Αναβρασμός στην αγορά ακινήτων από τις αυξήσεις σε ενοίκια από τιμές αγοραπωλησιών

Πως η πανδημία και οι ανατιμήσεις δομικών υλικών σπρώχνουν προς τα πάνω τις τιμές. 

Σαφή επίδραση έχουν στις αγοραπωλησίες κατοικιών οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πρόσφατες έρευνες και φορείς του κλάδου. Πρόκειται, δε, για τάση που ξεκίνησε από το προηγούμενο καλοκαίρι, παρασύροντας τόσο τις τιμές των νεόδμητων/ή προς ολοκλήρωση κατοικιών, όσο και των ενοικίων, τα οποία αυξάνονται ακόμα περισσότερο, λόγω της πίεσης που δέχονται τα κόστη των νέων διαμερισμάτων, αλλά και λόγω

σημαντικής έλλειψης ποιοτικών οικιών.

Η άνοδος αυτή διαφαίνεται στις συναλλαγές που κταγράφηκαν προσφάτως και κορυφώνονται την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Κατά τους φορείς της αγοράς, πρόκειται για μια συνολική εικόνα, κατά την οποία σημειώνονται αισθητές αυξήσεις στις ενοικιάσεις, οι οποίες υπερβαίνουν, σε κάποιες περιοχές, ακόμα και το 14%. Διψήφια ποσοστά ανόδου στην περιοχή του 10% έχουν αγγίξει και οι τιμές αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό, με βάση τα στοιχεία έρευνας του site αγοραπωλησιών και ενοικιάσεων spitogatos.gr (SPI Index), για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στα βόρεια προάστια η ετήσια αύξηση των τιμών ενοικίασης άγγιξε το 10,5%, με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο να προσεγγίζει τα 950 ευρώ για ένα διαμέρισμα εμβαδού 100 τ.μ., με μέση τιμή τα 9,47 ευρώ ανά τ.μ., ενώ οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν 9,90%.

Στα νότια προάστια - σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλεί η πλατφόρμα - οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο κατά 7,4%, ενώ για ενοικίαση αυξήθηκαν 2,10%. Στην ίδια περιοχή (νότια προάστια) διατηρούνται οι υψηλότερες τιμές πανελλαδικά, καθώς η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό διαμορφώνεται στις 2.813 ευρώ (300 ευρώ υψηλότερα απ’ ό,τι στα βόρεια προάστια), ενώ η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 10,21 ευρώ ανά τ.μ.
Στα δυτικά προάστια της Αθήνας η άνοδος των τιμών πώλησης είναι 9,3% (1.444 ευρώ ανά τ.μ.) και της ενοικίασης 4,7% (μέση τιμή 6,94 ευρώ ανά τ.μ.).
Επιπρόσθετα, άνοδο κατά 7,2% κατέγραψε και ο Πειραιάς, με μέση τιμή πώλησης τα 1.540 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ακόμα μεγαλύτερη (8,7%) ήταν η αύξηση στα προάστια του Πειραιά, με μέση τιμή 1.270 ευρώ ανά τ.μ.

Σημαντικά μικρότερη, δε, ήταν η ανατίμηση στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν 4,2%, σε 1.612 ευρώ ανά τ.μ., από 1.548 ευρώ ανά τ.μ. πριν από έναν χρόνο.

Πρώτες ύλες σε έλλειψη και αβεβαιότητα στις επενδύσεις

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής κ. Λευτέρη Ποταμιάνο είναι δύο οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι τιμές των νέων ακινήτων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες: Κατά πρώτον, η άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και η αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω υγειονομικής κρίσης και έχει ενισχύσει την τάση για επένδυση σε κάτι ‘’σταθερό’’ όπως είναι τα ακίνητα.

«Όταν κάθε εβδομάδα υπάρχουν αυξήσεις στα δομικά υλικά, είναι λογικό οι οικοδομές που έχουν ολοκληρωθεί τελευταία ή βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής να διατίθενται προς πώληση, να παίρνουν ένα ποσοστό παραπάνω σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ή λίγους μήνες πριν, αφού αυξάνεται συνολικά το κόστος της οικοδομής και θα πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα στον επενδυτή και τον τελικό αγοραστή» αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος, δείχνοντας ως κύριες περιοχές της πρωτεύουσας όπου συμβαίνει αυτό τα βόρεια και τα νότια προάστια, αλλά και κάποιες συνοικίες του κέντρου.

«Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος για την άνοδο στις τιμές, καθώς η πανδημία τελικά αντί να φέρει μείωση τιμών στα ακίνητα έφερε αύξηση εξαιτίας του γεγονότος ότι η αβέβαιη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ωθήσει πολλούς να αναζητήσουν διέξοδο για να επενδύσουν τα όποια χρήματα έχουν στις τράπεζες. Επιθυμούν λοιπόν να τα επενδύσουν σε κάτι υλικό, σε κάτι που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι και αυτό είναι το ακίνητο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο μάλιστα, υπήρχαν και κάποιες περιπτώσεις αγοραπωλησιών, ακριβώς λόγω των αυξήσεων της τελευταίας στιγμής που σημειώθηκαν από το καλοκαίρι, οι οποίες τελικά δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν.

Ζήτημα, όμως, υπάρχει και στο κομμάτι των ενοικίων, το οποίο, όμως, σε αυτή τη φάση συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι έχουν εξαφανιστεί από την αγορά της Αττικής τα ακίνητα, τα οποία οι μεσίτες αποκαλούν ως το « μέσο ελληνικό σπίτι», των 80-100 τμ που έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση τις τελευταίες δεκαετίες.

Την πλειονότητα αυτών των σπιτιών έχουν πλέον οι εταιρείες διαχείρισης, οι δομές και οι τράπεζες, ενώ αρκετά από αυτά έχουν αγοραστεί για να χρησιμοποιηθούν μαζικά για Air BnB. Μάλιστα, υπήρξαν εταιρείες, ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης, που αγόρασαν μαζικά 200 και 300 σπίτια, με αποτέλεσμα να συρρικνώσουν σε μεγάλο βαθμό τα προσφερόμενα προς ενοικίαση διαμερίσματα.

Η άνοδος αυτή, κατά τον κ. Ποταμιάνο, δεν θα σταματήσει, αλλά σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, θα συνεχίσει και θα κορυφωθεί μέσα στο 2022.

Στο 5-7% οι αυξήσεις στα νεόκτιστα στη Θεσσαλονίκη

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η Βόρεια Ελλάδα, με την αύξηση στα κόστη των νεόκτιστων ή κοντά στην ολοκλήρωσή τους οικιών, να φτάνει το 5-7% ως απόρροια της ανόδου στα κόστη οικοδόμησής τους τους τελευταίους μήνες.
Κατά τον Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καραγκιούρη, πρόκειται για μια κατάσταση που έχει αποτυπωθεί έντονα τους τελευταίους μήνες στις συναλλαγές του με τους υποψήφιους αγοραστές.

«Φυσικά και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά και ως αναστάτωση της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν ξεκινήσει να αποτυπώνονται στα νέα ακίνητα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει τον τελευταίο καιρό έντονη οικιστική δραστηριότητα όχι τόσο σε γραφεία, όσο σε σπίτια. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα ότι όπως έχει αυξηθεί η βενζίνη, τα τρόφιμα, μοιραία η αλυσίδα θα παρασύρει και τα ακίνητα. Δεν μπορεί, λοιπόν, ένα σπίτι που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και τώρα ολοκληρώνεται να έχει την ίδια τιμή με όταν άρχισε να χτίζεται, με φόντο όλη αυτή την κατάσταση. Είναι λογικό να μετακυλιθεί ένα ποσοστό του κόστους των υλικών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και στον ενδιαφερόμενο αγοραστή.
Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση έχει και επίδραση και στις τιμές των ενοικίων και στη Βόρεια Ελλάδα: «Όταν ο άλλος έχει προϋπολογίσει ένα συγκεκριμένο ποσό για να πάρει ένα σπίτι πριν 3 μήνες, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και διαπιστώνει ότι το ίδιο ακίνητο έχει πάρει, στη διάρκεια αυτού του διαστήματος, 10.000 παραπάνω πχ., τον βγάζει εκτός σχεδιασμού, οπότε μοιραία θα στραφεί στην ενοικίαση. Όποτε αυτό έχει αποτέλεσμα και την αύξηση των ενοικίων».

Κατά τον κ. Καραγκιούρη εξάλλου, η άνοδος στην τιμή των ενοικίων ήταν κάτι που μοιραία θα συνέβαινε, καθώς κατά το 2020, εν μέσω πανδημίας, υπήρξε αρκετά σημαντική μείωση σε συγκεκριμένους τύπους ακινήτων για αγορά, ενώ δεν υπήρχε έντονη ζήτηση για ενοικίαση, καθώς υπήρχε κόσμος που προτίμησε να μείνει σε σπίτια που ήδη είχε ενοικιάσει, παρά να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, εν μέσω πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα