Αγγελοπούλου: Φανερή η ανάγκη αναζωπύρωσης του Φιλελληνικού Κινήματος

Αναφερόμενη στο επετειακό έτος και στις επισκέψεις που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Επιτροπής σε 64 περιοχές της Ελλάδας, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε: «Οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς να υπάρχει προσυνεννόηση, υποδέχθηκαν με μεγάλη ωριμότητα τους συμβολισμούς αυτής της επετείου».

«Όλη η κινητικότητα που περιβάλλει την επέτειο των 200 ετών μετά την Επανάσταση, καθιστά, όλο και περισσότερο, φανερή, την ανάγκη αναζωπύρωσης του Φιλελληνικού Κινήματος. Ενός Κινήματος, το οποίο δεν θα στηρίζεται

όπως άλλοτε, στο θαυμασμό για την Αρχαία Ελλάδα, αλλά στο σεβασμό και στην αποδοχή των επιτευγμάτων της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, μιλώντας στη 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), που πραγματοποιείται στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.

«Η χώρα μας, σήμερα, είναι μια χώρα δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Ανοιχτή και φιλόξενη. Τεχνολογικά εξελιγμένη. Φιλική στις επενδύσεις. Σημείο σταθερότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Αντιμετώπισε δύο διαδοχικές κρίσεις, μία οικονομική και μία επιδημιολογική, με ανθεκτικότητα και πλέον κοιτάζει πολύ πιο αισιόδοξα το μέλλον. Αν αναλογιστεί κανένας τη Νεότερη Ιστορία μας, όλες οι κατακτήσεις που έχουμε πετύχει, δεν ήταν εύκολες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εσείς, οι ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι στα Κοινοβούλια όλου του κόσμου, εκπρόσωποι του παγκόσμιου ελληνισμού, μπορείτε να γίνετε σημαντικοί αναμεταδότες αυτού του μηνύματος στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείστε και προκόβετε. Άλλωστε, η ελληνικότητα και η οικουμενικότητα ήταν πάντοτε έννοιες αλληλένδετες».

Αναφερόμενη στο επετειακό έτος και στις επισκέψεις που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Επιτροπής σε 64 περιοχές της Ελλάδας, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε: «Οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς να υπάρχει προσυνεννόηση, υποδέχθηκαν με μεγάλη ωριμότητα τους συμβολισμούς αυτής της επετείου. Και τους μεταβόλισαν σε δράσεις και προτάσεις, η σημασία και η αξία των οποίων εκτείνεται πέρα από το 2021. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι η κοινωνία και ο απανταχού Ελληνισμός, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκλησή μας να διοργανώσουμε, υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Εθνικής Επιτροπής, τις επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που οι ίδιοι πρότειναν».

Όπως πρόσθεσε, «οι ειδήμονες είναι πολύ χρήσιμοι. Αλλά επιλέξαμε να ακούσουμε αυτούς που ζουν στον κάθε τόπο. Αυτούς που καλλιεργούν, παράγουν, ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ψαρεύουν, κεντούν, υφαίνουν, φτιάχνουν κοσμήματα αλλά και συντηρούν πολιτιστικούς συλλόγους, χορευτικές ομάδες, βιβλιοθήκες και μουσεία. Ζητήσαμε τις προτάσεις τους με βάση αυτά που προσδοκούν, που ελπίζουν, που ονειρεύονται για το μέλλον τους. Η πλειονότητα των προτάσεων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, έχει στον πυρήνα της την προσδοκία της μετάβασης σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Όχι σπατάλη πόρων για εφήμερους εορτασμούς. Αλλά πρόνοια να μείνει στον τόπο κάτι που να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία. Διάθεση για συνέργειες και συνεργασίες, διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι το 1821 οι Έλληνες επέλεξαν να αποκοπούν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να ενταχθούν στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο. «Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις και υπαρξιακά διλήμματα. Ποτέ, όμως, δεν αμφισβήτησε αυτή τη θεμελιώδη επιλογή της. Η δεκαετής οικονομική κρίση καθώς και η πανδημική, που βιώνουμε ακόμα, μας υπενθύμισαν αυτή την τόσο ουσιαστική, και τόσο λησμονημένη, κληρονομιά του 1821».

«Η κληρονομιά του 1821 είναι πολυδαίδαλη και δεν μπορεί να περιοριστεί χρονικά. Για αυτό το 2021 αξίζει να καταγραφεί όχι μόνο ως ορόσημο της διακοσιετηρίδας από την Επανάσταση, αλλά ως έτος επανεκκίνησης, ανασυγκρότησης και αναθεμελίωσης της Ελλάδας» υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου και αναφέρθηκε στις δράσεις της Επιτροπής οι οποίες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Μέριμνά μας είναι να διατηρηθεί ζωντανό και ισχυρό το ρεύμα της αναζήτησης του καλύτερου, της σύνδεσης με ό,τι βρίσκεται στην αιχμή της παγκόσμιας πρωτοπορίας. Για αυτό, μια από τις κεντρικές δράσεις που σχεδίασε και υλοποιεί η Επιτροπή, είναι η δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και την ανάπτυξη Αλγόριθμων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Στο εσωτερικό της χώρας, στο πλαίσιο του επετειακού έτους, έχουν κατατεθεί προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες για ψηφιακά μουσεία, για ανάδειξη εναλλακτικού τουρισμού, για αναπλάσεις, για έργα αστικής κινητικότητας και βιωσιμότητας. Οι προτάσεις αυτές είτε στηρίζονται από χορηγούς, είτε εντάσσονται, με την έγκριση της Επιτροπής, στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, είτε αυτοχρηματοδοτούνται. Εξίσου πλούσια είναι η δραστηριότητα των ομογενειακών οργανώσεων και φορέων, των πρεσβειών και των προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό. Από τις συνολικά 334 δράσεις που έχουν ενταχθεί στο επετειακό πρόγραμμα, υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής, και υλοποιούνται με ίδιους πόρους, 81 πραγματοποιούνται στο εξωτερικό σε 21 διαφορετικές χώρες: 19 στην Αυστραλία, 10 στη Γερμανία, 7 στην Ιταλία, 6 στις ΗΠΑ, από 5 στον Καναδά και στην Αλβανία, αντιστοίχως. Και ακόμα στην Αυστρία, στην Ελβετία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ολλανδία, την Αρμενία, την Ουκρανία, την Αϊτή, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, τη Ζιμπάμπουε, την Κόστα Ρίκα. Οι δράσεις εκτείνονται σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από εκδηλώσεις πολιτισμού, εκθέσεις σε μουσεία, και εκδόσεις βιβλίων μέχρι μαθητικούς διαγωνισμούς, εκδηλώσεις για τον φιλελληνισμό, ψηφιακές εκθέσεις αρχείων και κειμηλίων, διαλέξεις για την επίδραση της Επανάστασης του 1821 και την προβολή της στο σήμερα».

«Οι επισκέψεις της Επιτροπής σε όλη την Ελλάδα, η γνωριμία με τους ανθρώπους, τις παραδόσεις τους, τα τοπικά θραύσματα της μεγάλης Ιστορίας των 200 ετών, μας υπενθύμισαν κάτι ακόμα. Το σθένος της ελληνικής κοινωνίας. Το απαραίτητο συστατικό για να δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, για να κρατηθεί όρθια η χώρα στα δεινά που τη βρήκαν, και για να χαράξει το δρόμο που όλοι ευχόμαστε από εδώ και πέρα», σημείωσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η πρόεδρος της Επιτροπής.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα