Αλλάζει σελίδα ο όμιλος «Ελλάκτωρ»

Την τελική μορφή του αρχίζει να λαμβάνει το σχέδιο της ολλανδικής Reggeborgh Invest για την επόμενη μέρα στον όμιλο «Ελλάκτωρ», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις που συνεχίζονται με την υφιστάμενη διοίκηση σημείωσαν πρόοδο τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως γίνεται γνωστό από το kathimerini.gr, ο στόχος παραμένει ένα «φιλικό διαζύγιο», ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω κλυδωνισμοί στους κόλπους της εταιρείας και να μην υπάρξει καθυστέρηση στο σχέδιο διάσωσης του τομέα των κατασκευών, ο οποίος

αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» του ομίλου, καθώς συνεχίζει να παράγει ζημίες.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν θα έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του ολλανδικού fund της οικογένειας Βέσελς και των αδελφών Καλλιτσάντση. Τις σχετικές ενέργειες θα κινήσει η πλευρά της Reggeborgh Invest. Στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης θα βρεθεί τόσο η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου όσο και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ιδίως η τελευταία κρίνεται λίαν απαραίτητη προκειμένου να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη διάσωση της «Ακτωρ», η οποία, όπως ομολόγησε πριν από περίπου δύο μήνες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Ελλάκτωρ», Αν. Καλλιτσάντσης, έχει ταμειακό έλλειμμα της τάξεως των 80-100 εκατ. ευρώ, κυρίως προς προμηθευτές. Με τη σειρά του, το πρόβλημα αυτό δυσχεραίνει την πρόοδο των εργασιών στα εργοτάξια και κατά συνέπεια και την άντληση εσόδων. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν φαύλο κύκλο.

Η αύξηση κεφαλαίου όχι μόνο θα αντιμετωπίσει τα άμεσα ταμειακά προβλήματα της «Ακτωρ», αλλά ταυτόχρονα θα στείλει κι ένα σημαντικό μήνυμα προς τις πιστώτριες τράπεζες, και συνολικά την αγορά, για την επιστροφή της εταιρείας σε πιο στέρεα θεμέλια. Ετσι, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σημαντικά την περαιτέρω μόχλευση κεφαλαίων, με δεδομένο ότι πλέον ο όμιλος «Ελλάκτωρ» θα έχει κι έναν σημαντικό ξένο στρατηγικό επενδυτή. Δηλαδή, από μόνη της η ανάληψη της διοίκησης από τον όμιλο Reggeborgh αναμένεται να προσφέρει μια περαιτέρω εγγύηση στις τράπεζες, διευκολύνοντας τις συζητήσεις για την έγκριση νέων δανείων προς την «Ακτωρ». Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, οι τράπεζες βρίσκονταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση Καλλιτσάντση για τη σύναψη ενός νέου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά την προ διμήνου αποκάλυψη της ενίσχυσης του μεριδίου της Reggeborgh Invest, κατ’ αρχάς στο 5,4% και στη συνέχεια σε ένα πιθανό 18%, εφόσον ασκηθεί σχετικό δικαίωμα προαίρεσης για τις μετοχές του κ. Λ. Μπόμπολα (12,5%), κάθε σχετική συζήτηση «πάγωσε» εν αναμονή των διοικητικών και μετοχικών αλλαγών.

Ενας από τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει η διοίκηση των αδελφών Καλλιτσάντση, όταν ανέλαβε τις τύχες του ομίλου το καλοκαίρι του 2018, ήταν να μπορέσει να αναδιατάξει την «Ακτωρ», ώστε να μην χρειάζεται συνεχώς «ενέσεις» κεφαλαίων από τους υπόλοιπους κλάδους του ομίλου, να είναι δηλαδή σε θέση να αυτοχρηματοδοτείται. Αυτό δεν κατέστη εφικτό μέχρι σήμερα, παρότι από τότε η εταιρεία έχει αναγνωρίσει σημαντικές ζημίες από σειρά έργων στο εξωτερικό (Βαλκάνια και Μέση Ανατολή). Την τελευταία πενταετία οι ζημίες της «Ακτωρ» ξεπέρασαν τα 350 εκατ. ευρώ και τα 500 εκατ. ευρώ συνολικά τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, την τελευταία διετία, η μητρική «Ελλάκτωρ» υποχρεώθηκε να χρηματοδοτήσει το κατασκευαστικό τμήμα της με 170 εκατ. ευρώ.

Μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα έχουν προχωρήσει και οι δρομολογούμενες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του ομίλου Ελλάκτωρ. Ενα σενάριο που συζητείται φέρει ως ενδεχόμενο την αποχώρηση του αμερικανικού επενδυτικού fund της Farallon. Σήμερα, η τελευταία έχει ως ενέχυρο το σύνολο των μετοχών των αδελφών Καλλιτσάντση. Συνολικά η Farallon έχει χρηματοδοτήσει την αγορά του 50% των μετοχών τους (δηλαδή περίπου το 12,5%-13,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) με ένα δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ και επιτόκιο της τάξεως του 9%. Η συμφωνία αυτή είναι τριετούς διάρκειας και λήγει το καλοκαίρι του 2021. Η Farallon δεν έχει αντίρρηση να πωλήσει σήμερα, αρκεί φυσικά να ικανοποιηθεί οικονομικά, δηλαδή κατ’ ελάχιστον να μην έχει ζημία. Ανάλογα με το ποσοστό που θα εξασφαλίσει η Reggeborgh, θα αποφασίσει στη συνέχεια και για το κατά πόσον θα ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης που διατηρεί για τις μετοχές του κ. Λ. Μπόμπολα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τελικά να μην χρειαστεί και το πακέτο μετοχών του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ή να προκριθεί μόνο η απόκτηση ενός μέρους αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν σε πρώτη φάση το ποσοστό της Reggeborgh υπερβαίνει το 33% της καταστατικής πλειοψηφίας (κάτι που δεν επιθυμεί το ολλανδικό fund), είναι εφικτό να μειωθεί μέσω της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου, ώστε να μην χρειαστεί τελικά να πραγματοποιηθεί δημόσια προσφορά. Θα παρέχεται, δηλαδή, η ευελιξία μέσω της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου, ώστε το τελικό ποσοστό που θα ελέγχει το ολλανδικό fund στον όμιλο Ελλάκτωρ να είναι αντίστοιχο εκείνου που διαθέτει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ήτοι πέριξ του 30%. Βέβαιο είναι, τέλος, ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ θα περάσει μεν υπό την «ομπρέλα» της Reggeborgh Invest ως ο τρίτος κατά σειρά κατασκευαστικός όμιλος στον οποίο θα ασκεί έλεγχο μετά την ολλανδική VolkerWessels και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πλην όμως θα διατηρήσει την αυτονομία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα