Zaro΄s: Αύξηση τζίρου 8% και διπλάσια EBITDA

H εκτίναξη της κερδοφορίας, η αισιοδοξία για την συνέχεια και οι επενδύσεις της εταιρείας, της οποίας οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στους πρόποδες της οροσειράς του Ψηλορείτη

Θετικό πρόσημο είχε το 2023 για την Zaro΄s. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού ανήλθε σε 18,45 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 8 % περίπου. Τα μικτά αποτελέσματα (κέρδη) ανήλθαν σε 3,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική αύξηση 95 % περίπου ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε 81 % περίπου. «Η ανωτέρω αύξηση των μικτών αποτελεσμάτων οφείλεται

κατά κύριο λόγο στην αύξηση των πωλήσεων και στην αντίστοιχη μείωση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των τιμών των πρώτων υλών» σημειώνεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για την χρήση του 2023. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 224,75% και ξεπέρασαν τα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 75% και ανήλθαν σε 937.560 ευρώ. Τα EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν (+102,14%) και ξεπέρασαν τα 3,45 εκατ. ευρω.

Αισιοδοξία για την συνέχεια

Όσον αφορά την συνέχεια, η εταιρεία εκτιμά πως προβλέπονται ανοδικές προοπτικές για το εμφιαλωμένο νερό καθώς ο κλάδος χαρακτηρίζεται ταχέως αναπτυσσόμενος. «Τα τελευταία χρόνια λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, η στροφή των καταναλωτών σε ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής ευνοεί την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Η πορεία του συγκεκριμένου κλάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και τις ενδεχόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος (ανακύκλωση φιαλιδίων κλπ)» αναφέρεται στην οικονομική έκθεση.

Σε αυτό το περιβάλλον, στόχος της διοίκησης για το 2024 είναι : α) η διασφάλιση είσπραξης πωλήσεων και ο περιορισμός επισφαλειών, β) η αύξηση του κύκλου εργασιών και γ) η μείωση των λειτουργικών δαπανών με απώτερο στόχο την συνέχιση της κερδοφορίας και την βελτίωση της ρευστότητας της.

Επενδύσεις σε μηχανήματα και φωτοβολταικά

Η εταιρεία συνέχισε και στην χρήση 2023 τις επενδύσεις σε μηχανήματα παραγωγής με σκοπό την βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των προϊόντων της. Επιπλέον, προχώρησε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 700kw.

Από τους πρόποδες του Ψηλορείτη

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 με την επωνυμία «ΒΟΤΟΜΟΣ Ανώνυμη, Βιομηχανική, Εμπορική, Γεωργοκτηνοτροφική, Αναπτυξιακή Τουριστική Εταιρεία» και το διακριτικό τίτλο «ΖΑΡΟΣ Α.Ε.» και είναι από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών. Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ZARO'S πλησίον του χωριού Ζαρός από όπου πήρε και το όνομα του. Η εταιρεία παράγει και διαθέτει στην αγορά το εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό και ανθρακούχο μεταλλικό νερό ZARO’S καθώς και επιτραπέζιο νερό με διάφορες ιδιωτικές ετικέτες (private labels - φασόν).

Το σύνολο των παραγωγικών εγκαταστάσεων της βρίσκεται εγκατεστημένο έξω από τον Ζαρό στο Νομό Ηρακλείου, στους πρόποδες της οροσειράς του Ψηλορείτη. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής επιφάνειας 15.850,8 m2 και περιλαμβάνουν τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης, καθώς και χώρους γραφείων και ποιοτικού ελέγχου.

Οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης - τυποποίησης - συσκευασίας είναι πλήρως αυτοματοποιημένες σε όλα τα στάδια παραγωγής, εμφιάλωση - συσκευασία - παλετοποίηση. Συνολικά λειτουργούν 7 γραμμές παραγωγής με μεγάλη δυναμικότητα παραγωγής.

Βασικός στόχος της διοίκησης είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της στην Ελληνική αγορά αλλά και η επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Keywords
Αναζητήσεις
zaros-afxisi-tzirou-8-kai-diplasia-ebitda.htm
Τυχαία Θέματα