HP: Επιχορήγηση 100.000 δολαρίων με το πρόγραμμα Digital Equity Accelerator 2025

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι πλέον ανοικτές και υποψήφιοι οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2025.

Για τη γεφύρωση του παγκόσμιου ψηφιακού χάσματος και την προετοιμασία των υποδομών που θα επιτρέπουν την εργασία στο μέλλον η HP Inc. και το HP Foundation ανακοίνωσαν το πρόγραμμα Digital Equity Accelerator για το 2025 και προσκαλούν για την υποβολή προτάσεων. Φέτος, το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί ώστε

να επικεντρωθεί σε νέους και ενήλικες που είναι απομονωμένοι και να ενισχύσει τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν και να διαπρέπουν σε μια οικονομία που στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. Οι επιλεγμένοι ΜΚΟ, θα λάβουν επιχορηγήσεις ύψους 100.000 δολαρίων ΗΠΑ από το HP Foundation, τεχνολογικό εξοπλισμό της HP (αξίας ~100.000 δολαρίων ΗΠΑ) και εξάμηνη τεχνολογική υποστήριξη, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση λύσεων που ενισχύουν την ψηφιακή ισότητα. Για πρώτη φορά, η HP προσφέρει το πρόγραμμα σε τέσσερις χώρες με σκοπό να επεκτείνει περαιτέρω τη γεωγραφική του εμβέλεια. Για το πρόγραμμα του 2025, καλούνται να υποβάλουν αίτηση μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στην Ελλάδα, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να προωθήσουν τον αντίκτυπο της. Η HP θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2025 στις 11:59 μ.μ. EST.

«Στην HP, πιστεύουμε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προώθηση αλλαγών με θετικό αντίκτυπο και διάρκεια σε βάθος χρόνου και είμαστε αφοσιωμένοι στο να καλύψουμε το ψηφιακό χάσμα για τους νέους και τους ενήλικες που δεν είχαν πρόσβαση στην τεχνολογία, ώστε να μπορούν να επιτύχουν σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία», δήλωσε η Michele Malejki, Global Head of Social Impact, της HP Inc., και Διευθύντρια του HP Foundation. «Καθώς διανύουμε το τέταρτο έτος του προγράμματος, εμπνεόμαστε από την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής και αναμένουμε με ενθουσιασμό να δούμε τις καινοτόμες λύσεις με τεχνητή νοημοσύνη που θα φέρει η ομάδα του 2025 για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής ισότητας».

Ενισχύοντας τις ικανότητες νέων και ενηλίκων για ίσες ευκαιρίες στην ψηφιακή οικονομία

1 τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζεται το ποσό που απαιτείται, ώστε να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα και να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε εκπαιδευτικές και οικονομικές ευκαιρίες δισεκατομμύρια άνθρωποι. Μέσω του Digital Equity Accelerator, η HP στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ισότιμου κόσμου μέσω της πρόσβασης σε εξοπλισμό, σε συνδεσιμότητα, στον ψηφιακό αλφαβητισμό, και σε ποιοτικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα και το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει.

Το πρόγραμμα βοηθά τους οργανισμούς να ενισχύσουν τις ικανότητες των συμμετεχόντων και να κλιμακώσουν τον αντίκτυπο για λύσεις ψηφιακής ισότητας, ιδίως μεταξύ ανθρώπων που είναι παραδοσιακά αποκλεισμένοι.

Χώρες Προγράμματος 2025: Προώθηση της ψηφιακής ισότητας σε Ελλάδα, Ινδονησία, Νιγηρία και Ισπανία

Η HP έχει επιλέξει στρατηγικά χώρες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κενών ψηφιακής ισότητας. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν ποικίλες προκλήσεις στην ψηφιακή ισότητα, και συνάδουν με τη δέσμευση της HP να προωθήσει την ψηφιακή ένταξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ελλάδα: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά κενά ψηφιακών δεξιοτήτων, ιδίως μεταξύ των προσφύγων, καθώς μόνο το 52% του πληθυσμού διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Ινδονησία: Σύμφωνα με τα στοιχεία της BPS για το 2023, το 25,80% των νέων της Ινδονησίας κατατάσσεται ως NEET (Not in Education, Employment, or Training), με τις νεαρές γυναίκες να αντιμετωπίζουν διπλάσιο ποσοστό ανεργίας σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων και να ενδυναμωθούν οι νέοι Ινδονήσιοι ώστε να ευδοκιμήσουν στην ψηφιακή εποχή. Νιγηρία: Στη Νιγηρία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Αφρική, μόνο το 28% του πληθυσμού της χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, αφήνοντας πολλούς νέους χωρίς ευκαιρίες απασχόλησης ή εκπαίδευσης. Ισπανία: Ενώ η Ισπανία κατέχει υψηλή θέση στις ψηφιακές δεξιότητες, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των μεγαλύτερων γενεών, αφήνοντας κενά στην πρόσβαση και την εργασιακή ετοιμότητα για τις υποβαθμισμένες κοινότητες.

Το παγκόσμιο ψηφιακό χάσμα περιορίζει την ισότιμη πρόσβαση στις εκπαιδευτικές και οικονομικές ευκαιρίες

Το αυξανόμενο ψηφιακό χάσμα συνεχίζει να αναδιαμορφώνει το εκπαιδευτικό και οικονομικό τοπίο, επηρεάζοντας το μελλοντικό εργατικό δυναμικό και τη συνολική κοινωνική ένταξη. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Εκπαιδευτικού Συνασπισμού (GEC) (2024), παρά την πρόοδο που υπάρχει εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις:

Ψηφιακή ανισότητα: Ένα τεράστιο ποσοστό σχολείων παγκοσμίως παραμένει χωρίς σύνδεση, με μόνο το 40% των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 50% της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 65% της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αφήνοντας εκατομμύρια μαθητές χωρίς προσβαση σε βασικούς διαδικτυακούς πόρους. Εκπαιδευτικές ελλείψεις: Περισσότεροι από ένας στους πέντε (23,5%) νέους (ηλικίας 15-24 ετών) δεν βρίσκονται σε εκπαίδευση, απασχόληση ή κατάρτιση, ενώ μόνο το 45% των εκπαιδευτικών της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αισθάνονται επαρκώς εκπαιδευμένοι για να ενσωματώσουν την τεχνολογία στη διδασκαλία τους, ακόμη και μετά την εκπαίδευσή τους στις ΤΠΕ. Φυλετικές και περιφερειακές ανισότητες: Στην Αφρική μόνο το 36% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τις γυναίκες να έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να χρησιμοποιούν το κινητό διαδίκτυο, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για λύσεις που να είναι δίκαιες και για τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με το World Economic Forum's Future of Jobs (2023), το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να μειώνεται, αφήνοντας τους εργοδότες χωρίς άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες για την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων εργασίας:

Παγκόσμια έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων: Μέχρι το 2030, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη που αντιστοιχεί σε πάνω από 85 εκατομμύρια ειδικευμένους εργαζόμενους, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε έλλειμμα 8,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια έσοδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, η επένδυση στην εξειδίκευση των γυναικών και των κοριτσιών στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεκλειδώσει το ιλιγγιώδες ποσό των 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία.

Η δέσμευση της HP για ψηφιακή ισότητα και βιώσιμο αντίκτυπο

Από το 2021, η HP έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι με στόχο την επιτάχυνση της ψηφιακής ισότητας για 150 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2030, έχοντας φτάσει σε 45 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2023. Η φετινή εξελισσόμενη εστίαση στον εξοπλισμό των νέων και των ενηλίκων με σημαντικές δεξιότητες αντανακλά τη δέσμευση της HP για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την υποστήριξη της οικονομικής ένταξης. Το πρόγραμμα Digital Equity Accelerator παραμένει ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας, επενδύοντας σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την κλιμάκωση καινοτόμων λύσεων και τη δημιουργία ενός κόσμου πιο συνδεδεμένου και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Ο Νίκος Χρηστάκης, Managing Director της HP Ελλάδος και Κύπρου, δήλωσε: «Στην HP Hellas, είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να συμβάλλουμε στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Digital Equity Accelerator. Ενισχύοντας τις απομονωμένες και λιγότερο προνομιούχες κοινότητες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην τεχνολογία, προωθούμε την ενσωμάτωση και προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες για όλους. Η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου ψηφιακού μέλλοντος, όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν σε έναν ολοένα και πιο συνδεδεμένο κόσμο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα