Fitch: Αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με θετικό outlook

Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εκτιμά ο οίκος.

Στην αναβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών - Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank - προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, η οποία αντανακλά, όπως

αναφέρει στις ανακοινώσεις του, τη βελτιωμένη αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας σε ‘bb+'.

Ο Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε ΒΒ+ από ΒΒ και το αξιόχρεο της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε ΒΒ από ΒΒ-. Και για τις τέσσερις τράπεζες οι προοπτικές είναι θετικές.

«Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό αναμένεται να στηρίξει τη δυνατότητα των τραπεζών να εκμεταλλεύονται επικερδείς επιχειρηματικές ευκαιρίες», σημειώνει ο οίκος.

Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης τη συνεχιζόμενη βελτίωση των αυτόνομων πιστωτικών προφίλ των τραπεζών, περιλαμβανομένης μίας περαιτέρω μείωσης του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων τους και της υγιούς κερδοφορίας τους που οδηγεί σε συσσώρευση κεφαλαίου, αναφέρει ο Fitch.

Οι θετικές προοπτικές για την Εθνική και την Eurobank αντανακλούν την προσδοκία του Fitch ότι «η εκτίμηση του για το λειτουργικό περιβάλλον θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, αν οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις συνεχισθούν και οδηγήσουν σε ικανοποιητικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες».

Αντίστοιχα, οι θετικές προοπτικές για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς αντανακλούν την προσδοκία του Fitch ότι η αξιολόγησή του για το λειτουργικό περιβάλλον θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω αν συνεχισθούν οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις και τα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ των δύο τραπεζών συνεχίσουν να ενισχύονται.

Στην αναβάθμιση της Alpha Bank κατά μία βαθμίδα, σε BB+ από BB, με σταθερές προοπτικές προχώρησε η S&P Global Ratings, με την επιτυχή έκδοση του ΑΤ1 ομολόγου να παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του οίκου. Η νέα αξιολόγηση της Τράπεζας από την S&P θέτει την Alpha Bank στο ίδιο επίπεδο με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η πρόσφατη έκδοση ομολόγου AT1 ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία βρισκόταν ήδη σε θετική τάση χάρη στη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση της Τράπεζας.

"Τα τελευταία πέντε χρόνια, η λειτουργική ανάκαμψη και το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον ενίσχυσαν τα κεφάλαια της Alpha Bank. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στη νομισματική σύσφιξη, ενώ οι επιβαρύνσεις από τα NPEs έχουν εξομαλυνθεί μετά τις τιτλοποιήσεις", αναφέρει επίσης η S&P στην έκθεσή της και καταλήγει: "Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι σταθερές, αντανακλώντας την προσδοκία μας ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει σταθερή λειτουργική απόδοση και η κεφαλαιοποίησή της θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, παρά τα σχέδια της τράπεζας για αύξηση της διανομής μερίσματος".

Keywords
Αναζητήσεις
fitch-anavathmisi-ton-tessaron-systimikon-trapezon-me-thetiko-outlook.htm
Τυχαία Θέματα