Kυκλάδες: Σε ύφεση η σεισμικότητα - Συνεχίζονται οι μετρήσεις

Στην περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος το ωκεανογραφικό του ΕΛΚΕΘΕ κάνει σεισμικές έρευνες ενώ το βράδυ της Πέμπτης 13/2 βύθισε καλώδια σε βάθος 500 μ. πάνω από τον κρατήρα για να δουν οι επιστήμονες τη δραστηριότητά του.  

Σχετικά ήρεμη η νύχτα χθες (ξημερώματα 14/2) για τους κατοίκους της Σαντορίνης και των γύρω νησιών. Αν και υπήρχαν σεισμικές δονήσεις, δεν έγιναν ιδιαίτερα αισθητές.

Στη Νέα Καμένη οι επιστήμονες συνεχίζουν να τοποθετούν

όργανα για την παρατήρηση της έντονης σεισμικής ακολουθίας με τον Κώστα Νούση. «Οι επιστήμονες από το ΕΚΠΑ έχουν έρθει για να τοποθετήσουν αυτά τα όργανα αλλά και να επιδιορθώσουν σεισμολογία, τους σταθμούς, καθώς και να τοποθετήσουν συστήματα GPS ώστε να εντοπίσουν εάν υπάρξει κάποια πιθανή μετατόπιση του εδάφους» ανέφερε.

Όλα τα νέα όργανα στέλνουν απευθείας στο αρμόδιο τμήμα του πανεπιστημίου τα δεδομένα που συλλέγουν, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι αντίστοιχες μετρήσεις.

Στην περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος το ωκεανογραφικό του ΕΛΚΕΘΕ κάνει σεισμικές έρευνες ενώ το βράδυ της Πέμπτης 13/2 βύθισε καλώδια σε βάθος 500 μ. πάνω από τον κρατήρα για να δουν οι επιστήμονες τη δραστηριότητά του.

«Συνεχίζουν τις έρευνες ανοικτά της Ανύδρου, όπου προσπαθούν να δουν ουσιαστικά το υποθαλάσσιο ρήγμα του νησιού που αποτελεί και το επίκεντρο των σεισμικών ακολουθιών», σημείωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ.

«Βλέπουμε ύφεση, θα το παρακολουθούμε να δούμε αν παγιωθεί» λένε οι ειδικοί.

Στο μεταξύ αίτημα εισαγωγής ειδικής ποσόστωσης για τους μαθητές σε ΑΕΙ απέστειλε ο Δήμος Θήρας στο υπουργείο Παιδείας.

Περισσότερους από 100 σεισμούς, εκ των οποίων 2 με μεγέθη M≥4.0 και κανένας με Μ≥4.5, κατέγραψε κατά την 13η Φεβρουαρίου το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου, οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί, με μέγεθος 4.4, εκδηλώθηκαν στις 17:40:09 και 17:42:22 (τοπική ώρα).

Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, η κατανομή των επικέντρων περιορίζεται κυρίως σε μια περιοχή μήκους 10-12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπου έχουν εντοπιστεί και οι ισχυρότεροι σεισμοί. «Κατά την 13η Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις συνεχούς μικροσεισμικότητας, διάρκειας ~1-2 ωρών, οι οποίες εμφανίζονταν συχνά όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρατηρείται γενικά πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 17.500 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 15.400 με μεγέθη Μ≥1.0. Στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί, με ~190 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 16 σεισμούς με Μ≥4.0, και 5 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.0.

Keywords
Αναζητήσεις
kyklades-se-yfesi-i-seismikotita---synechizontai-oi-metriseis.htm
Τυχαία Θέματα