Δένδιας σε Τουρκία: Μόνη διαφορά η ΑΟΖ
Μήνυμα στην Τουρκία για την ατζέντα των διερευνητικών επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, σημειώνοντας ότι το μοναδικό σημείο διαφοράς τους είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω στον κ. Αλ Μαλίκι για
Πρόσθεσε δε ότι ότι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, εννοώντας προφανώς τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε η Άγκυρα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δια της διπλωματικής οδού.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, που θα διεξαχθούν αύριο στην Αθήνα.
«Θα προσθέσω στο σημείο αυτό, όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου, τον κ. Μαβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση για να έχει νόημα, πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα».
Ανάλυτικα η δήλωση του Νίκου Δένδια:
«Αγαπητέ μου κ. Υπουργέ καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι χαρά μου που σας υποδέχομαι σήμερα. Δυστυχώς ο covid-19 μας ανάγκασε να αναβάλουμε επανειλημμένα την επίσκεψή σας, αλλά χαίρομαι που επιτέλους, έστω και με αυτά τα περιοριστικά μέτρα, λαμβάνει χώρα.
Η Ελλάδα διατηρεί στενούς και ιστορικούς δεσμούς με τον παλαιστινιακό λαό. Βρεθήκαμε στο πλευρό σας σε δύσκολες στιγμές και είμαστε μία δυτική χώρα που σας συμπαραστάθηκε έμπρακτα κατά τη στιγμή που δεν τυγχάνατε της διεθνούς αναγνώρισης και υποστήριξης που σήμερα έχετε.
Θα ήθελα να το τονίσω αυτό, γιατί η στάση της Ελλάδος ήταν πάντα μια στάση αρχών και όχι μια στάση καιροσκοπισμού, ή αναμονής ανταλλαγμάτων.
Η Ελλάδα επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεων μαζί σας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Διμερώς προσβλέπουμε στην εντατικοποίηση των επαφών, όπως με τη συνάντηση μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των δυο Υπουργείων μας στις 12 Απριλίου.
Επίσης σχεδιάζουμε μαζί την επιμόρφωση νέων Ελλήνων και Παλαιστινίων διπλωματικών στη διπλωματική μας ακαδημία.
Τέλος, είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε στήριξη, εφόσον εσείς το κρίνετε σκόπιμο και το ζητήσετε, για την διοργάνωση και την διεξαγωγή των προσεχών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Στο πολυμερές επίπεδο υπάρχει πάντα περιθώριο για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή της Κύπρου, αλλά και της πολυμερούς συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο του Φόρουμ για τον Αγωγό Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το East Med Gas Forum.
Στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική στάση. Θεωρούμε ότι η διεύρυνση του East Med με νέα μέλη θα αποβεί ωφέλιμη για το σύνολο της περιοχής.
Και βέβαια σήμερα και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε και στο γεύμα που θα ακολουθήσει.
Είχα την ευκαιρία να σας επαναλάβω την πάγια ελληνική θέση την οποία είχε εκφράσει επανειλημμένως και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης δυο κρατών. Εντός των ορίων του 1967 με τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα και των δυο κρατών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία και υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η Ελλάδα έχει υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ειρηνευτική διαδικασία, ο υποψήφιός μας ο Πρέσβης, ο κ. Θρασύβουλος Σταματόπουλος, είναι μια εξαιρετική περίπτωση διπλωμάτη άξια στήριξης.
Επίσης είναι σημαντικό να υπογραμμίσω ότι οι συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τέσσερις αραβικές χώρες δημιουργούν μια νέα δυναμική στην περιοχή. Ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Θα μου επιτρέψετε αγαπητέ κ. συνάδελφε στο σημείο αυτό να ανοίξω μια παρένθεση. Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, είναι η σταθερή και πλήρης προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.
Στο διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβάνεται η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Την οποία τόσο εμείς, όσο και εσείς, έχουμε επικυρώσει, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στη βάση αυτών των αναλλοίωτων αρχών, η θέση μας για την ειρηνευτική διαδικασία είναι ξεκάθαρη. Και παρακαλούμε και από την πλευρά σας να διατυπώνετε την προσήλωση στις αρχές αυτές πέραν από τα ζητήματα που σας αφορούν άμεσα και στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας, όπως π.χ. η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών για την οποία θα συζητήσουμε στο γεύμα.
Σήμερα είχα επίσης την ευκαιρία να υπογραμμίσω στον Παλαιστίνιο ομόλογό μου την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, το οποίο αναγνωρίζεται ως πρώτος θεματοφύλακας των Ιερών Προσκυνημάτων. Και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω στον κ. Αλ Μαλίκι για το 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών ο οποίος διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, αλλά και γενικά για το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα προσέρχεται στις επαφές αυτές με καλή πίστη. Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να παρατηρήσω ότι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δια της διπλωματικής οδού.
Τέλος, αναφέρθηκα επιγραμματικά στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο Υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδος και Τουρκίας, που θα διεξαχθούν αύριο στην Αθήνα.
Θα προσθέσω στο σημείο αυτό, όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου, τον κ. Μαβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση για να έχει νόημα, πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα.
Σούκραν Τζαζίρα, ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι πάρα πολύ αγαπητέ κ. συνάδελφε για την παρουσία σας σήμερα στην Αθήνα και προσβλέπω να την ανταποδώσω στη Ραμάλα. Σας ευχαριστώ πολύ».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και πωλούσε τα εξαρτήματα
- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για εμβόλιο AstraZeneca: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί δημιουργία θρόμβων
- Η συμβουλή της Μισέλ Ομπάμα στην Μέγκαν Μαρκλ
- Αυτοκτόνησε ένας από τους φρουρούς του Ερντογάν - Τι λέει στην επιστολή που άφησε
- Αλλαγές στα εργασιακά: Τι αλλάζει σε 8ωρο, υπερωρίες, απεργίες και γονικές άδειες
- Έρχεται τροπολογία που θα ρυθμίζει ζητήματα επαναλειτουργίας των δικαστηρίων
- Βάζει "χέρι" στον χρυσό των κοσμηματοπωλείων ο Ερντογάν - Στόχος να μαζευτούν 20 τόνοι χρυσού
- Eπενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα
- Ν.Δ.: Η ψήφος του Σ. Κυμπουρόπουλου για την άμβλωση δεν εκφράζει το κόμμα και τον Πρόεδρό του
- Το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάπτυξης- Αυτοί είναι οι επενδυτικοί άξονες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Κομισιόν: Εκταμιεύει επιπλέον 9 δισ. ευρώ σε επτά κράτη μέλη στο πλαίσιο του SURE
- Στο 6% ο ΦΠΑ για εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών μέσω live-streaming
- Βρετανία: Τριπλασιάστηκαν στα lockdown τα ατυχήματα σε τζακούζι
- Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια έργα «κλειδώνουν» και ποια «κόβονται»
- Μείωση στην αεροπορική κίνηση του πρώτου διμήνου 2021 λόγω κορονοϊού
- DIHK: Επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα
- Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της επιβατικής κίνησης στις αερομεταφορές
- Σε καλό κλίμα οι διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας
- Κραυγή αγωνίας από την ΕΞΑ: Εμβολιασμός και στα νησιά του Αργοσαρωνικού
- Χριστοδουλάκης: Yποχρεωτική συνδρομή του ιδιωτικού τομέα της υγείας στο ΕΣΥ
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Δένδιας σε Τουρκία: Μόνη διαφορά η ΑΟΖ
- Μείωση στην αεροπορική κίνηση του πρώτου διμήνου 2021 λόγω κορονοϊού
- Κραυγή αγωνίας από την ΕΞΑ: Εμβολιασμός και στα νησιά του Αργοσαρωνικού
- Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια έργα «κλειδώνουν» και ποια «κόβονται»
- Viva Wallet: Συνεργάζεται με την PrestaShop
- Στο 6% ο ΦΠΑ για εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών μέσω live-streaming
- ΝΔ για αμβλώσεις: Η ψήφος του Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του
- Συρία: Δώδεκα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα στον νότο
- Βρετανία: Τριπλασιάστηκαν στα lockdown τα ατυχήματα σε τζακούζι
- Τράπεζες: Τι ισχύει για τις «παγωμένες» επιταγές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δεκτή κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή η επενδυτική συμφωνία Δημοσίου – «Ελληνικός Χρυσός»
- Ισπανία: Δεν αλλάζει το πρόγραμμα του εμβολιασμού
- Ξεκινούν οι αιτήσεις για χρηματοδότηση των νεοφυών - Τι ποσά δίνονται
- Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα voucher των 200 ευρώ σε φοιτητές και μαθητές για αγορά tablets ή υπολογιστών
- Στην τελική ευθεία η Εθνική Πινακοθήκη
- Τουρκικά ΜΜΕ: Κοινή άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με τη δύναμη του αεροπλανοφόρου "Αϊζενχάουερ"
- Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες ο 62ος γύρος Διερευνητικών Επαφών
- ΕΕ: Προσεχώς η δυνατότητα αμφισβήτησης των αποφάσεων Facebook και Twitter!
- Wall: Μικτές τάσεις με το βλέμμα στη Fed
- Eπενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα