Fitch: Αυξάνει την εκτίμησή της για την τιμή του πετρελαίου

Σύμφωνα με τη Fitch, υπάρχουν αρκετές πηγές πρόσθετων προμηθειών αργού που θα μπορούσαν τελικά να μετριάσουν τη «στενότητα» της αγοράς με την πάροδο του χρόνου.

Τις εκτιμήσεις της για την πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αύξησε η Fitch Ratings για το χρονικό διάστημα 2022 - 2024, αντανακλώντας τους σημαντικά αυξημένους κινδύνους διακοπής του εφοδιασμού

ρωσικών υδρογονανθράκων μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πρόθεση της Ευρώπης και άλλων χωρών να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά καύσιμα, αυξάνοντας τη ζήτηση για προμήθειες από άλλες περιοχές και επιδεινώνοντας τη «στενότητα» αγοράς.

Έτσι, η Fitch, αυξάνει την εκτίμησή της για το Brent στα 100, τα 80 και τα 65 δολάρια το βαρέλι για το 2022 - 2024 από 70, 63 και 53 δολάρια το βαρέλι, διατηρώντας σταθερές τις εκτιμήσεις της για το 2025 και το 2026 στα 53 δολάρια. Παράλληλα, για το αμερικανικό αργό εκτιμά πως θα κινηθεί στα 95 δολάρια το βαρέλι για φέτος (από 67 δολάρια το βαρέλι), στα 76 δολάρια για το 2023 (από 57 δολάρια) και στα 57 δολάρια το βαρέλι το 2024 (από 50 δολάρια), με σταθερές εκτιμήσεις για το 2025 και το 2026 στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Οι αυξημένες εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου τόσο για το Brent όσο και για το αμερικανικό αργό (WTI) αναγνωρίζουν τους σημαντικά αυξημένους κινδύνους διακοπής της προσφοράς και την πιθανότητα πολλά εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως να αφαιρεθούν από την αγορά ως συνέπεια των κυρώσεων ή των αντίμετρων εάν η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας συνεχίσει να κλιμακώνεται.

Το 2019 (ένα τυπικό έτος πριν από την έλευση της πανδημίας), η Ρωσία παρήγαγε 11,5 βαρέλια ημερησίως (12% της παγκόσμιας παραγωγής) και εξήγαγε 9,2 βαρέλια αργού και προϊόντων πετρελαίου ημερησίως. Η Ευρώπη αγόρασε περίπου το 57% των εξαγωγών της Ρωσίας, ενώ ακολούθησε η Κίνα (18%) και οι ΗΠΑ (6%).

Σύμφωνα με τη Fitch, υπάρχουν αρκετές πηγές πρόσθετων προμηθειών αργού που θα μπορούσαν τελικά να μετριάσουν τη «στενότητα» της αγοράς με την πάροδο του χρόνου. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα περίπου 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως και 1 εκατ. βαρελιών, αντίστοιχα, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια δέσμευση από αυτές τις χώρες να αυξήσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν τις πιθανές απώλειες ρωσικού πετρελαίου.

Επιπλέον, υπάρχουν συζητήσεις για χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν (που θα μπορούσε να προσθέσει 1,5 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως στην αγορά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα) και της Βενεζουέλας (με μικρή σαφήνεια σχετικά με τους πιθανούς πρόσθετους όγκους λόγω των σημαντικά ανεπαρκών επενδύσεων στις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας). Ορισμένες ρωσικές προμήθειες θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε χώρες με χαμηλότερο κίνδυνο κυρώσεων, απελευθερώνοντας όγκους μη ρωσικού πετρελαίου για εκείνες τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα