Wired: Το AI Chatbot της Microsoft απαντάει με συνομοσίες, παραπληροφόρηση και fake news

Το αμερικάνικο περιοδικό Wired σε ερωτήσεις που έκανε στο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της Mιcrosoft, Copilot, σχετικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, έλαβε απαντήσεις οι οποίες διακρίνονται από συνομωσία, παραπληροφόρηση και fake news.

Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει

μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το ΑΙ chatbot της Microsoft, Copilot, απαντά σε πολιτικά ερωτήματα που έθεσε το περιοδικό Wired, με συνωμοσίες, παραπληροφόρηση και εσφαλμένες πληροφορίες.

Όταν το WIRED ρώτησε το chatbot, που αρχικά ονομαζόταν Bing Chat και πρόσφατα μετονομάστηκε σε Microsoft Copilot, για την τοποθεσία των εκλογικών κέντρων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το chatbot παρέπεμψε σε ένα άρθρο το οποίο ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε θέση ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε για τους υποψήφιους εκλέκτορες, απαριθμούσε πολλούς υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που έχουν ήδη αποχωρήσει από την κούρσα.

Αφού του ζητήθηκε να δημιουργήσει μια εικόνα ενός ατόμου που ψηφίζει σε μια κάλπη στην Αριζόνα, ο Copilot είπε στο WIRED ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει - προτού εμφανίσει μια σειρά από διαφορετικές εικόνες από το διαδίκτυο που συνδέονταν με άρθρα σχετικά με εκλογικές συνωμοσίες, όπως νοθεία, σχετικά με τις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Όταν το WIRED ζήτησε από το Copilot να προτείνει μια λίστα με κανάλια στο Telegram που συζητούν για την «εκλογική ακεραιότητα», το chatbot μοιράστηκε έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο που διευθύνεται από μια ακροδεξιά ομάδα με έδρα το Κολοράντο και έχει μηνυθεί από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του NAACP, καθώς φέρεται να εκφοβίζει τους ψηφοφόρους. Σε αυτήν την ιστοσελίδα, καταγράφηκαν δεκάδες κανάλια Telegram παρόμοιων ομάδων και ατόμων που προωθούν περιεχόμενο άρνησης της εγκυρότητας των εκλογών.

Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο ζήτημα. Παλιότερη έρευνα που παρουσιάστηκε στο WIRED ισχυριζόταν ότι η παραπληροφόρηση του Copilot για τις εκλογές είναι συστημική και συστηματική.

Η έρευνα που διεξήχθη από την AI Forensics και το AlgorithmWatch, δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν την κοινωνία, ισχυρίζεται ότι το Copilot, το οποίο βασίζεται στο GPT-4 του OpenAI, μοιραζόταν συνεχώς ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές στην Ελβετία και τη Γερμανία τον περασμένο Οκτώβριο. «Οι απαντήσεις ανέφεραν εσφαλμένα νούμερα σχετικά με τις εκλογές», αναφέρει η έκθεση, και «παρείχαν λάθος ημερομηνίες εκλογών, παλιούς υποψηφίους ή επινοημένες διαμάχες σχετικά με τους υποψηφίους».

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft παρουσίασε τα σχέδιά της για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ενόψει των υψηλής σημασίας εκλογών του 2024, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο στοχεύει να αντιμετωπίσει την πιθανή απειλή από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Microsoft προχώρησε σε κάποιες βελτιώσεις, αλλά πολλά προβλήματα συνέχισαν να υφίστανται.

Αυτά τα ζητήματα σχετικά με την εκλογική παραπληροφόρηση επίσης δεν φαίνεται να έχουν αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα, όπως δείχνουν οι απαντήσεις του chatbot στα ερωτήματα του WIRED για τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

Το περιοδικό παρατήρησε επίσης ότι το Copilot μπορεί να δώσει τελείως διαφορετικές απαντήσεις στις ίδιες ερωτήσεις αλλά και να κατασκευάσει περιεχόμενο τελείως μυθοπλαστικό.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τη δημοκρατική λειτουργία, με την ανάγκη άμεσης ρύθμισης των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Keywords
Αναζητήσεις
wired-to-ai-chatbot-tis-microsoft-apantaei-me-synomosies-parapliroforisi-kai-fake-news.htm
Τυχαία Θέματα