Unilever: Μega deal 4,5 δισ. ευρώ με την CVC για τις δραστηριότητες τσαγιού

Το fund αποκτά μια επιχείρηση με τζίρο 2 δισ. ευρώ και 34 διαφορετικά brands. Τι ισχύει για τα joint ventures Pepsico-Lipton για εμφιαλωμένο RTD τσάι

Η Unilever ανακοίνωσε επίσημα την οριστικοποίηση της συμφωνίας της με το CVC Capital

Partners Fund VIII, το οποίο έναντι 4,5 δισ. ευρώ αποκτά την ekaterra, το κομμάτι του Ομίλου, που δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά τσαγιού. Πρόκειται για την σημαντικότερη εταιρεία διεθνώς στην αγορά τσαγιού καθώς το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει 34 brands, στα οποία περιλαμβάνονται τα Lipton, PG tips, Pukka, T2 και TAZO. Ο κύκλος εργασιών της το 2020 κυμάνθηκε περί τα 2 δις ευρώ.

To deal υλοποιείται με «cash-free, debt-free» όρους ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι δραστηριότητες τσαγιού της Unilever σε Ινδία, Νεπάλ και Ινδονησία όπως επίσης και τα συμφέροντα της Unilever στα joint ventures Pepsi – Lipton για RTD εμφιαλωμένο τσάι και τις σχετικές με αυτά συμφωνίες διανομής. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ο Alan Jope, CEO της Unilever ανέφερε: «Η εξέλιξη του portfolio μας σε περιοχές υψηλότερης ανάπτυξης αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής ανάπτυξης της Unilever. Η απόφαση μας να πουλήσουμε την ekaterra καταδεικνύει περαιτέρω πρόδοο όσον αφορά την πραγματοποίηση του σχεδιασμού μας. Είμαστε υπερήφανοι για την θέση που έχουν οι δραστηριότητες τσαγιού στην ιστορία της εταιρείας μας. Αναμένουμε η ekaterra, με τα ισχύρα brands και το παγκόσμιο αποτύπωμα της, θα ευδοκιμήσει υπό την ιδιοκτησία της CVC’s ownership».

Σύμφωνα με το Reuters, η συγκεκριμένη πώληση απαλλάσσει την Unilever από μια επιχειρηματική δραστηριότητα που αποτελούσε «αγκάθι» για τα κέρδη της εδώ και αρκετά χρόνια καθώς η ζήτηση για μαύρο τσάι έχει ελαττωθεί και οι καταναλωτικές προτιμήσεις έχουν αλλάξει. Επίσης, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Jope δέχεται σημαντική πίεση να ανατρέψει την εικόνα στην Unilever, η οποία βλέπει την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί ενώ μάχεται να παραμείνει ανταγωνιστική έχοντας να αντιμετωπίσει υψηλά πληθωριστικά κόστη, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, που αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή των εσόδων της. Ο σχεδιασμός του Jope, σύμφωνα με το Reuters, είναι να εστιάσει σε περιοχές υψηλότερης ανάπτυξης όπως τα plant-based τρόφιμα, η διατροφή και τα premium προϊόντα ομορφιάς προκειμένου να αυξήσει.

Η πολυεθνική εταιρεία τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου αλλά προειδοποίησε πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα γίνουν ακόμη πιο έντονες το 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα