HIAS: Οι εξελίξεις και οι προκλήσεις της AI, αλλά και η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων

Εκδηλώσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (Hellenic Institute of Advanced Studies) από 1-4 Ιουλίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Η αειφορία, αλλά και τα νέα ερευνητικά δεδομένα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν τους κύριους θεματικούς

άξονες των εκδηλώσεων που διοργανώνει φέτος το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών (Hellenic Institute of Advanced Studies) από την Δευτέρα 1 μέχρι και την Πέμπτη 4 Ιουλίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα τεθεί το τριήμερο θερινό σχολείο, που θα διεξαχθεί 1-3 Ιουλίου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Με κεντρικό θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, το φετινό θερινό σχολείο απευθύνεται σε φοιτητές και ερευνητές που έχουν γνώσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και δεν έχει χαρακτήρα μόνο εκπαιδευτικό αλλά στοχεύει και να αναδείξει τις πιο πρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Από τις 1.200 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, επιλέχθηκαν 450 άτομα για να παρακολουθήσουν διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών από την ελληνική διασπορά και την Ελλάδα.

«Οι δύο πιο σημαντικές περιοχές που θέλαμε να αναδείξουμε είναι τα Large Language Models και το Generative AI. Επίσης, τους μεγάλους άξονες εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης: την κλιματική αλλαγή, την υγεία και τη ρομποτική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Κουμουτσάκος, πρόεδρος του HIAS και πρόεδρος του Τομέα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ειδική ενότητα θα οργανωθεί για «AI και Ηθική» και για τις προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και την αυτοματοποίηση της παραγωγής των fake news σε βίντεο και εικόνες.

Στις 4 Ιουλίου θα ακολουθήσει το συμπόσιο του HIAS στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το φετινό θέμα θα είναι η «Αειφορία» («Sustainability»), «ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολεί τον πλανήτη αυτή τη στιγμή, περισσότερο και από την τεχνητή νοημοσύνη, γιατί κάποια στιγμή δεν θα έχουμε πλανήτη για να κάνουμε τεχνητή νοημοσύνη», όπως παρατηρεί ο κ. Κουμουτσάκος.

Οι ομιλίες θα αφορούν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις γύρω από την ενεργειακή μετάβαση, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και την ανθεκτικότητα και θα συζητηθούν βιώσιμες λύσεις ειδικά για την Ελλάδα.

Το νήμα που συνδέει τους δύο θεματικούς πυλώνες των φετινών εκδηλώσεων του HIAS είναι η σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με την κλιματική αλλαγή, ενότητα που θα συζητηθεί με σκοπό να αναδείξει δύο διαφορετικές πτυχές αυτής της σχέσης. «Από τη μια πλευρά, χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για την πρόγνωση των ακραίων φαινομένων. Όμως, η τεχνολογία έχει και μια σκοτεινή πλευρά, καθώς οι υπολογιστές χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν και προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (HIAS) ιδρύθηκε από Έλληνες της διασποράς με σκοπό την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της Ελλάδας. Στόχος του Ινστιτούτου είναι να χτίσει επιστημονικές γέφυρες μεταξύ επιστημόνων της διασποράς και της Ελλάδας σε τομείς που σχετίζονται με τις φυσικές επιστήμες.

Keywords
Αναζητήσεις
hias-oi-exelixeis-kai-oi-prokliseis-tis-ai-alla-kai-i-klimatiki-allagi-sto-epikentro-ton-fetinon-ekdiloseon.htm
Τυχαία Θέματα