«Άνοιξη» των τεχνολογικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη
«'Ανοιξη» ζει την τελευταία πενταετία η Θεσσαλονίκη στις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες επενδύσεις, με το όραμα της δεκαετίας του ‘90 για τη μετεξέλιξη της πόλης σε τεχνολογικό hub
Κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε η Τεχνόπολη, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη έχει βρεθεί στο παρελθόν με πάρα πολλές πρωτιές, τις οποίες όμως στη συνέχεια έχασε, κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Όπως είπε, η συνταγή της επιτυχίας για την πόλη είναι να «παντρέψει» πολλές πλευρές (την αγορά εργασίας, τα πανεπιστήμια και την επιχειρηματικότητα). Οι δε δυνατότητές της είναι σημαντικές, αφού η Θεσσαλονίκη έχει νιάτα (πάνω από 100.000 φοιτητές) και πολλές υποδομές καινοτομίας (την Τεχνόπολη, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το ThessΙΝΤΕC). Tαυτόχρονα όμως, χρειάζεται να ξεπεραστούν κάποιες παθογένειες, καθώς -όπως είπε- ένα τεράστιο σε σημασία έργο, όπως το ThessINTEC «κόλλησε» για κάποιο διάστημα σε αγέλες από αδέσποτα σκυλιά, που έπρεπε να απομακρυνθούν για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Ο κίνδυνος «εξαφάνισης» των startup
Για έλλειψη στρατηγικής για την καινοτομία στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Στράτος Σιμόπουλος, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις στην ΕΕ σε θέματα έρευνας, αλλά στις τελευταίες στην ανάπτυξη καινοτομίας.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ειδικό σχέδιο χρηματοδότησης για τη λεγόμενη «βαθιά τεχνολογία», ότι η διαχείριση των θεμάτων της έρευνας και της καινοτομίας είναι κατακερματισμένη σε διαφορετικά υπουργεία και φορείς κι ότι τα κεφάλαια που εισέρρευσαν το 2024 σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο ήταν μικρότερα σε σχέση με όσα έλαβαν οι πιο ώριμες: «αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε startups να τις στηρίξουμε για να κάνουν scale up (να ωριμάσουν) ή να γίνουν μονόκεροι» είπε μεταξύ άλλων και πρότεινε τη σύσταση φορέα καινοτομίας, στον οποίο θα υπαχθούν σε πρώτη φάση τα Γραφεία Μεταφορών Τεχνολογίας των ερευνητικών κέντρων και μετέπειτα των πανεπιστημίων, αλλά και άλλοι οργανισμοί του ευρύτερου χώρου της καινοτομίας, όπως ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Πρότεινε ακόμα τη δημιουργία ταμείου ανάπτυξης καινοτομίας, τη δρομολόγηση περισσότερων δράσεων open innovation και τη θέσπιση τεχνολογικής βίζας για την προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό.
Οι δύο «απαγορευμένες λέξεις» στα ελληνικά πανεπιστήμια και οι spin-off του ΑΠΘ
«Μέχρι πριν από κάποια χρόνια υπήρχαν δύο απαγορευμένες λέξεις στα ελληνικά πανεπιστήμια: αγορά εργασίας και επιχειρηματικότητα. Αυτό πλέον αλλάζει» επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας και πρόσθεσε ότι στο Αριστοτέλειο έχουν ιδρυθεί 19 εταιρείες-τεχνοβλαστοί (spin-off), από τις οποίες είναι ενεργές οι 15. Οι εταιρείες αυτές έχουν έσοδα 3,1 εκατ. ευρώ και δημιούργησαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, περισσότερες από 50 startups έχουν ιδρυθεί από αποφοίτους του ΑΠΘ, ενώ το πανεπιστήμιο έχει «τρέξει» πάνω από 1.170 βιομηχανικά έργα, που ανατέθηκαν σε αυτό από τον ιδιωτικό τομέα. «Τα πανεπιστήμια πρέπει να παράγουν νέα καινοτόμο γνώση, η οποία θα βοηθήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως χρειάζεται να αναπτυχθούν συνέργειες με τις επιχειρήσεις, για να γεφυρωθεί το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα μεταξύ αγοράς και πανεπιστημίων.
Την ανάγκη το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα να παίξει ρόλο πιο αναπτυξιακό, υπογράμμισε ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ), Σταμάτης Αγγελόπουλος, ενώ επισήμανε ότι, δεδομένων και των νομικών θεμάτων που υπάρχουν στο να βγει η πανεπιστημιακή έρευνα στην αγορά, «η λύση των spinoff είναι μονόδρομος». Στο ΔΙΠΑΕ, γνωστοποίησε, βρίσκονται στη φάση ίδρυσης τρεις εταιρείες-τεχνοβλαστοί, ενώ το πανεπιστήμιο «μετρά» περίπου 150 βιομηχανικά συμβόλαια, κυρίως με εταιρείες της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το ΔΙΠΑΕ διαθέτει σήμερα 100 ερευνητικά εργαστήρια και έχει θέσει στόχο τη σύνδεση με την αγορά.
Τέλος του 2025 στην Τεχνόπολη οι 100-150 ερευνητές του AI Nucleus του ΕΚΕΤΑ και υπογραφές για το ThessINTEC
Τη βαρύτητα που αποδίδει τα τελευταία χρόνια το ΕΚΕΤΑ στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην ίδρυση spinoffs (συνολικά 23) υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Τζοβάρας. Γνωστοποίησε δε, ότι σε λίγες ημέρες, που θα αφήσει την προεδρία του ΕΚΕΤΑ, θα αναλάβει CEO σε μια από αυτές τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς, γεγονός που αποδεικνύει την πίστη του στις προοπτικές τους. Ο κ.Τζοβάρας γνωστοποίησε ακόμα ότι στο τέλος του 2025 θα εγκατασταθούν στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης 100-150 ερευνητές του ΕΚΕΤΑ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίοι θα στεγαστούν στο εκεί κτήριο με την επωνυμία «AI Nucleus». Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η συμφωνία αγοράς δικαιωμάτων επιφανείας για κτήρια συνολικού εμβαδού χιλιάδων τετραγωνικών στο ThessINTEC.
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καινοτομία στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την έλλειψη οραματικής εθνικής στρατηγικής καινοτομίας, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων πρώιμου σταδίου, τις περιφερειακές ανισότητες και τα ρυθμιστικά εμπόδια και τη γραφειοκρατία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παναγιώτης Κετικίδης. Επισήμανε ότι αυτό που λείπει είναι ένας φορέας που θα παίξει τον ρόλο του ενορχηστρωτή σε όλες τις σχετικές δράσεις, γιατί αυτό που γίνεται σήμερα είναι «γιούρια μάνατζμεντ».
Την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε αξιόλογο κόμβο καινοτομίας με πολύ θετικές προοπτικές, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, Μιχάλης Χαβούζης και συμπλήρωσε ότι το τεχνολογικό αυτό πάρκο, το οποίο φιλοξένησε και μια από τις πρώτες επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες στην πόλη, βοήθησε πολύ τις startups. H στιγμή που άλλαξε το παιχνίδι για την Τεχνόπολη, πρόσθεσε, ήταν η εγκατάσταση της Deloitte στους χώρους της, η οποία άνοιξε τον δρόμο και για άλλες εταιρείες, σε μια εποχή που οι χώροι που υπήρχαν για επιχειρηματική στέγη στην πόλη ήταν ελάχιστες.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τζόλλας και ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καΐτεζίδης, πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας._
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Λουκέτο» σε 3 δομές φιλοξενίας μεταναστών με εντολή Βορίδη – Ποιες είναι
- Electrician Pass: Νέα υπηρεσία πιστοποίησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με την εγγύηση της ΔΕΗ
- Αυστηροί έλεγχοι και σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση των τιμών των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα
- Εύκολα 9 ευρώ το αρνάκι αν δεν µπλέξει ξανά µε το «Καλάθι του Πάσχα»
- Αυξάνει τον αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων του στόλου της η VIP Santorini
- Γ. Γεωργακόπουλος (intrum): Η ΑΙ αλλάζει το servicing
- Η Μινέρβα εξαγοράζει το Άλτις και τρία ακόμα brands
- «Άνοιξη» των τεχνολογικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη
- Προχωράει το γερμανικό «Σχέδιο Μάρσαλ» των 500 δισ. ευρώ – Η σημασία για τον Μερτς
- Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι ανατίναξε το πρώην νοσοκομείο «Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας» στη Γάζα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- «Άνοιξη» των τεχνολογικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη
- Bosch Bytes Athens 2025: Ένα Ευρωπαϊκό συνέδριο τεχνολογίας στην καρδιά της Αθήνας
- Το εργοστάσιο της Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, προάγει τη βιώσιμη διαχείριση νερού
- Χρηματιστήριο: Στις 1.694,11 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,51%
- Νέα εθνική πυξίδα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για την εξωτερική πολιτική
- Imagining Greece: Tourism & Nation Branding - Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαινιάζει την έκθεση
- Γ. Γεωργακόπουλος (Intrum): Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την διαχείριση απαιτήσεων
- Cosmote blue: Στην προστασία των θαλασσών εστιάζει η «Ώρα της Γης»
- Θυρίδα Πολίτη: Από σήμερα οι νέες λειτουργίες στο Gov.gr Wallet
- Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ προτείνεται ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος
- Τελευταία Νέα Businessnews
- «Άνοιξη» των τεχνολογικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη
- Το εργοστάσιο της Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, προάγει τη βιώσιμη διαχείριση νερού
- Bosch Bytes Athens 2025: Ένα Ευρωπαϊκό συνέδριο τεχνολογίας στην καρδιά της Αθήνας
- Cosmote blue: Στην προστασία των θαλασσών εστιάζει η «Ώρα της Γης»
- Χρηματιστήριο: Στις 1.694,11 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,51%
- Imagining Greece: Tourism & Nation Branding - Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαινιάζει την έκθεση
- Γ. Γεωργακόπουλος (Intrum): Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την διαχείριση απαιτήσεων
- Θυρίδα Πολίτη: Από σήμερα οι νέες λειτουργίες στο Gov.gr Wallet
- Αυστηροί έλεγχοι για τη συγκράτηση τιμών ενόψει Πάσχα - Σύσκεψη Τ. Θεοδωρικάκου και Κ. Τσιάρα
- Νέα εθνική πυξίδα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για την εξωτερική πολιτική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Β. Χριστίδης (Allianz): Επενδύσεις στη βιωσιμότητα, την ψηφιακή καινοτομία και συνεχής εξέλιξη
- Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ προτείνεται ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος
- Τουρκία: Μήνυμα Ιμάμογλου ενώ καταθέτει: "Σας εμπιστεύομαι" - Νέες διαδηλώσεις το βράδυ
- Τα McDonald’s, τo «πολυτιμότερο» restaurant brand
- Στη Leoussis_a ο διαφημιστικός λογαριασμός της Suzuki Greece
- ΣΥΡΙΖΑ: Η ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευτεί από την προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη
- H 17χρονη Ελληνοαυστραλή Aiva Anagnostiadis έχει στόχο την F1
- Το Freenow διπλασιάζει τα φιλοδωρήματα των οδηγών ταξί
- Αντιδράσεις από συνταγματολόγους και αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στην προανακριτική για τον Χρ. Τριαντόπουλο
- Πασχαλινή καμπάνια της Sky Express από τη The Weekend Agency