OPEC: Ισχυρή αναμένεται η ζήτηση πετρελαίου το 2022

Για το σύνολο του 2022, ο Οργανισμός διατηρεί την πρόβλεψή του για ζήτηση 4,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.    

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα σημειώσει ισχυρή αύξηση το 2022 παρά την παραλλαγή Όμικρον και τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων εκτιμά ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), προβλέποντας ότι οι παράγοντες στήριξης της αγοράς θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η αισιόδοξη εκτίμηση του OPEC έρχεται τη

στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Στην μηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμησή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα αυξηθεί στα 4,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως και την πρόβλεψή του ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο.

«Αν και η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού μπορεί να έχει επιπτώσεις στο πρώτο ήμισυ του 2022, λόγω του αντίκτυπου τυχόν περαιτέρω μέτρων καραντίνας και αύξησης των νοσηλειών στο εργατικό δυναμικό, οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν ισχυρές», αναφέρει. Επίσης, θεωρεί απίθανο οι αυξήσεις επιτοκίων να επηρεάσουν τις προοπτικές της αγοράς.

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε μετά τη δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσης του OPEC, με το Brent να κινείται κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αγγίξει και τα 88,13 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, και το αμερικανικό αργό να κινείται στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατέγραψε ο OPEC το δ' τρίμηνο του 2021, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δεν έδειξε να επηρεάζει ιδιαίτερα την αγορά.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα