεία εστίασης από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Συλλόγων Εστίασης, που έλαβε χώρα στην Τρίπολη τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν

γνωστά, οι καταστηματάρχες εστίασης σε όλη την Ελλάδα εκείνη την ημέρα θα κρατήσουν τα μαγαζιά τους κλειστά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία ουσιαστικής στήριξης του κλάδου από την πολιτεία, αλλά και της μετατόπισης όλων και περισσότερων βαρών, στην χρονική συγκυρία αντιμετώπισης του Covid-19, με αποκορύφωμα την έναρξη του μέτρου για επιβολή rapid test ακόμα σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των σωματείων «το να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και να αναλαμβάνει η εστίαση ευθύνες που δεν της αναλογούν, πρέπει να λάβει ένα τέλος. Αυτή τη φορά θα κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί έναντι των αρμοδίων».
Την ίδια ημέρα θα παραδοθεί ψήφισμα από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστίασης και Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά στο Μέγαρο Μαξίμου, με ταυτόχρονη συμβολική παρουσία των Προέδρων από όλη την Ελλάδα, ενώ ανάλογα με την ανταπόκριση της πολιτείας, θα υπάρξουν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των σωματείων, και άλλες συντονισμένες κινήσεις.

Φορείς εστίασης: Παραπαίουμε και καταποντιζόμαστε – Σε ελεύθερη πτώση οι τζίροι μας

Aποφασισμένοι για ακόμα περισσότερες κινητοποιήσεις, αν δεν στηριχθούν ουσιαστικά σε βάθος χρόνου, με φόντο την επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία των καταστημάτων τους είναι οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων από όλη την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος τους εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ένα άτυπο Lockdown.

Όπως τονίζει στο BusinessNews.gr ο Βασίλης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καφεστιατόρων Αρκαδίας «είμαστε ως κλάδος σε μια οριακή κατάσταση. Έχει μειωθεί τραγικά ο κύκλος εργασιών μας τους τελευταίους μήνες και τα πρόσφατα μέτρα έδωσαν τη χαριστική βολή. Αυτό που θέλουμε δεν είναι κατάργηση των μέτρων, καθώς εμείς πρώτοι είμαστε αυτοί που ενδιαφερόμαστε για τη δημόσια υγεία, τη δική μας υγεία και του προσωπικού μας. Επιθυμούμε ουσιαστική οικονομική στήριξη από την πολιτεία, κάτι που δεν το βιώσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οικονομοτεχνική μελέτη που αποτίμησε τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν στον κλάδο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατέληξε στη διαπίστωση ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δόθηκε τελικά μόνο στο 1/3 των καταστηματαρχών, ενώ λίγο απέδωσαν άλλα μέτρα μέσω τραπεζών.
«Αυτό που ζητάμε είναι οι επιστρεπτέες να μην είναι επιστρεπτέες, καθώς δεν έχουμε πλέον τόσα έσοδα, θέλουμε να επανέλθει το μέτρο της αναστολής των εργαζομένων, αλλά και η ελάφρυνση στα ενοίκια» υποστηρίζει ο κ. Αθανασιάδης, ο οποίος προσθέτει ότι η διαδικασία ελέγχων των πιστοποιητικών και των Rapid test έχει μετατρέψει τον τελευταίο καιρό τους ιδιοκτήτες σε αστυνομικούς.
Συμπληρώνει, δε, ότι πάγιο αίτημα του κλάδου αποτελεί και η μετακύλιση του προστίμου – σε περίπτωση που δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα - από τον καταστηματάρχη στον πελάτη.

Απώλειες

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, που αριθμεί πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και 400.000 εργαζομένους Πανελλαδικά έχει υποστεί τους τελευταίους 18 μήνες ζημίες άνω των 2 δις ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), ότι οι απώλειες του κλάδου της εστίασης από το περσινό πρώτο lockdown του 2020 έως και τις 3 Μαΐου του 2021 ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι στις 182 ημέρες του τελευταίου lockdown, ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.
Για το, δε, 4μηνο από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, διάστημα για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία, οι απώλειες στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ξεπερνά τα 283 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα