Spar: Στα 52,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος των καταστημάτων στην Ελλάδα

Κάμψη 19,3% το 2020 στην χώρα μας.  Το νέο μοντέλο, η διαδικασία μετασχηματισμού και το κέντρο logistics, που βρίσκεται στα σκαριά.

Η κρίση της πανδημίας επηρέασε σημαντικά τις πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου τροφίμων υπό το σήμα Spar στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Spar International για την χώρα μας, η κάμψη της τάξης του 75% που σημειώθηκε στον ελληνικό τουρισμό το 2020 αποτέλεσε τον βασικό λόγο για τον οποίο, οι πωλήσεις των καταστημάτων Spar

στην χώρα μας άγγιξαν συνολικά τα 52,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας κάμψη της τάξης του 19,3% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τον συνολικό τζίρο των 32 καταστημάτων που έφεραν το σήμα Spar στο τέλος του 2020, τα οποία αθροιστικά διαθέτουν χώρο πωλήσεων 15,832 τμ (μέση επιφάνεια καταστήματος 495 τμ).

Σύμφωνα με την Spar International, η εταιρεία στην Ελλάδα προχωρά σε αναδιάρθρωση (restructuring) προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη και επέκταση, με την δημιουργία ενός νέου κέντρου διανομής να έχει κομβικό ρόλο για την συνέχεια. «Η συνεχής υποστήριξη για τους ανεξάρτητους retailers βελτιώνει την λειτουργική αποτελεσματικότητα στο επίπεδο του λιανεμπορίου» αναφέρει η εταιρεία στο σχετικό report για την χώρα μας και κάνει λόγο για συνεχιζόμενη επέκταση μέσω συμφωνιών αντιπροσώπευσης (sub-licensing) με ανεξάρτητους λιανέμπορους, που αποφασίζουν να τεθούν υπό την ομπρέλα της Spar.

Aκόμη στο report τονίζεται πως «η αναβάθμιση της λιανεμπορικής εμπειρίας και η συνεργασία με μικρούς τοπικούς παραγωγούς προσθέτει αξία στις τοπικές κοινότητες της SPAR». Επίσης αναφέρεται πως η διεθνής γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της SPAR (Own Brand), η οποία θεωρείται πολύ σημαντική για τον τουρισμό, συμπληρώνεται από την διαρκή επέκταση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τοπικής προέλευσης.

Η ανανέωση συνεργασίας και το νέο μοντέλο ανάπτυξης

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Απριλίου η SPAR Hellas ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις της με τη SPAR International, τονίζοντας ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, «εξακολουθούν να είναι στο υψηλότερο επίπεδο». Επίσης η εταιρεία έκανε λόγο για την αναδιάρθρωση που συντελείται στην Ελλάδα αναφέροντας τα εξής: «Μετασχηματίζουμε οργανωτικά και λειτουργικά την SPAR Hellas ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καταναλωτών αλλά και των μελών μας. Μαζί, υπό την αιγίδα της SPAR International, θα οργανώσουμε μια νέα στρατηγική και το μοντέλο ανάπτυξής μας. Θα προσφέρουμε ένα στοχευμένο κωδικολόγιο και θα δημιουργήσουμε μια καμπάνια εμπορικού σήματος, ώστε να γίνουμε πρωταγωνιστές στο ελληνικό λιανεμπόριο. Θα αναπτύξουμε στα αστικά κέντα αλλά και στις τουριστικές περιοχές όλα τα format SPARSPAR EXPRESSSPAR NATURAL» Επίσης στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν πως «η ισχυρή βάση των μελών του Ομίλου ΑΣΤΕΡΑ θα αποτελέσει σταθερό θεμέλιο για να οικοδομηθεί το μέλλον».

Σημειώνεται, βέβαια, πως μέσα στο 2021 έχουν υπάρξει καταστήματα, που σταμάτησαν να φέρουν το σήμα SPAR αλλά πρόθεση της εταιρείας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να καλύψει άμεσα τις όποιες απώλειες.

39,8 δισ. ευρώ τζίρος και άνοδος 7,4% σε παγκόσμιο επίπεδο

Διεθνώς η SPAR International το 2020 κατέγραψε άνοδο7.4% όσον αφορά τα έσοδα της οικονομικής χρήσης 2020, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 39.8 δισ. ευρώ. Η άνοδος βασίστηκε κυρίως στην επίδοση που καταγράφηκε στην Δυτική Ευρώπη, η οποία γνώρισε ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 12% με τον τζίρο των λιανέμπορων να ανέρχεται στα 25,84 δισ. ευρω.

SPARSPAR INTERNATIONALΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα