Noval Property: Ο στόχος για χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ - Η πορεία των υπό ανάπτυξη έργων

Η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη ακίνητα αξίας 570 εκατομμυρίων ευρώ και έχει σχεδιάσει επενδύσεις ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, το 82% των οποίων αφορά σε ακίνητα που έχει ήδη στην ιδιοκτησία της η Noval.

Στους τομείς που εξειδικεύεται τα τελευταία χρόνια , αυτούς των πράσινων γραφείων, των logistics, των κατοικιών και του hospitality θα συνεχίσει να ψάχνει για επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά η Noval Property,

όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, όπου και έγινε αναφορά στα υπό ανάπτυξη έργα της εταιρίας.

Γενικότερα, η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ο στόχος του 1 δισ. χαρτοφυλακίου σε αξία, θα έρθει αρκετά πιο σύντομα από το 2030 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα της NOVAL Η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη ακίνητα αξίας 570 εκατομμυρίων ευρώ και έχει σχεδιάσει επενδύσεις ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, το 82% των οποίων αφορά σε ακίνητα που έχει ήδη στην ιδιοκτησία της η Noval.

«Αναζητούμε επίσης ακίνητα που έχουν υπόλοιπο ανάπτυξης, αφού εκεί είναι η εμπειρία της εταιρείας», είπε κατά τη διάρκεια της πρώτης γενικής συνέλευσης της ΑΕΕΑΠ ως εισηγμένη, ο διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Καπετανάκος.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης στους μετόχους, το 25% του χαρτοφυλακίου αποτελείται από πράσινα πιστοποιημένα ακίνητα, ποσοστό που θα αυξηθεί σημαντικά αφού όλο το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει τέτοιου είδους αναπτύξεις.

Τα πιο σημαντικα έργα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη είναι το πρώην κτίριο της Kodak στο Μαρούσι, το ακίνητο της οδού Αρδηττού στο Μετς, το κτίριο logistics στη Μάνδρα, το ακίνητο της Λεωφ. Κηφισίας κοντά στο «δαχτυλίδι» (πρώην ιδιοκτησίας Helleniq Energy), και στην ανάπτυξη στο πρώην εργοστάσιο της Βιοχάλκο στην Πειραιώς.

Για το ακίνητο της Kodak, αναφέρθηκε ότι θα είναι το μεγαλύτερο office campus στην Ελλάδα και θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Το νέο, βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων "THE GRID" θα καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι, και αναμένεται να παραδοθεί στο πρώτο μισό του 2025 για τις απαραίτητες εργασίες, ώστε η μετεγκατάσταση της εταιρείας να ξεκινήσει μέσα στο 2026. Η EY θα μισθώσει δύο από τα τέσσερα κτήρια του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας άνω των 12.230 τ.μ..

Το 2025 θα ολοκληρωθεί επίσης η ανακατασκευή υπάρχοντος κτιρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας 199, στο Μαρούσι συνολικής δόμησης περίπου 7.000 τ.μ., επένδυση 13,2 εκατ. ευρώ.

Για το κτίριο μικτής χρήσης στην περιοχή του Μετς τονίστηκε ότι το ισόγειο και το μεσοπάτωμα θα γίνουν γραφειακοί χώροι και οι τρεις όροφοι θα μετατραπούν σε μισθωμένες κατοικίες. «Έχουμε μισθώσει τον τελευταίο όροφο με μισθώματα διαμερισμάτων μεγαλύτερα από αυτά των πολυτελών κατοικιών του κέντρου της Αθήνας (σ.σ ξεπερνούν τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό). Αυτός ο τρόπος εκμετάλλευσης μπορεί να δώσει υπεραξία στην εταιρεία», είπε ο κ. Καπετανάκος.

Σχετικά την ανάπτυξη logistics στη Μάνδρα αυτή έχει ήδη παραδοθεί στον μισθωτή, ενώ το κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας (πρώην ιδιοκτησίας Helleniq Energy) θα αποτελέσει τον πρώτο γραφειακό χώρο με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο εργοστάσιο της Βιοχάλκο από την εποχή του μεσοπολέμου στην οδό Πειραιώς, έως το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η πολεοδομική αδειοδότηση με την έκδοση του ΕΣΧΑΣΕ κι αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 167 εκατ. έχει χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση με το Προεδρικό Διάταγμα που είναι αναγκαίο να εκδοθεί να αναμένεται προς το τέλος του έτους ώστε η κατασκευή να ξεκινήσει το 2025.

Στόχος είναι το έργο να έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα στελέχη της Noval στάθηκαν και στη δυναμική που δίνει στην εταιρεία το γεγονός ότι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές, η EBRD είναι πλέον σημαντικός μέτοχος σε αυτήν, Επιπλέον η εταιρεία διαθέτει, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της, έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές καθαρής μόχλευσης στην Ευρώπη (και τον χαμηλότερο στην Ελλάδα), στο 27%, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού είναι στο 3,9%, δηλαδή χαμηλότερο του Euribor.

Keywords
Αναζητήσεις
noval-property-o-stochos-gia-chartofylakio-axias-1-dis-evro---i-poreia-ton-ypo-anaptyxi-ergon.htm
Τυχαία Θέματα