Αττική Οδός: Εξετάζεται παράταση της τρέχουσας παραχώρησης, μέχρι να «περάσει» στη Γεκ Τέρνα

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότηση για το εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τη σημερινή παραχωρησιούχο εταιρεία.

Την παράταση της σύμβασης παραχώρησης για τη λειτουργία της Αττικής Οδού , ή αλλιώς σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης, με τους σημερινούς παραχωρησιούχους της Αττικής Οδού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάληψης του αυτοκινητοδρόμου από τη ΓΕΚ Τέρνα, εξετάζει το υπουργείο Υποδομών.

Πρόκειται για τη μεταβατική περίοδο από τις 6 Οκτωβρίου που λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης με την κοινοπραξία των Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ και μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα, όταν η υποδομή «περάσει στα χέρια» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις αρχές του 2025.

Ως γνωστόν, στις αρχές Οκτωβρίου, ολοκληρώνεται η τρέχουσα σύμβαση και προβλέπονταν η επιστροφή της στο δημόσιο ώστε να βρεθεί μεταβατικό μοντέλο λειτουργίας (από το υπ. Υποδομών και μεταφορών ή το ΤΑΙΠΕΔ) έως τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2025, όταν και θεωρητικά προβλέπεται το asset να αναλάβει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πλην όμως, το τελευταία χρονικό διάστημα εξετάζεται και η λύση της συνέχισης της λειτουργίας της Αττικής Οδού από την υφιστάμενη κοινοπραξία των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) – ΑΒΑΞ – EGIS Projects, για τους επόμενους 5-6 μήνες. Δηλαδή, να γίνει επί της ουσίας «παράταση» της σύμβασης, ή έστω σύναψη συμπληρωματικής, που όμως θα πρέπει να τροποποιηθεί ως προς τους οικονομικούς (και νομικούς κ.α.) όρους, καθώς προφανώς η υποδομή έχει κάνει την απόσβεσή της, τα διόδια μειώνονται στα 2,5 από 2,8 ευρώ κ.λπ. και προφανώς χρειάζονται αλλαγές – τροποποιήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα , το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότηση για το εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τη σημερινή παραχωρησιούχο εταιρεία.

Ειδικότερα, ετέθη το ερώτημα «εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με την εγκατεστημένη, δυνάμει της από 23ης Μαΐου 1996 Σύμβασης Παραχώρησης, που κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή την 16η Δεκεμβρίου 1996 με τον Ν.2445/1996 (Α΄274), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, παραχωρησιούχο εταιρεία με την επωνυμία Αττική Οδός ΑΕ του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Αυτοχρηματοδότηση και Εκμετάλλευση της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας – Σταυρού Αεροδρομίου Σπάτων και Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού», για το χρονικό διάστημα από τις 05-10-2024, η οποία αποτελεί την προβλεπόμενη συμβατική ημερομηνία λήξης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, μέχρι και τις 12.02.2025,οπότε συμπληρώνεται χρονικό διάστημα πέντε (5) μηνών από την υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης (στις 12-9-2024), με σκοπό την αδιατάρακτη εξακολούθηση παροχής των υπηρεσιών λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου υπό τους ίδιους ή υπό διαφορετικούς όρους, μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου παραχώρησης».

το περιεχόμενο της σχετικής γνωμοδότησης δεν έχει γνωστοποιηθεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαινεται να ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τις ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ - EGIS PROJECTS.

Keywords
Αναζητήσεις
attiki-odos-exetazetai-paratasi-tis-trechousas-parachorisis-mechri-na-perasei-sti-gek-terna.htm
Τυχαία Θέματα