ΑΑΔΕ: Ελάχιστοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμφισβήτησαν τα τεκμήρια και ζήτησαν έλεγχο

Η καθιέρωση της τεκμαρτής φορολόγησης, πυροδότησε κύμα αιτημάτων για κλείσιμο βιβλίων, ελευθέρων επαγγελματιών που φαίνονταν να έχουν ενεργή δραστηριότητα, ενώ στην πράξη ήταν σε αδράνεια.

Τον λογαριασμό της Εφορίας, αμφισβήτησε μόλις 1 επαγγελματίας στους στους 700, ζητώντας τακτικό έλεγχο, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, μεταξύ 700.000 ελευθέρων επαγγελματιών, αιτήσεις αμφισβήτησης των τεκμηρίων αποδεχόμενοι

πλήρη έλεγχο έχουν υποβάλλει 1.037 φορολογούμενοι και επιπλέον 686 αιτήσεις για αντικειμενικούς λόγους (νοσηλεία, στρατιωτική θητεία κ.λπ.), αριθμός που δεν αναμένεται να μεταβληθεί ουσιαστικά τις επόμενες ημέρες, καθώς η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παραμένει ανοικτή έως τις 16 Νοεμβρίου μόνο για μέλη Νομικών Προσώπων με απλογραφικά βιβλία.

Η αποχή των ελευθέρων επαγγελματιών από την αμφισβήτηση των τεκμηρίων συνδέεται με το γεγονός ότι όσοι ζητήσουν έλεγχο θα περάσουν από λεπτομερή έλεγχο για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση σε βάθος πενταετίας, με κίνδυνο να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο και πρόστιμα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου. Θα πρέπει όμως να συμπληρώνουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Σύμφωνα με λογιστές, η καθιέρωση της τεκμαρτής φορολόγησης, πυροδότησε κύμα αιτημάτων για κλείσιμο βιβλίων, ελευθέρων επαγγελματιών που φαίνονταν να έχουν ενεργή δραστηριότητα ενώ στην πράξη ήταν σε αδράνεια.

Όσοι πάντως αμφισβήτησαν τα τεκμήρια, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση κανονικής εξόφλησης του φόρου που τους βεβαιώθηκε στη βάση των τεκμηρίων. Εφόσον, η ΑΑΔΕ αποδεχθεί λανθασμένο υπολογισμό, θα γίνει επανεκκαθάριση του φόρου αλλά στο μεταξύ οι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά.

Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έβγαλε αυξημένο φόρο 440 εκατ. ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά την ενεργοποίηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του φόρου.

Με την εφαρμογή των τεκμηρίων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πέρασαν στη δεύτερη θέση της κλίμακας των δηλωθέντων εισοδημάτων με μέσο δηλωθέν εισόδημα 13.091 ευρώ.

Στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον μέσο τζίρο έδειξαν ότι 4 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν μέσο τζίρο χαμηλότερο από 30.000 ευρώ ενώ μόλις 11% του συνόλου δήλωσε μέσο τζίρο μεγαλύτερο από τα 100.000 ευρώ.

Η πρώτη θέση εξακολουθεί να ανήκει στους μισθωτούς με μέσο εισόδημα 16.470 ευρώ αλλά οι δεύτεροι μέχρι πέρυσι συνταξιούχοι, πέρασαν στην τρίτη θέση με μέσο εισόδημα 13.333 ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
aade-elachistoi-oi--eleftheroi-epangelmaties-pou-amfisvitisan-ta-tekmiria-kai-zitisan-elegcho.htm
Τυχαία Θέματα