Δ. Παπαστεργίου: Από την ερχόμενη εβδομάδα ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr θα αλληλεπιδρά με τους πολίτες

Τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ καλή στη διαχείριση μεγάλων δεδομένων όπως στον τομέα της υγείας, δικαιοσύνης και σε κάθε κομμάτι του Δημοσίου.

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε πώς ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr αλλάζει λίγο νοοτροπία και αρχίζει να αλληλεπιδρά και να κάνει πράγματα για εμάς». Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο «9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Όπως επεσήμανε «το chatbot θα μπορεί να παράξει διάφορα πιστοποιητικά για εμάς,

θα ρωτά τον χρήστη αν συναινεί να παράξει για παράδειγμα την ληξιαρχική πράξη γάμου και εντός λίγων δευτερολέπτων θα πηγαίνει στην θυρίδα του στο gov.gr. Για όσο καιρό θα έχουμε πιστοποιητικά» είπε ο υπουργός και έκανε λόγο για το νομοθέτημα σύμφωνα με το οποίο καταργούνται πιστοποιητικά.

Τόνισε μάλιστα ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ καλή στη διαχείριση μεγάλων δεδομένων όπως στον τομέα της υγείας, δικαιοσύνης και σε κάθε κομμάτι του Δημοσίου. Σχολίασε μάλιστα ότι «μπορούμε και θα βρούμε λύσεις μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς ακρότητες και χωρίς φοβίες ότι θα εξαφανιστεί το σύμπαν και το ανθρώπινο είδος, ενώ υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να μην καταναλώνουμε τεχνητή νοημοσύνη, αλλά να αρχίσουμε να παράγουμε». Ο υπουργός τόνισε ότι εκτός από τις υποδομές σημαντικά είναι και τα δεδομένα. «Δεν είναι ανάγκη να φτιάχνεις συνέχεια data centers αλλά θα πρέπει να δούμε από πού πρέπει να προέρχεται η ενέργεια και πόσο γρήγορα τα δίκτυά μας θα γίνουν τόσο έξυπνα όσο θα μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Ταραντίλης, επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος, τόνισε πως «αυτήν την περίοδο έχουμε να συμμετέχουμε στην υλοποίηση για ένα σύγχρονο εργαλείο στο υπουργείο Παιδείας με στόχο να βελτιώσουμε τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς τους μαθητές σε όλα τα σχολεία της χώρας». Τόνισε μάλιστα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να βοηθήσει και στην πολιτική προστασία καθώς μπορεί να γίνει μια ανάλυση δορυφορικών δεδομένων για την ανίχνευση πυρκαγιάς. Μάλιστα έκανε λόγο για συνεργασία και συνδημιουργία.

Για την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων μίλησε ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», κάνοντας λόγο για δυσκολίες που παρουσιάζονται καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι μέσης ηλικίας με αποτέλεσμα να μην εκπαιδεύονται εύκολα σε νέες τεχνολογίες. «Καλύτερα να μιλήσουμε για στόχευση εκπαίδευσης παρά για εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων», είπε.

Αναφερόμενος στο e-justice μάλιστα, τόνισε ότι «είμαστε σε ένα καλό σημείο αυτήν την στιγμή διότι με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε γύρω στα 200 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης. Η ΤΝ δεν θα βγάζει προφανώς αποφάσεις, δεν θα υποκαθιστά τον φυσικό δικαστή αλλά θα μπορεί να τον βοηθήσει στο λειτούργημά του».

Με την σειρά της, η Ιωάννα Ανδρονοπούλου, CEO της Microsoft σε Ελλάδα Κύπρο και Μάλτα, ανέφερε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται για να επαυξήσει τις δυνατότητες του ανθρώπου και όχι να τις καταργήσει» και μίλησε για προγράμματα εκπαίδευσης για ψηφιακές δεξιότητες που υλοποιεί η Microsoft σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας η οποία για την Ελλάδα ως χώρα είναι μοναδική. Και το κράτος και οι τεχνολογικές εταιρείες πρέπει να είναι σε συνεχή διάλογο με τις ρυθμιστικές αρχές».

Keywords
Αναζητήσεις
d-papastergiou-apo-tin-erchomeni-evdomada-o-psifiakos-voithos-tou-govgr-tha-allilepidra-me-tous-polites.htm
Τυχαία Θέματα