UniCredit: Σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την Ελλάδα - Αύξηση του ΑΕΠ στο 5,5% το 2021

Τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας αναθεωρεί η ιταλική τράπεζα UniCredit, τοποθετώντας την στο 5,5%, από το 2,5% που προέβλεπε για το 2021, και στο 3,0%, από το 5,0% που προέβλεπε για το 2022. 

Η αναθεώρηση αντανακλά κυρίως την ισχυρότερη από το αναμενόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας:

Το α΄ τρίμηνο του '21, το ΑΕΠ

αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του '20, ο ταχύτερος ρυθμός από την αρχή του 2000, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για μία θετική αλλά περιορισμένη αύξηση, με φόντο τους οικονομικούς περιορισμούς που παραμένουν.

Το α΄ τρίμηνο του '21, το ΑΕΠ επεκτάθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά από το 3,8% στο γ’ τρίμηνο του '20 και το 3,5% στο δ’ τρίμηνο του '20) οδηγώντας σε σημαντική μείωση του χάσματος σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, το οποίο τώρα βρίσκεται στο 2,7%.

Επιπλέον, οι οικονομικές έρευνες και τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα που υπάρχουν παραπέμπουν σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο του '21.

Ο κατασκευαστικός PMI αυξήθηκε στο 58 το Μάιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2000, και ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες της Κομισιόν επέστρεψε πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Το β' εξάμηνο του '21 η δραστηριότητα των υπηρεσιών είναι πιθανό να έχει θετικότερη απόδοση επωφελούμενη από την αυξημένη ζήτησης για κοινωνική κατανάλωση και μια μέτρια ανάκαμψη στον τουριστικό κλάδο, η οποία τροφοδοτείται από τα εμβολιαστικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, η έκθεση τοποθετεί μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού στο 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα