Μπάιντεν: Κόβεται η πρόσβαση της Μόσχας στις δυτικές αγορές

Κυρώσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας.

Πρόκειται για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κυρώσεις και έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ενημέρωσε παράλληλα και για τις τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό και τη στάση που θα τηρήσει στο εξής η Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την

πρώτη επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως είπε, επιβάλλονται κυρώσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει ότι κόβεται η πρόσβαση της Μόσχας στις δυτικές αγορές. «Δεν θα μπορεί πλέον να αντλεί χρήματα από τη Δύση», είπε. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις κυρώσεις, εάν η Ρωσία κλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία.

Δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2, ενώ οι ΗΠΑ θα παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε με τη Ρωσία, αλλά θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ εκτίμησε ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις απειλές της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν. Επίσης, ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων και βοήθειας στις χώρες της Βαλτικής. Δήλωσε ότι δεν πρόκειται για επιθετική κίνηση αλλά για βοήθεια.

Δεν χρειάζεσαι αίμα, εκτός αν θες να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αποθέματα αίματος και είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αναγνώριση στην περιοχή του Ντονμπάς, υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε: Το να υπερασπίζεσαι την ελευθερία έχει κόστος. Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι τη δική μας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της παραμένουν ανοιχτοί για διπλωματία. Ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.

Οι αγορές δεν αντέδρασαν περαιτέρω στις δηλώσεις του Μπάϊντεν. Λίγο πριν το κλείσιμο της Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες είχαν απώλειες. Ο Dow Jones και ο Nasdaq έχαναν πάνω από 1% ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0.63%.

Keywords
Τυχαία Θέματα