Mondelez: Γιατί έδωσε 2 δισ δολάρια για την Chipita

 Τα οφέλη του deal, οι συνεχόμενες μεγάλες εξαγορές και οι προοπτικές μια αγοράς ύψος 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

580 εκατομμύρια δολάρια εσόδων σε γειτονικές κατηγορίες σνακ, ισχυρότερη παρουσία στην αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκόσμια κατηγορία συσκευασμένων κέικ και αρτοσκευασμάτων, οφέλη σε επίπεδο προμηθειών, βιομηχανικής παραγωγής και μελλοντικής ανάπτυξης και διευρυμένο αποτύπωμα στις τις ταχέως αναπτυσσόμενες

αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτά είναι τα βασικά οφέλη που εκτιμά η Mondelez πως θα αποκομίσει από την εξαγορά της ελληνικής Chipita έναντι 2 δισ. δολαρίων.

Τα προϊόντα της Chipita, που παράγονται σε 13 εργοστάσια και πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες, προσεγγίζουν δύο δισεκατομμύρια καταναλωτών. Η εξαγορά θα δώσει τη δυνατότητα στη Mondelēz International να προσφέρει στους καταναλωτές ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων αρτοποιίας, όπως μπισκότα, κέικ και, τώρα για πρώτη φορά, προϊόντα ζύμης και να καλύψει την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για αυτό το κομμάτι της αγοράς. Επίσης θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο διανομής της Chipita στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει τη δική της διανομή και να συνεχίσει να φέρνει τις μάρκες της στην περιοχή και πέραν αυτής.

Ένα πολυσυζητημένο deal

Η φημολογία για deal μεταξύ των δυο πλευρών είχε κυκλοφορήσει αρκετές φορές τα τελευταία τρία χρόνια στην αγορά αλλά ποτέ –μέχρι χθες- δεν είχε επισημοποιηθεί κάποια οριστική συμφωνία. Οι πληροφορίες, όμως, που προέκυψαν στα τέλη Απριλίου και ήθελαν τις δυο εταιρείες να είναι πολύ κοντά στο να «δώσουν τα χέρια» για την εξαγορά, επιβεβαιώθηκαν απόλυτα περίπου ένα μήνα αργότερα. Φυσικά καθοριστικός είναι ρόλος του Ομίλου Olayan, που αποτελεί βασικό μέτοχο της Chipita με ποσοστό που κινείται στην περιοχή του 80% και οι πληροφορίες θέλουν να ήταν πάντα θετικός όσον αφορά το μεγάλο deal. Άλλωστε η Mondelez συνεργάζεται από το 2013 με τον όμιλο Olayan, όταν μαζί και με την Khalifa Algosaibi Group δημιούργησαν το joint venture Mondelēz Arabia για την Σαουδική Αραβία. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και την συμβολή του ιδρυτή της Chipita Σπύρου Θεοδωρόπουλου και κατόχου του 14% , o οποίος μετέτρεψε μια ελληνική εταιρεία σε πολυεθνική και υλοποιεί ένα ακόμη μεγάλο deal. Σημειώνεται πως το εναπομείναν ποσοστό στην Chipita μοιράζονται οι επιχειρηματίες Αχ. Φώλιας, Στ. Φρέρης και Μ. Χατζάκου, οι οποίοι και αυτοί ωφελούνται, σαφώς, από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Mondelez: Εξαγορές 3,7 δισ. δολάρια μέσα στο 2021!

«Καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Mondelēz International τα γευστικά προϊόντα ζύμης της Chipita τα οποία δίνουν περαιτέρω ώθηση στη στρατηγική μας για να γίνουμε ένας παγκόσμιος ηγέτης στην ευρύτερη κατηγορία των σνακ», δήλωσε ο Dirk Van de Put, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mondelēz International, η οποία πραγματικά το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές και κινήσεις ανάπτυξης στην αγορά snacking και ειδικά σε γρήγορα αναπτυσσόμενες κατηγορίες της . Μόνο το 2021, η εταιρεία απέκτησε έναντι 283 εκατ. δολαρίων την Grenade, μια κορυφαία εταιρεία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Gourmet Food Holdings, μια κορυφαία Αυστραλιανή εταιρεία τροφίμων στην κατηγορία των premium μπισκότων και κράκερ για την οποία επένδυσε 1,2 δις δολαρία, και την Hu, μια εταιρεία στην κατηγορία του well-being σνακ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με το εν λόγω deal να υπολογίζεται στα 250 εκατ. δολάρια.

Η αναπτυσσόμενη αγορά των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Σημειώνεται πως η παγκόσμια αγορά των σνακς εκτιμάται πως είναι συνολικού ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση State of Snacking 2020 της Mondelez Η κατανάλωση σνακ σε όλο τον κόσμο, που ήταν ήδη μια ταχέως αυξανόμενη συμπεριφορά, επιταχύνθηκε λόγω του περισσότερου χρόνου που περνούν στο σπίτι οι καταναλωτές. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων βλέπει το σνακ ως αυξανόμενο μέρος της καθημερινής τους ζωής στο μέλλον. Χαρακτηριστικό είναι πως σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων παγκοσμίως λένε ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να τρώνε μικρά σνακ στη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με λιγότερα μεγάλα γεύματα (64%) ενώ 6 στους 10 μοιράστηκαν ότι το σνακ θα είναι μέρος της «νέας κανονικότητας» τους ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας (58%).

Η έκθεση State of Snacking, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία στην έρευνα καταναλωτών, The Harris Poll και διεξήχθη μεταξύ χιλιάδων καταναλωτών σε δώδεκα χώρες με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα τον ρόλο που διαδραματίζουν τα σνακς στις ζωές των ανθρώπων

CHIPITAΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣOLAYANMONDELEZ INTERNATIONAL
Keywords
Τυχαία Θέματα