Zeit και RND για οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας - «Από προβληματικό παιδί, μαθητής-πρότυπο»

Στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης υψηλότερων από της Γερμανίας και στην πρόωρη αποπληρωμή χρέους αναφέρονται η εφημερίδα «Zeit» και το Δίκτυο RND σε δημοσιεύματά τους.

«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς», γράφει η Zeit στον τίτλο του δημοσιεύματος, ενώ ο υπότιτλος αναφέρει: «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

ήταν θρυλικό. Τώρα η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα από την (οικονομία) εδώ. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;». Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι, ενώ παλαιότερα η θέση του έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν εξαιρετικά δύσκολη, σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης στα βίντεό του στην πλατφόρμα TikTok από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζεται σε εξαιρετικά καλή διάθεση, δηλώνοντας ότι στην Ουάσιγκτον αναγνωρίζεται η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην οικονομία της Ελλάδας την τελευταία πενταετία. «Ενώ η οικονομία στη Γερμανία είναι στάσιμη, στην Ελλάδα αναμένεται ανάπτυξη μεγαλύτερη από 2%. Η ΕΕ προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα 3% της οικονομικής παραγωγής για την Ελλάδα στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ακόμη και το 2025, το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να κερδίζει περισσότερα χρήματα από όσα ξοδεύει, αν δεν λάβει κανείς υπόψη του την αποπληρωμή των χρεών. Πρόκειται για διαρθρωτικό πλεόνασμα. Το αντίθετο από αυτό που μάστιζε την Ελλάδα και αυτό για το οποίο σχεδόν φημιζόταν η χώρα», τονίζεται στο δημοσίευμα και αναδεικνύεται το γεγονός ότι «η κατάσταση είναι τόσο καλή για τα ελληνικά νοικοκυριά που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους με 5 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους». Η Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο, «φαίνεται να έχει μετατραπεί μέσα σε μια δεκαετία από το προβληματικό παιδί της Ευρώπης σε πρότυπο μαθητή».

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ψηφιοποίησης του συστήματος πληρωμών -με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων, για ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία συνεπάγεται τόνωση και άλλων τομέων, όπως είναι η γεωργία ή ο κατασκευαστικός κλάδος και για ενίσχυση των υψηλών ξένων ιδιωτικών επενδύσεων.

Το Δίκτυο RND αναφέρεται στην πρόωρη αποπληρωμή χρέους, ενώ ο τίτλος γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ΕΕ. Όχι όμως για πολύ».

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι στην Ελλάδα καταγράφεται η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη εντός ΕΕ και παρατίθεται η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «ακόμη και μετά την πρόωρη αποπληρωμή της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Χατζηδάκης θα έχει αποθεματικό ρευστότητας περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ», δηλαδή «περίπου το ήμισυ του συνόλου των περσινών φορολογικών εσόδων», γεγονός το οποίο καταδεικνύει την πολύ κατάσταση της οικονομίας της χώρας παρά το υψηλό ποσοστό χρέους της. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο», επισημαίνεται και ο αρθρογράφος καταλήγει σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τη Γαλλία και την Ιταλία αλλά και από χώρες όπως το Βέλγιο και η Αυστρία που θα αναμένεται να δουν το δείκτη χρέους τους, σε αντίθεση με την Ελλάδα, να αυξάνεται κι άλλο μέχρι το 2034. «Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία, η Ιταλία είναι εκείνη που θα διαδεχθεί στον τομέα του δημόσιου χρέους την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει την αναγνώριση τεσσάρων από τους πέντε μεγάλους οίκους αξιολόγησης για τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, ενώ σύμφωνα και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε μία 40ετία η χώρα θα μπορέσει να κατακτήσει τον στόχο του ανώτατου ορίου δείκτη εθνικού χρέους (60% του ΑΕΠ) βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας», αναφέρει το RND.

Keywords
Αναζητήσεις
zeit-kai-rnd-gia-oikonomikes-epidoseis-tis-elladas---apo-provlimatiko-paidi-mathitis-protypo.htm
Τυχαία Θέματα