Sterner Stenhus: Κίνηση προάγγελος εξελίξεων για την Μπουτάρης

Το νέο εγχείρημα του βασικού μετόχου της Premia που δείχνει πως αναμένονται άμεσα εξελίξεις, όπως και η επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων της οινοποιίας για τις χρήσεις 2018-2020.

Σε μια κίνηση που μάλλον σηματοδοτεί άμεσες εξελίξεις στην υπόθεση της Ι. Μπουτάρης Οινοποιητική προχώρησε η Sterner Stenhus, βασικός μέτοχος της Premia Properties. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 24 Μαρτίου ιδρύθηκε η SSG Ελληνικά Οινοποιεία, με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και μοναδικό

μέτοχο την Sterner Stenhus Greece Management, η οποία έχει συσταθεί από τον Φεβρουάριο του 2020. Όπως όλα δείχνουν η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί το όχημα με το οποίο η Sterner Stenhus του Ηλία Γεωργιάδη θα κάνει την είσοδο της στον χώρο της οινοποιίας και με το οποίο, όπως φαίνεται, θα συμμετάσχει στην δραστηριότητα της Ι. Μπουτάρης.

Σκοπός της SSG Ελληνικά Οινοποιεία είναι όπως αναφέρεται στα έγγραφα ίδρυσης της:

1) Η παραγωγή και εμφιάλωση, για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων (φασόν) κρασιών, οινοπνευματωδών ποτών με απόσταξη, αποστάξεις φρούτων, ξιδιού

2) Η εμπορία εμφιαλωμένων ή μη, πανός είδους οινοπνευματωδών ποτών και η ανάληψη αντιπροσωπειών ποτών

3) Η δημιουργία και καλλιέργεια αμπελώνων

4) Η εισαγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου

5) Η υποδοχή και ξενάγηση επισκεπτών

6) Η εκμίσθωση χώρων για την διοργάνωση εκθέσεων, επιδείξεων, συνεδρίων και κοινωνικών εκδηλώσεων

7) Η διοργάνωση εκθέσεων, επιδείξεων, συνεδριών και κοινωνικών εκδηλώσεων

8) Η παραγωγή, καλλιέργεια, μεταποίηση, και εμπορία αγροτικών προιόντων, η εισαγωγή και εξαγωγή αυτών καθώς και η εμπορία ριζωμάτων, δια ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων

9) Η απόκτηση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση, διαχείριση, ανάπτυξη, πώληση ακινήτων καθώς και η ανέγερση ή/και επισκευή ή/και αναπαλαίωση οικοδομών και εν γένει ακινήτων

10) Η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων με οποιονδήποτε τρόπο και σύστημα

11) Η ανέγερση οικοδομών και οικοδομικών συγκροτημάτων εργολαβικά ή με αντιπαροχή

12) Η απόκτηση, ίδρυση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση, μίσθωση, διεύθυνση, διαχείριση τουριστικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, εστιατορίων-κέντρων διασκέδασης, συνεδριακών κέντρων, κέντρων θαλασσοθεραπείας, μαρινών, αθλητικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων

13) Η εμπορική αντιπροσώπευση ή/και συνεργασία με ημεδαπούς ή αλλοδαπούς οίκους

Στην τελική ευθεία το deal για την Ι. Μπουτάρης

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο η Ι. Μπουτάρης &Υιός Holding Α.Ε έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της σε απάντηση της επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως «βρίσκεται σε συζητήσεις με την Premia Properties και την Sterner Stenhus Greece ΑΒ, για τη συμμετοχή τους ως επενδυτές στη δραστηριότητα της εταιρείας και τη χρηματοοικονομική της αναδιάρθρωση με στόχο την ανάπτυξη και τη συνέχιση της ιστορικής της πορείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Συνέλευση της εταιρείας στα τέλη Φεβρουαρίου έδωσε το πράσινο φώς το τόσο για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για τα έτη 2018,2019 και 2020 όσο και το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, με επόμενο βήμα την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Αθηνών

Μπουτάρης: Κάμψη 30% το 2020, ανάκαμψη το 2021- Δάνεια 30 εκατ. ευρώ

Μάλιστα, οι οικονομικές καταστάσεις της Ι. Μπουτάρης για τις χρήσεις 2018,2019, και 2020 έχουν αναρτηθεί και στο ΓΕΜΗ και σε αυτές περιγράφονται, από την άποψη της εταιρείας, και όσα έχουν συμβεί από το 2018 μέχρι το 2020 και δεν επέτρεψαν να ευοδωθεί η προηγούμενη συμφωνία εξυγίανσης, που είχε υπογραφεί τα τέλη του 2016 και είχε επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο Βέροιας τον Μάιο του 2017.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για την χρήση του 2020, οι πωλήσεις γνώρισαν κάμψη -30% υποχωρώντας στα 6,67 εκατ. ευρώ. Μείωση πωλήσεων -6,9% είχε καταγραφεί και το 2019 ενώ υποχώρηση -4,6% σημειώθηκε το 2018, όταν οι πωλήσεις είχαν κυμανθεί περί τα 10,25 εκατ. ευρώ. Το 2021, όμως, η εταιρεία κατάφερε να αντισταθμίσει κάποιες από τις απώλειες του 2020 και πέτυχε ανάπτυξη του κύκλου εργασιών, με αποτέλεσμα οι απώλειες σε σχέση με τον τζίρο του 2018 να περιορισθούν κατά 8,60%. (1,7% σε σχέση με το 2019)

Τα αποτελέσματα προ φόρων το 2020 διαμορφώθηκαν σε ζημιές 3,99 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπέρασε τα 51 εκατ. ευρώ. Τα 30 εκατ. ευρώ εξ αυτών των υποχρεώσεων αφορούν δάνεια από ελληνικές τράπεζες.

Το σχέδιο για την συνέχεια

Όσον αφορά την συνέχεια στην οικονομική έκθεση για την χρήση του 2020, η διοίκηση της Ι. Μπουτάρης αναφέρει πως «την περίοδο αυτή είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτή, αποδεκτό από τις δανείστριες τράπεζες, και εκτιμάται ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στη συζήτηση αυτή».

Επίσης σημειώνεται πως οι «προχωρημένες διαβουλεύσεις με σοβαρούς και αξιόπιστους επενδυτές» γίνονται επί τη βάση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου, που εκπονήθηκε τον Μάιο του 2021 από οίκο χρηματοοικονομικών συμβούλων διεθνούς κύρους και αφορά την περίοδο από 2021 έως 2026.
Σε αυτό το σχέδιο οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής για το διάστημα 2021 έως 2026 είναι :
- Χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της εταιρείας αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα ωφελήματα που παρέχονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο εξυγίανσης (προπτωχευτική διαδικασία).
- Ανάπτυξη της εταιρείας με διπλασιασμό των πωλήσεων στην πενταετία τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις εξαγωγές.
- Βελτίωση μικτής κερδοφορίας (σταδιακά σε επίπεδο άνω του 40%).
- Σημαντική υποστήριξη του Business Plan με Δαπάνες διαφήμισης και προώθησης.
- Επίτευξη σημαντικής λειτουργικής κερδοφορίας ( EBITDA) 18% επί των πωλήσεων.

Ακόμη αναφέρεται πως «η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο εξυγιάνσεων ( ν. 4738/2020) για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της και προτίθεται στα πλαίσια των προτάσεων των χρηματοοικονομικών συμβούλων αλλά και του υποψήφιου επενδυτή να προχωρήσει στην χρηματοοικονομική της αναδιάρθρωσή της στους επόμενους 2 μήνες» με την οικονομική έκθεση να έχει υπογραφεί στις 12 Φεβρουαρίου 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα