Tο 41% των τμημάτων HR των ελληνικών εταιρειών αξιοποιεί AI

Tο 34,7% των υπεύθυνων ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας θεωρεί ότι με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης διευκολύνεται ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων και εξοικονομείται περισσότερος χρόνος.

Το Poudouleveis.gr είναι μία διαδικτυακή κοινότητα, που αποτελεί μέλος του δικτύου πλατφορμών WhereWeWork, και είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στους Έλληνες εργαζόμενους. Η πλατφόρμα πραγματοποίησε έρευνα κατά την περίοδο 15 Μαΐου με 5 Ιουνίου 2024 αναφορικά με τη χρήση της

τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 5.200 άτομα από το χώρο του HR, από χώρες τις Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία. Οι εταιρείες που συμμετείχαν ανήκουν σε διάφορους κλάδους, με κυρίαρχους αυτούς των χρηματοοικονομικών, του ICT, του retail, του HoReCa και των υπηρεσιών υγείας, με ποσοστό μεγαλύτερο του 80% εξ αυτών να απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους.

Οι περισσότεροι Έλληνες εργοδότες υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη

Παρότι το 39,6% των HR Managers δηλώνουν άγνοια επί του θέματος, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες - και συγκεκριμένα το 41% - δήλωσε ότι η εταιρεία στην οποία εργάζεται υποστηρίζει τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Το ποσοστό αυτό είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών, με τα πρωτεία να κατέχει η Βουλγαρία (69,2%), ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία (62,3%) και η Ρουμανία (54,6%).

Οι λόγοι για τους οποίους υποστηρίζεται η πρακτική της χρήσης εργαλείων AI μοιάζουν να είναι ακόμα πιο σημαντικοί, καθώς το 34,7% των υπεύθυνων ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων και εξοικονομείται περισσότερος χρόνος. Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι μισοί ερωτηθέντες στην Ουγγαρία και το 46% των HR Managers στη Βουλγαρία. Επιπλέον, τα εργαλεία αυτά μπορούν να αυτοματοποιήσουν ορισμένες εργασίες, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με το 34,8% - μικρότερη εξάρτηση από εξωτερικούς συνεργάτες. Παρά το θετικό κλίμα που υπάρχει, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καταφέρει ακόμα να ενσωματωθεί πλήρως στον χώρο του HR, με το 78% να δίνει αρνητική απάντηση στην αντίστοιχη ερώτηση, ενώ το 56,8% δεν την αξιοποιεί ούτε σε προσωπικές δραστηριότητες.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι υπεύθυνοι HR, οι υπάλληλοι στην Ελλάδα, σε ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 43%, χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών (67,2%) προτιμά το ChatGTP, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στις υπόλοιπες χώρες: (Βουλγαρία 83,2%, Μολδαβία 81,2%, Ρουμανία 58,1% και Ουγγαρία 52%). Σαν αποτέλεσμα, το 32,8% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκέφτεται να προωθήσει την παροχή εκπαίδευσης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στη χρήση εργαλείων AI.

Οι συνέπειες της χρήσης εργαλείων AI στον χώρο εργασίας

Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα στην Ελλάδα, το 28,3% πιστεύει ότι η ενσωμάτωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα βελτιώσει την ποιότητα εργασίας, ενώ το 24,8% ισχυρίζεται ότι η επιρροή μπορεί να είναι θετική εφόσον φροντίσουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας. Ένα ποσοστό της τάξης του 22,4% δείχνει μία ανησυχία σχετικά με το αποτέλεσμα της χρήσης της AI στην αγορά εργασίας και την κοινωνία γενικότερα, ενώ το 21,9% θεωρεί ότι τα εργαλεία αυτά θα διευκολύνουν τους εργαζομένους και θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

Στο ερώτημα πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται υπεύθυνα και ηθικά στον χώρο εργασίας, το 38,2% υποστήριξε τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ανάληψης ευθυνών, ενώ το 30,2% θεωρεί ότι είναι εξίσου σημαντική η ποσοτική καταμέτρηση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τη χρήση της. Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία (60%) υποστηρίζει πως η ευθύνη για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας βαραίνει αποκλειστικά τον εργοδότη, με τα αντίστοιχα ποσοστά να αγγίζουν στην Ουγγαρία το 64,7% και στη Βουλγαρία το 64%.

"Τα τελευταία δύο χρόνια, με την έλευση του ChatGPT, έχει γίνει πολύς λόγος για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί, οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού δεν αξιοποιούν αρκετά τα εργαλεία AI στις δραστηριότητές τους, κυρίως λόγω της έλλειψης εκπαίδευσης. Παράλληλα, πολλές εταιρείες δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για τη βελτιστοποίηση της εργασίας με τέτοιες λύσεις. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε περισσότερες ενέργειες από τις επιχειρήσεις επάνω σε αυτό το θέμα", τόνισε ο Costin Tudor, CEO του Poudouleveis.gr

Keywords
Αναζητήσεις
to-41-ton-tmimaton-hr-ton-ellinikon-etaireion-axiopoiei-ai.htm
Τυχαία Θέματα