ΔΕΗ: 99% των παρισταμένων μετόχων είπαν «ναι» στην αύξηση κεφαλαίου και στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Στην έκτακτη γενική συνέλευση εκπροσωπήθηκε το 73,72% των μετόχων εκ του οποίου 51% κατέχει το ελληνικό δημόσιο.   

Το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας καθώς και για την πώληση του 49% της θυγατρικής της, του ΔΕΔΔΗΕ έδωσε, πως αναμενόταν, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η έκτακτη γενική συνέλευση είχε απαρτία καθώς εκπροσωπήθηκε το 73,72% των μετόχων (ποσοστό 51% κατέχει το ελληνικό δημόσιο). Τα θέματα της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκαν σε ποσοστό άνω του 99% των παρισταμένων μετόχων.

Οι μέτοχοι κλήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕH για να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος των υφιστάμενων μετόχων και την έκδοση μέχρι και 232.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου. Οι νέες μετοχές προτείνεται να διατεθούν, μέσω δημόσιας προσφοράς, στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές και στο εξωτερικό, σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με Βιβλίο Προσφορών.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών θα έχει ως κατώτατη τιμή τα 2,48 ευρώ ανά μετοχή.

Στην έγκριση των μετόχων τέθηκε και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αγοραστής είναι η ελληνική MSCIF DYNAMI BIDCO Μονοπρόσωπη Α.Ε. 100% θυγατρική της Spear WTE Investments S.a.r.L., μέλους της Macquarie Infrastracture and Real Assets Group (MIRA). Στο διαγωνισμό ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η Spear, με προσφορά 1.311.994.119 ευρώ. Το τίμημα υπόκειται σε αναπροσαρμογή, όπως αναφέρει η διοίκηση της ΔΕH. Η υπό έγκριση συναλλαγή θα διενεργηθεί μεταξύ ΔΕH και MSCIF, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό.

Η υπογραφή της οριστικής Σύμβασης Αγοράς Μετοχών (Share Purchase Agreement, SPA) προηγήθηκε της γενικής συνέλευσης. Το SPA ορίζει ότι η απόσχιση του κλάδου διανομής, την οποία θα κληθούν, επίσης, να εγκρίνουν οι μέτοχοι της ΔEΗ, θα ολοκληρωθεί μετά την υπογραφή του και σε διάστημα εννέα μηνών. Η απόσχιση, μαζί με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη γενική συνέλευση συνιστούν τις τρεις αναβλητικές αιρέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στάσσης: Ανεπανάληπτη ευκαιρία

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ - ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία - ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέφερε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ, την ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, την άνθιση κεφαλαιαγορών και την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ», τονίστηκε σε σχετική ερώτηση μετόχου.

Σχετικά με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αναφέρθηκε ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Τα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν ο επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης, η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα