Jamie Dimon: Λίγοι ξέρουν ότι είναι Έλληνας τρίτης γενιάς

Ο μοναδικός διευθύνων σύμβουλος αμερικανικής τράπεζας που έχει μείνει στη θέση του από την κρίση του 2008. 

Ο CEO της J.P. Morgan Chase, Jamie Dimon, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το μεγάλο deal JP Mοrgan - Viva

Wallet, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτες των ΗΠΑ, και ο μοναδικός διευθύνων σύμβουλος αμερικανικής (και ενδεχομένως όχι μόνο) τράπεζας που έχει μείνει στη θέση του από την κρίση του 2008. Ο James Dimon 65 ετών σήμερα, βρίσκεται από το 2005 στο τιμόνι της JP Morgan. Η περιουσία του σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται σε 1,8 δισ. δολάρια (στοιχεία 2022).

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο James Dimon είναι Έλληνας τρίτης γενιάς και το ελληνικό όνομα του είναι Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο παππούς του, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, ήταν Έλληνας που ζούσε στη Μικρά Ασία όπου εργαζόταν ως τραπεζικό στέλεχος και μεσίτης, αλλά αναγκάστηκε να φύγει όπως πολλοί Ελληνες το 1920 και πήγε στη Νέα Υόρκη. Αρχικά εργάστηκε στο παράρτημα της Τράπεζας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Τη δεκαετία του ‘40 άνοιξε χρηματιστηριακό γραφείο και διαχειριζόταν τα χρήματα πολλών ελλήνων ομογενών που είχαν αποκτήσει περιουσία.

Ο πατέρας του, Θόδωρος Παπαδημητρίου ή Ted Dimon εργαζόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια ενώ είχε περάσει κατά πολύ τα εβδομήντα, στην Merrill Lynch και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και να συμβουλεύσει κάθε Έλληνα που του το ζητούσε.

Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι ο «ροκ σταρ του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ», όπως τον έχει χαρακτηρίσει το Time, περνάει αρκετές ημέρες τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, συνήθως κάνοντας κρουαζιέρα στα νησιά, περνώντας και από την Αθήνα. Πάντα όμως αθόρυβα και μακριά από τη δημοσιότητα.

Ο Jamie Dimon ήταν να ξαναέρθει στην Ελλάδα το 2020 αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε μετά από επείγουσα επέμβαση καρδιάς (επιδιόρθωση αορτής). Τότε οι συμπρόεδροι της JP Morgan, Daniel Pinto και Gordon Smith έστειλαν σημείωμα στους υπαλλήλους και τους μετόχους, ενημερώνοντας πως ο 63χρονος Dimon υπέστη έκτακτη επέμβαση καρδιάς και ότι η επέμβαση ήταν επιτυχημένη.

Το όνομα της JP Morgan, είχε πρωταγωνιστήσει πάντως με αρνητικό τρόπο στην ελληνική επικαιρότητα το 2007, λόγω του σκανδάλου των ομολόγων που έπληττε τότε την κυβέρνηση Καραμανλή. Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με βαριές ποινές σε πρώτο βαθμό κερδίζοντας την αναστολή τους μέχρι το Εφετείο. Στο Εφετείο αθωώθησαν όλοι όσοι είχαν εμπλακεί στο ομόλογο και τα δύο στελέχη της JP Morgan London.

Keywords
Τυχαία Θέματα