Χρυσοχοΐδης: Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια;

Απάντηση στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης και φοιτητικών οργανώσεων που αντιδρούν στην ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας θέλησε να δώσει από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο Κεραμέως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Μακάρι σε μερικά χρόνια η αστυνομία να μη χρειάζεται στα πανεπιστήμια. Από θέση αρχής, κανένας δεν θέλει να βλέπει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ούτε η ίδια αστυνομία το θέλει. Όπως όμως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι η ύστατη

καταφυγή καθώς το σύστημα δεν λειτουργεί», είπε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε πρυτάνεις εθισμένους στην απειλή κακοποίησης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδηςαναφέρθηκε στις επιλογές που υπάρχουν προκειμένου να παύσουν φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι η ικανότητα των πρυτανικών αρχών να εφαρμόσουν ένα σύστημα προστασίας και ασφαλείας δεν έχει αποδειχθεί. Με αφορμή δε, το πρόσφατο περιστατικό προπηλακισμού του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, είπε:

«Η υπόθεση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου αφύπνισε και συγκλόνισε. Το "ως εδώ" μαρτυρεί την ομόθυμη κατακραυγή. Συνιστά ντροπή, όχι για τους πρυτάνεις, αλλά για την πολιτεία διαχρονικά… Οι πρυτάνεις είναι ακαδημαϊκοί και δεν είναι δουλειά τους η αντιμετώπιση της βίας. Σήμερα το να λέμε ότι μπορεί να γίνει αλλιώς η φύλαξη υποτιμά τη νοημοσύνη».

Όπως είπε, τα πανεπιστήμια έχουν μεν το αυτοδιοίκητο, αλλά πρέπει να υπάρχει έλεγχος.

«Έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας με πρώτα θύματα τους ίδιους. Είναι μία τρύπα στο κράτος δικαίου και η πολιτεία είναι δύο φορές υπεύθυνη αν καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα για το επίμαχο θέμα», είπε και συμπλήρωσε ότι μπορεί να αντιδρούν πανεπιστημιακοί, κόμματα και φοιτητές, αλλά η πλειοψηφία των πολιτών, με περισσότερους από τους μίσους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης συμφωνούν, καθώς «ο κόσμος ξέρει, ζει και αντιλαμβάνεται».

Σε ότι αφορά στις αντιδράσεις που υπήρξαν για την απαγόρευση συναθροίσεων, διερωτήθηκε:

«Τι έγινε τελικώς; Εμποδίστηκε κάνεις να διαδηλώσει; Εμποδίστηκαν μόνο οι 50-100 να κλείνουν τους δρόμους. Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια ή έχουμε το θάρρος να λύσουμε επιτέλους το θέμα, γιατί το θέμα αυτό δεν αντέχεται άλλο και η δημοκρατική μας συνείδηση δεν αντέχει τον ευτελισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα